Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co kdyby někdo, koho dobře znáte a milujete, jednoduše zmizel? Hollywoodské superhvězdy Reese Witherspoonová, Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Alan Arkin a Meryl Streepová se již brzy dozvědí odpověď v napínavém thrilleru jihoafrického režiséra Gavina Hooda, zaměřeném na ožehavou tématiku tzv. „mimořádného vydávání podezřelých“ - jedné z kontroverzních součástí americké strategie v boji s potíráním terorismu. Reese Witherspoonová v něm hraje Isabellu, těhotnou manželku inženýra, původem z Egypta, který se během letu z Kapského města do Washingtonu „propadne do země“. A jak se posléze ukáže z dějové linie, v níž hraje prim Jake Gyllenhaal coby analytik CIA Douglas Freeman, nestalo se tak náhodou. Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), přestože má již dávno americký pas i občanství, byl totiž právě na příkaz CIA jako podezřelý ze spiklenecké činnosti eskortován zpět na černý kontinent. A při pohledu na jeho brutální mučení a vyslýchání jihoafrickou tajnou službou Freeman poprvé začíná pochybovat... (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (268)

Greg 

všechny recenze uživatele

"In all the years you've been doing this, how often can you say that we've produced truly legitimate intelligence? Once? Twice? Ten times? Give me a statistic; give me a number. Give me a pie chart, I love pie charts. Anything, anything that outweighs the fact that if you torture one person you create ten, a hundred, a thousand new enemies." I přes pomalý a rozvláčný úvod, jde jednoznačně o jeden z nejlepších filmů, které byly v roce 2007 natočeny. Jistě není v něm moc výbuchů, honiček ani jiné podobné akce, ale všechny filmy jich plné být prostě nemohou. Oscarový režisér Gavin Hood totiž diváka udržuje v neustálém napětí a neumožní mu ani na vteřinu doufat, že by mohl odhadnout zápletku, vývoj a už vůbec ne rozuzlení filmu. Vše pak korunuje famózním a opravdu neočekávaným závěrem, jehož malou vadou na kráse, je to, že se divák hned nemusí zorientovat v časové souslednosti... Kdo závěr nepochopí, může se na film určitě podívat ještě jednou. K pěti hvězdičkám pak filmu dopomohou skvělé herecké výkony v čele s Reese Witherspoon, Jakem Gyllenhaalem, Peterem Sarsgaardem nebo Meryl Streep a také nádherná hudba, absolutně vystihující tísnivou atmosféru celého filmu... Tento film mě naprosto pohltil a určitě se na něj podívám v budoucnu ještě několikrát. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Odvlečený má své lepší okamžiky (výslech), ale i horší (veškeré scény s Reese Witherspoon). Jake Gyllenhaal tady nehraje ještě takového bouráka jako jej mám zaškatulkovaného z poslední doby, spíše bych řekl že pouze lehce výraznější. Režie velmi fádní a J.K. Simmons zoufale nevyužitý. Zkrátka hodně postav, málo napětí, hodně keců. Téma terorismu jde natočit mnohem líp. 60% ()

Reklama

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Odporně nudný politický film, ve kterém se nic neděje! A herec Jake Gyllenhaal, mne zklamal na celé čáře? Proboha co to byla za role? Vždyť tam jen seděl a čuměl! Meryl Streep se tam jen mihla. Prostě film, který si zakládal pouze na zvučném hereckém obsazení - co se týče obsahu - ODPAD! Dávám jednu hvězdičku za.........vlastně ani nevím za co? ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nechci spoilerovat, protože každá prozrazená maličkost podstatně desklasuje kvalitu tohoto filmu, takže jen uvedu, že se jedná a povedený teráčský thriller, který se odehrává po valnou většinu času v Egyptě. Plně zainteresovaná je také americká výzvědná služba a praktiky jako waterboarding. Na závěr si dovolím jeden citát - "Až ráno vstaneš, zmlať svou starou. Když nebudeš vědět za co, zeptej se jí. Ona bude vědět." Herci nejsou ve všech případech bez chyby, Vitrsůnku nemám rád, místy jsem si i říkal, že ten film strhám, ale po skončení si mě díky dějové nečitelnosti získal na svou stranu. Nic extra, ale nebál bych se toho. 70% ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Nezda se to, ale na konci film nadherne prekvapi a krasne cely kruh uzavre. Za videni to rozhodne stoji. Trosku jsem se zamyslela nad tim, ze CR je obcas desnej Kašpárkov, kde vsichni by nejradeji vsechno nejak obesli a zaroven nas vsechny sere, jak tu nic nefunguje, jak by melo... a jak na vsechno nadavame, jak je to v haji, ale prece jenom lepsi nez zit nekde v islamsky zemi ci spojenejch statech, protoze obcane obou zemi se porad musi pred zbytem sveta obhajovat, ze oni nejsou ti zli. A jeste poznamka, nechapu, jak se Jake s Reese mohli dat pri nataceni dohromady, kdyz spolu nemaji jedinou scenu. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (6)

  • Film je natočen podle skutečného příběhu Khalida El-Masriho, německého občana, který byl zaměnen za Khalida al-Masriho, který se měl údajně podílet na teroristických útocích z 11. září 2001. V roce 2004 byl El-Masri zatčen a přemístěn na neznámé místo v Afghánistánu, kde byl vyslýchán, mučen a sexuálně zneužíván po dobu pěti měsíců, než ho CIA propustila. Později tajná služba přiznala, že jeho zajetí a mučení bylo velkou chybou. (jezurka42)
  • Citace „I fear you speak upon the rack where men enforced do speak anything,“ (Muž, který podstupuje mučení, řekne cokoli, jen aby bolest ustala,) je ze třetího jednání druhé scény hry „Kupec benátský“ od Williama Shakespeare. (jezurka42)

Související novinky

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama