Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson snad poprvé v roli záporáka. Nebo ne? Zajímavá podívaná s luxusním začátkem v horách, dále je to však bohužel docela velká nuda. Konec rozhodně nečekaný ale určitě vítaný. Perfektní hudba, úžasní herci. Škoda, že David Von Ancken nedokázal udržet napínavost a záživnost prvních cca 45 minut v horách. Mohlo to být vynikající. ()

Maty85 

všechny recenze uživatele

Tendle film mužu jedinně doporučit. Výbornej filmek se skvělým hereckým obsazením. Vše velmi realisticticky provedený a podařile natočený. Nenudil sem se ani chvilku. Brosnan v trochu pro něj netradiční roli to sehrál bravůrně. Dal bych i 4* , ale kvůli tomu trochu zbytečnýmu "mystic" závěru jen 3* ()

Reklama

Knuckless 

všechny recenze uživatele

Prvních 20 min- pět chlapů honí chlapa jednoho... v lese... Divák neví proč. Divák neví kdo je hodnej, kdo je zlej. Brosnan s nožem je jak Rambo. Divák se baví. Ale jen prvních 20 min. Pak něco začne drhnout. Nastupuje Zdlouhavost. Nicméně sled mírně nelogických událostí směřuje ke grande finale- a po 70 min je to tu- Malý princ na poušti potkává lišku... Nechápete? Divák taky ne... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Umolousaný Pierce Brosnan vs. odhodlaný Liam Neeson. Liam Neeson bere na svá bedra pomstu v divácky nejméně vyhledávaném žánru. Hned se nedozvíme, proč si najal bandu zabijáků, se kterou se vypravil do neprostupných hor, aby vystopoval muže, který mu vzal v jediném okamžiku všechno, co měl. Zasněženou horskou krajinou se potácí ten, který se stal štvanou zvěří. Ačkoliv se za celý film Brosnan s Neesonem vzájemně setkají jen třikrát, jejich herecké výkony to nijak neochudilo. Z tohoto hlediska film určitě nestrádá ani v nejmenším. Zásadní problém tkví v nezkušeném a nepříliš opodstatněném střídání nálad filmu, se kterými režisér neustále operuje a je přesvědčený, že to snímku prospívá. Nejprve film navodí dojem, že půjde o pomstu vedenou v nestandardním stylu, i když je námět ohraný jak stará deska. Po několika málo naturalistických scénách v horách, kdy se ztenčí řady pronásledovatelů, má z nějakého důvodu ten pronásledovaný neustále navrch. Ač zraněný, padající únavou, dehydrovaný a tak dále, vždy najde skulinku, jak svým pronásledovatelům uniknout. Film je na tomhle vděčně naivním pojetí v zásadě postaven. Aby to ale přece jen nemělo tak stereotypní ráz, jal se režisér přihodit vždy nějakou naprosto nesouvisející scénku s hlavní dějovou linií. Objeví se banda desperátů, misionáři, "nebezpečný" hlídač louže vody(!) indiánského původu s tváří Wese Studiho, dorazí to mastičkářka ztvárněná Anjelicou Houston. Ti dva jmenovaní herci dali filmu jakási artový rozměr a v podstatě fungovali jako přeludy, neb závěr s nimi se odehrává na vyprahlé poušti, kde lze cítit vedro až k zalknutí. Silně ale pochybuji, že standardně připravený divák, který očekává, že si Brosnan s Neesonem tvrdě rozbijí huby, bude ochoten chápat a akceptovat režisérův záměr film umělecky povýšit a zušlechtit. Finále je hodně mírné až blbé, značně se třeba liší od úvodní uvědoměle drsné sekvence v horách. Jak se sestupovalo z horských hřebenů do nížiny, měnil se i film. Divák byl žádostiv, co se tedy tenkrát před třemi léty událo v občanské válce u Seraphim Falls, že to oba muže tak poznamenalo. Vždyť v jednu chvíli se oběma zdá stejný sen, ve kterém mezi plameny pobíhá neznámá žena(!). Samozřejmě se jen trochu inteligentní divák dovtípí, jaký incident předcházel současnému nesmiřitelnému stavu. Výhradně televizní režisér David Von Ancken může hvězdám v hlavních rolích líbat ruce, že mu na jeho pracovní nabídku kývli. Komorně laděný film stejně skoro nikdo neviděl, ale pokud máte náladu na western s několika zvláštními prvky, je tenhle snímek středně dobrou volbou. Akční řežbu nečekejte a rozumné finální vyústění teprve ne. Za směšné finále se možná budete chtít pomstít režisérovi. 60% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Žádné vysvětlování a hned od prvních vteřin jsme uprostřed děje. Seraphim Falls sice nemají příliš šanci zaujmout scénářem, ale i tak jsou dobrým snímkem. Především díky úchvatným přírodním scenériím a ústřednímu charismatickému duu. Začátek až po chatu a konec od setkání s indiánem jsou naprosto výborné, ovšem mezitím je dobře hodina filmu, ve které se odehrává pouze variace na úvodní scénu na x způsobů. Zkrátit stopáž či obzvláštnit střed filmu nějakou zajímavou scénou a mohlo se jednat o nadprůměrnou záležitost. Takto jde o průměrné, byť nesporně zajímavé, drama, které zase až tak moc westernem není. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Hoci sa dej odohráva v Nevade, žiadne scény sa tam nenatáčali. Medzi skutočné miesta natáčania patria Oregon, Kalifornia a Arizona. Všetky tieto štáty hraničia s Nevadou. (m.a.t.o.)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama