Reklama

Reklama

Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?

  • Slovensko Na povale alebo Kto má dnes narodeniny (více)
Trailer 2

Na zapadlé půdě starého domu je tajemný svět.  Bydlí v něm odložené hračky a mají tady své království. Je tam panenka Pomněnka a aby jí nebylo smutno, má tři kamarády: medvídka, rytíře a skřítka. Je jim spolu veselo a každý den si vymyslí nějakou hru. Například, že má někdo narozeniny. Panenka upeče dort a oslavenci zahrají písničku. A pak jdou “ do práce”.  Ale vládce Říše Zla  jednoho dne krásnou Pomněnku nechá unést. Její kamarádi se vydají panenku zachránit. Vždyť opravdoví přátelé udělají jeden pro druhého všechno a nebojí se ničeho a nikoho! (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (125)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Plný počet bodů, tentokrát zkrátka není co řešit! Tahla fantastická věc by vrátila do dětských let i devadesátiletého staříka. No vážně. Skvěle vybrané hlasy pro všechny postavy, výborný Jiří Lábus, perfektní Pavlíčkova hudba (Já CHCI soundtrack) a hlavně - animovaný svět plný detailů, který doopravdy žije! Ale co to nízké hodnocení tady? Nechápu. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Velice pěkná a nápaditá pohádka pro dospělé. Mně osobně se velice líbilo nápadité využití různých věcí na staré zaprášené půdě. Film má díky tomu svou krásnou poetiku, i když nehýří nejlepšími efekty a nejmodernější animací. Navíc jde o otevřenou kritiku všech totalit a absolutní moci nad jakýmkoliv člověkem - to nepovažuju za rýpání se v minulosti, ale za stále aktuální hrozbu, které je potřeba se bránit, především správným nastavením hodnot. Z postav se mi nejvíc líbila Pomněnka, která udržovala "rodinný krb", a proto taky nikdo neváhal pro její záchranu něco obětovat. Z mého pohledu velice pěkné a pohádkové - dobro je tu dobré a zlo zlé. Jak film působí na děti nemohu bohužel posoudit, ty naše jsou ještě příliš malé :-) Zajímavé komentáře: kinej, rikitiki, gudaulin, D. Moore, Slarque. ()

Reklama

Lanark 

všechny recenze uživatele

Hlavními klady jsou množství animovaných nápadů, které by hravě vystačily na další tři filmy a podivně surrealisticky úchylný padouch, který však při troše přemýšlení je nezvratně aktuálnější než klasičtí černokněžníci ve věžích nebo zlí králové v pevnostech. Současný padouch vás sleduje na obrazovce v pohodlí svého domova a dotírá na vás přes zvednuté telefonní sluchátko. Pohádky měly vždy děti varovat před nebezpečím, které na ně ve světě kolem nich číhá a v tom nakonec Bárta funguje 100x lépe jak slavnější světoví kokurenti/kolegové. Škoda jinak slabého scénáře s mnoha nedořečenými odbočkami, které z půdy dělají docela nepřehledný zaprášený labyrint. ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Toto dílo mocně nasává z kořenů Česko-slovenské, potažmo České historie animátorství. No a o vlivu Jana Švankmajera nemůže být pochyb, obvzláště při "vodních" scénách. Bohužel příběh se mi zdál načrtnutý až moc jednoduchým způsobem, pravděpodobně kvůli menším dětem. Po 15-ti minutách je jasné jak vše dopadne a můžete se oddávat jen a pouze poetice staré půdy a starých hraček, což není zase tak špatné. Chvílemi jsem byl nadšen, chvílemi jsem byl nadšen méně. Celé dílo však mírně povyšuje velmi vkusná a hezká hudební složka. Film je za tři hvězdy tak akorát. Ale protože celé naladění toho večera jsem měl tak trochu poetické a navíc mě do kina doprovodila nádherná a hodnotná osoba, je to za čtyři. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Sice rodinná podívaná, ale i tak si Barta neodpustil prvky, z nichž až běhá mráz po zádech a děti si mohou donést domů z kina pěknou noční můru, některé scény byla až sympaticky psychedelické. A k tomu se navíc přidává bezbřehá fantazie a několik velmi působivých takřka velkofilmových scén. Škoda trochu nevyváženosti - rozjezd byl oproti zbytku filmu pomalý a trochu delší a postavičky ne moc prokreslené, sympatický mi nakonec přišel jen Schubert. Ale i to vůbec nebrání neobvyklému zážitku, který dokazuje, že česká animace rozhodně není mrtva a jak to vypadá čekají ji zase lepší časy. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se celkem 333 dnů (16.6. 2007 – 5.9. 2008). (Trainspotter)
  • Film zahrnuje 1175 záběrů, z toho 498 trikových. (Trainspotter)

Reklama

Reklama