Zbývá jim sotva rok života a mají řadu nesplněných přání. Milionář Edward a automechanik Carter vyrazí do světa, ale zjistí, že jenom fantastické zážitky jim blížící se setkání se smrtí neusnadní.  Hrdiny americké tragikomedie režiséra Roba Reinera jsou dva stárnoucí muži, kteří se náhodou setkají v nemocnici, kde je oba zaskočí diagnóza zákeřné choroby. Arogantní milionář Edward Cole se celý život věnoval budování podnikatelského impéria, miluje peníze i moc a s chutí terorizuje lidi kolem sebe. Nevyšlo mu žádné manželství a také s dcerou se rozešel ve zlém. Černošský automechanik Carter Chambers naopak milovanou ženu a rodinu má, ale musel jí obětovat svou touhu po vzdělání. Zcela rozdílní muži se v nemocničním pokoji spřátelí, a když se dozvědí, že jim zbývá sotva rok života, sepíší si seznam nesplněných snů a vyrazí za nimi do světa. Společná cesta plná fantastických zážitků je však přivede také k úvahám o smyslu vlastní existence a ke snaze napravit chyby, jichž se v životě dopustili… V hlavních rolích excelují Jack Nicholson a Morgan Freeman. (oficiální text distributora)

(více)

Trailer

LoLaa

Po Now is Good další film s podobnou tematikou, u toho předchozího se mi líbil nápad (ikdyž teď zjišťuji, že byl vlastně tak trochu okopírovaný právě od The Bucket List), zde mě zaujaly výborné herecké výkony hlavně ústřední dvojice Freeman+Nicholson. Ale to se dalo očekávat. Filmu by určitě neuškodila ani delší stopáž, já se ani chvíli nenudila a s napětím jsem očekávala co bude dál a jestli konec bude takový, jaký byl. Opravdu hodně působivé a emocionální doplněné skvělým soundtrackem. ()

eraserhead666

Dva chlápci si před svou smrtí rozhodnou ještě trochu užít. Kdo jiný by je mohl hrát, než Freeman a Nicholson, obzvláště Nicholson v několika posledních filmech ukázal, že mu role starých dědků prostě sednou jako prdel na hrnec, doslova se v nich vyžívá a dokáže jimi hodně dost pobavit. V tomhle filmu jsem skoro chcal smíchy z jeho cynického pohřebního humoru, to je přesně můj šálek kávy. Filmy o vyrovnávání se se stářím a blížící se smrtí, mě začínají čím dál více bavit, jednak člověk může na chvíli hodit za hlavu svý problémy středního věku a jednak zjistí, že v podstatě o nic nejde, jen o život, a ten je k žití a ne ke starostem, zabýváním se prkotinama a strachování se co by, kdyby. Ono sice je pravda, že nebejt jeden z nich nechutně bohatej, aby si oba utřeli hubu, ale oo není zase třeba brát tenhle film nějak vážně. Což se týká i tradičně amerického trochu mentorského závěru... A bačkorovej seznam je dost dobrej nápad, asi ho začnu sepisovat, pár položek bych už měl. ()

Fr

Ještě nejsem mrtvej….. Pokud čekáte komedii, asi nebudete uspokojeni. Sledováním dvou ,,dědků“, jak blbnou v ,,disciplínách“, - které mi nepřipadají nijak zvlášť ujeté - můžete zabít čas, ale vaše bránice zůstane v poklidu. Čeká vás spíš rozjímání o životě, než odvaz. Snad jen pokud víte KOLIK ČASU VÁM ZBÝVÁ, můžete vzít zavděk hledáním odpovědí na otázky typu: NAŠLI JSTE V ŽIVOTĚ RADOST? či PŘINESL VÁŠ ŽIVOT RADOST OSTATNÍM? Pokud však víte (nebo myslíte), že si pro vás ještě ,,nikdo“ nejde, vezměte si k srdci alespoň tolik, ŽE UMÍRÁNÍ JE VESELEJŠÍ, KDYŽ KOLEM SEBE MÁTE NĚKOHO, KDO VÁS MÁ RÁD. Že to není moc veselé? Asi záleží na úhlu pohledu a na tom kolik vám je. ()

mat.ilda

...a zase ten premortální seznam! Ještěže nešťastníci s mozkovou či srdeční příhodou zemřou dřív, než si stačí uvědomit, jak moc nejsou IN, že si ho nestačili vypracovat - asi nějaký novodobý bobřík - vytvořit vedle závěti soupis přání a restů, než zemřeš! Už mě to popravdě trochu nudí, stejně jako herecké polohy pánů Nicholsona a Freemana, paradoxně to však byli právě oni, kvůli kterým jsem překousla těch 100 + 2 klišé. Tak a teď jdu shánět sponzory na položky v mém bucket listu, ať nejsem OUT, až si pro mě přijde... ()

Subjektiv

Rekapitulace života, bilancování, smiřování se smrtí a umírání po hollywoodsku - prefabrikovaně, předvídatelně a lidsky laskavě. Film, na jehož počátku víte, že vykoupení, smíření se a odpuštění se jistě dostaví a vy budete na konci plakat dojetím, respektive, že byste na konci měli plakat dojetím. Vždyť Hollywood neumí brát naději. A když se pláči nedaří, tak nejste hodný člověk a dáte ** hvězdy. Protože jste suchar, kterému bláznivé utrácení našetřených prachů za blbosti připadá divné a nedokážete to nazvat "žitím naplno". Protože vás nedojímá návrat k rodině, o kterém již na začátku filmu víte, že přijde. Kde je morální poselství, které v sobě má třebas Kurosawovo Žít? Kde je tíživá psychologie, již lze nalézt v Bergmanových Šepotech a výkřicích? Tady ne, tady je jen pohlazení, které vás v okamžiku, až vám bude někdo umírat, až vy budete umírat, nechá na holičkách. ()

• Stejná fotka mladého Morgana Freemana (Carter), jako je na obrazu u pohřbu Cartera, se objeví i na začátku filmu Frajeři ve Vegas (2013). Jedná se o skutečnou fotografii Morgana Freemana z jeho mládí, když byl v armádě. (MrAldridge)
  • Ve filmu se mluví o nejdražší kávě světa, kterou je i ve skutečnosti Kopi Luwak. Slovo "kopi" znamená v indonéštině kávu a "luwak" je místní název cibetkovité šelmy, která požírá celé plody kávovníku, z nichž stráví pouze dužinu a zrnka vyloučí spolu s výkaly. Ve Vietnamu se také dělají pokusy s umělou výrobou kávy za pomoci enzymů bez zprostředkování cibetkami. (xjane)