Reklama

Reklama

Trhák

  • angličtina Blockbuster
TV spot 1
Komedie / Hudební
Československo, 1980, 94 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Čepek, Jiří Korn, Jiří Schelinger (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Začínající scenárista Jíša napsal scénář, který je sondou do života současné vesnice a měl by podat pravdivý obraz prostého venkovského života. Krátce nato se dozví, že jeho scénář byl přijat a režisér už vybírá herce do hlavních i vedlejších rolí. Jíša vzápětí zjistí, že jeho ryze realistické dílo bylo přepsáno a pojato jako velkolepá revuální show plná písniček a tance. Filmaři se záhy odeberou do vesničky Lipovec, aby tu za vydatné pomoci místních obyvatel začali natáčet. Hrdinou jejich příběhu je elegantní pyrotechnik Ticháček, který nastupuje v místním JZD, aby progresivní metodou hnojení dopomohl k vyšším výnosům. Ubytuje se u manželů Lukešových a při procházce po okolí vesnice se seznámí se sympatickou učitelkou Eliškou, která miluje majitele místního zámečku Pavla Lenského. Seznámí se také s hajným Kalinou, který bedlivě střeží nevinnost svých tří dcer a střelbou zahání na útěk všechny nápadníky, kteří se často velmi rafinovanými způsoby pokouší přiblížit k hájovně. To vše doprovázeno, ke zděšení scenáristy Jíši, zpěvem, tancem a rozjásanou atmosférou velké revue. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (442)

jahol 

všechny recenze uživatele

Mnohými nedoceněný film, který se zcela vyrovná jiným z per tvůrčí dvojice Smoljak+Svěrák. A ta herecká celonárodní sešlost...a ty geniální fórky...A pak, skorem se mi zdá, že udělat z komouše blbce a natočit ostrou satiru na podmínky na socialistické vesnici, kterou pustí do kin, může vyžadovat větší umění než hrát si na zhrzenou oběť režimu..."Já jsem tady inkognito, neb kraviček mi líto, já tady... (vypadlo mi)..ju, já tu jen inseminuju...". ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů, které mé okolí vcelku velebí, ale osobně jsem z něj moc oslněn tedy nebyl. Spíš mi to přišlo jako pěkná blbost. Blbost, která však dokázala místy i rozesmát a to nejen některými hláškami, ale i hereckými výkony. Momenty kdy se „filmově natáčelo“ mi přišli lehce uhozené, ale právě v těchto chvílích jsem se asi bavil nejvíc. Ono není zas na škodu se podívat do „kuchyně – zákulisí“ filmového natáčení…Ovšem víc jak na průměr to nevidím, bohužel… ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Skvělá sonda do zákulisí natáčení filmu. Velmi mě potěšily především role pánů Smoljaka, Svěráka a Petra Čepka. Jinak se zde objevují i další herci divalda JC. "Nech brouka žít..." Plno skvělých hlášek, gagů a absurdit, neboli povedená parodie "Proč tady zatloukáte ten kůl do země? Protože je to ve scénáři!" Nejvíce mě ale vždy pobaví casting...Kukura, Spálený, Hrušínský... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Film, který pojednává o tom, jak se točí film. A představ si, že by ten film, který se točil, by taky pojednával o tom, jak se točí film. No a máme tady další krásný úkaz teorie nekonečnosti...prostě, točí se film, o tom jak se točí film a ten film, je také o tom jak se točí film...nho raději k filmu. Ukázka fungování Barrandova, před naším tzv. osvobozením od komunismu. Všichni tito lidé chodili na Barrandov jako do továrny. Prostě a jednoduše to bylo jejich zaměstnání. Jasně, točilo se až moc filmů a tohle je taková dalo by se říct parodie na skoro neomezený možnosti filmařů té doby. Dřív je omezovala cenzura a dnes finance. Dnes se točí filmy většinou za účelem návratnosti investic do filmu daných. Závěrem, skvělý humor a výborný nápad na zfilmování. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Prosím vás, kde se tady říká pod lesem ??" - "To je támhle dole pod lesem.." ;) Nikoli pod lesem, ale Podskalský.. Tomu již tradičně unikla spousta věcí, včetně skutečnosti, že střílíc si z normalizačních estrádiček ve snaze je parodovat sám v důsledku jednu takovou estrádičku stvořil, a tak vlastně i tu tradiční hromadu svěrákovskosmoljakovských genialit roztrhal podobným dynamitem, jímž se po revoluci trhaly Fialky.. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (28)

  • Ve filmu je vizuálně přísně oddělován děj z natáčení a děj jako z hotového filmu, kdy záběry druhého zmiňovaného jsou úmyslně přeexponovány. (SeanBean)
  • Václav Lohniský (Merunka) zemřel krátce po začátku natáčení filmu, a proto ho lze zahlédnout jen v jediném záběru. V ostatních musel být nahrazen dvojníkem, který byl zabírán pouze zezadu. (SeanBean)
  • Vozík na nádraží, kterým si Ticháček (Josef Abrhám) odváží kufr, je při příjezdu vlaku na kraji nádraží a v dalším záběru zhruba o 3 metry dále. (animl)

Reklama

Reklama