Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (204)

Tomco 

všechny recenze uživatele

Skvelé! Autentické, silné, drsné a v závere aj dosť smutné. Celkovo, film ide brutálne pod kožu a je to zážitok. Je len na divákovi, čo dokáže prijať a s čím je schopný stotožniť sa. Stephen Graham je vo svojej roli fantastický, no do riti ho určite strčil malý spratek v podaní agresívneho puberťáka Thomasa Turgoosea. Z môjho pohľadu výborná réžia Shanea Meadowsa. Úplne presne vystihol to čo chcel povedať. Moc dobré. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Film bez nějaký silný dějový linky, spíš pojatej jako náhled do subkultury z pohledu mladýho kluka a zároveň jako vyobrazení tehdejší doby, myšlení, politický situace i dopadů války, která probíhá na druhý straně planety a přesto ovlivňuje životy a zdraví lidí v Anglii. Nutno říct, že to všechno film dělá na výbornou a to i s pomocí několika silných scén podpořených skvělou hudbou. A herecky samozřejmě naprosto parádní - co čekat, od Stephena Grahama, Joe Gilguna nebo Jack O'Connella. Některý komentáře toho typu, že film obhajuje "rasistický hnutí skinheads" akorát vyjadřujou za 1) nepochopení filmu (páč vážně nevím, ve který části snad film hájil rasismus) a za 2) základní neznalost skinheadský subkultury a automatický považování jejích členů za nácky. ()

Reklama

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

80. léta byla pro hnutí skinheads svým způsobem přelomová. A když do takové doby zasadili tvůrci filmu postavu malého kluka, který hledá sám sebe, vzniklo něco, co je alespoň pro mě jeden z nejnezapomenutelnějších filmů. Skinheadská partička, která vzala Shauna mezi sebe, právě prožívá krizi způsobenou z vězení se navrátivším Combem, který Shauna postaví před volbu mezi dvěma skinheadskými světy - tím klasickým a zcela novým, poněkud rasistickým. ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

'69, súdržnosť, antirasizmus, Anglicko, Falklandy, Dr. Martens, Ben Sherman, hrdosť, rasizmus, vznik National Front, odštiepenie nacionalistov, začiatky neonacistov... This Is SKINHEADS! Na pozadí historických udalostí, doplnené skvelou dobovou hudbou a sympatickými detailmi (značky, antirasistické postoje) sa odohráva brutálny príbeh dvoch partii, dobráckeho a pohodového Woodyho a psychotického maniaka Comba, na ktorých autor ukazuje dva smery, ktorými sa hnutie skinheads neskôr vydalo. Nikdy by som nečakal od sráča Tommyho z Podfu(c)ku, že sa takto predvedie. Pre bežného diváka možno ****, ak ste však "fanúšik" témy, pridajte si o jednu viac. Veľmi dobré! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Thomas Turgoose nikdy předtím nehrál, byl dokonce vyloučen ze školního divadelního kroužku. Za účast na konkurzu si vyžádal 5 liber. (don corleone)
  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • Zhruba v polovině filmu, kdy hlavní hrdinové jedou autem na vlasteneckou přednášku, zazní písnička „Warhead“ od britské punkové kapely UK Subs. (Olík)

Reklama

Reklama