Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jestli se chcete pobavit s plejádou předních českých herců a stát se svědky humorných situací a záměn, nemohli jste zvolit lépe, než právě komedii autorů Jiřího Šebánka, Miloně Čepelky a režiséra Jiřího Chlumského. Příběh se odehrává koncem 2. světové války v malém českém městečku, z něhož prchají zbytky poražené německé armády. Němečtí důstojníci se ve strachu převlékají za vesničany, Češi zase v německých helmách pronikají přímo do německých transportérů. Tak se spustí lavina nečekaných záměn, převleků a přesunů, do nichž se rovným dílem zaplétají Němci i Češi, kominíci i černoši. Ve finále utíkají všichni před všemi... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Socrates odpad!

všechny recenze uživatele

Návštěva kina ohledně tohohle skvostu byla vlastně takovým mým milníkem docházení do biografu. Do tý doby jsem podporoval českou tvorbu a bezhlavě navštěvoval každou novinku. Pamatuju si, že tenkrát jsem byl v krátký době asi na třech -bohužel shodou okolností nepovedenejch- našich filmech za sebou a tenhle byl poslední v řadě (předtím např. Čas dluhů). Ze sálu jsem odešel pár minut před koncem a zařekl se, že na českej film už do kina nepůjdu. Jestli se nepletu, tak jsem to dodnes dodržel(*) a ušetřil si tím spoustu studu a nervů. (*) s výjimkou Václava, na kterýho jsem musel, protože jsem tenkrát tu holku, co na to chtěla jít, děsně balil. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Vydarená česká komédia pripomínajúca Veľký flám prenesený do Čiech a s českým humorom. Vynikajúci scenár s niekoľkonásobnou zámenou postáv: strojvodca s kuričom vs. nemecká posádka obrneného vozidla a americký pilot vs. kominár vs. nemecký Oberst von Tittelbach. Herecké výkony dobré aj keď na Funésa či Bourvila tu nikto nemá. Produkcia by ešte mohla popracovať na strihu, pretože stále zostáva pocit, že niektoré scény majú pár sekúnd naviac. 70% ()

Reklama

maverick10 

všechny recenze uživatele

Vcelku prijemne herecke obsazeni a svezi vitr v zatuchlem stereotypu ceske zanrove filmove tvorby. To je ale asi vsechno to dobre. Film v nemz jsem nenasel nejaky naznak pribehu, je to jako kdyz si pes dokolecka honi svuj ocas. I tady jsem si tak pripadal. Herci se vraceli na ta sama mista porad dokola a menili si prevleky casto uplne nesmyslne a to vsechno jen, aby pan reziser docilil humornych scen, ktere mi prisli prilis umele a krecovite. Ke vsem tem vyumelkovanym zmatkum bylo take treba aby postavy radeji nemluvili, aby doslo k zamene totoznosti, tak nam odpadla prace pana scenaristy, ktery sve stopy v tomto zbytecnem snimku rozhodne nezanechal. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% - Pokus o českou komedii z válečného období ve stylu Velkého flámu, Přátel kopretiny nebo Sedmé roty. Viděl jsem tenhle film minimálně dvakrát, možná dokonce třikrát a pořád nemůžu přijít na to, co je v něm špatně. Koukám na to, hrajou v tom kvalitní herci, technicky to není špatné, děj sice není nijak oslnivý, ale až tak úplně blbý taky ne, přesně identifikuji - toto je gag, tohle měla být velká švanda, ale čím to, že se u toho ani jednou nezasměju? Přitom pánové Čepelka a Šebánek patří k duchovním otcům Járy Cimrmana, ale zatímco u výtvorů pánů Svěráka a Smoljaka (a to i u těch více či méně infantilních) se směju neustále kolem dokola, tady ani ťuk. A přitom, jak už jsem psal, ty gagy tam jsou a nejsou úplně pitomé (snad jen záměna černoch - umouněný kominík je hóóódně ochotnická), jenom to prostě nefunguje. A tak mě napadá snad už jen osoba režiséra. Že to zaříznul způsob realizace. Fakt nevím. Ale na druhou stranu - u prvních dvou dílů Sedmé roty jsem se taky za břicho nepopadal a Přátelé kopretiny mi po letech taky nepřišli až tak moc. Takže možná je problém v přijímači, tedy ve mě. ()

PavelKral 

všechny recenze uživatele

Podivná taškařice, ale obstojně sehraná. Nicméně, ach ten scénář... Stačilo chvíli nedávat pozor a děj filmu je v p deli.... Dlouho jsem nemusel nikomu dát tři hvězdy, ale radost mi udělali oficíři německé armády v podání Vladimíra Brabce a Oldřicha Vlacha. Ovšem co tam dělal Pepíček Abrhám, to fakt nevím. Celkově 40% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • Scenáristé Jiří Šebánek a Miloň Čepelka se během práci na scénáři inspirovali francouzskými filmy s obdobnou tématikou. První verzi scénáře spatřila světlo světa již v roce 1979. (Lynette)
  • Obrněné transportéry jsou československý typ OT-810D. Ten konstrukčně přímo vychází z původního německého Hannomagu Sd.Kfz. 251 a je si s ním vzhledově velmi podobný. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama