Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zoufalý muž pátrá po genetickém původu mozkové choroby, které podlehla jeho dcerka. Samotářský detektiv vyšetřuje vraždu starého podivína, jehož pohnutá minulost mění zdánlivě běžný případ v bizarní mystérium. Obě příběhové linie se postupně proplétají v divácky nejúspěšnějším islandském filmu všech dob, nejnovějším snímku Baltasara Kormákura. (kwejgaar)

(více)

Recenze (179)

eLeR 

všechny recenze uživatele

V práci okolo seba samý hnus, doma dcéru závislú na drogách ... nečudo, že Erlendur zabúdal ako sa žije obyčajný život. Príbeh, ktorého rozuzlenie sa dozvedáte postupne. Seversky chladné, odťažité a atmosferické. Island z vtáčej perspektívy plus tá hudba to ohromne dopĺňali. Mne sa páčilo. 3,5* (Filmová výzva 2016 - morgos) ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se, že jsem se v tom celou dobu ztrácel, do příběhu jsem se vůbec nedostal a nakonec mě to zkrátka přestalo bavit. Přijde mi, že film prostě neví, o čem chce vyprávět. V postavách panuje neuvěřitelnej bordel, polovina z nich je po smrti a pokud jde o ty, které jsou naživu, chybí zde jakákoli identifikace, charaktery či motivace (např. těhotná dcera na drogách je nastrčena čistě účelově). Narace příběhu pak musí používat berličky v podobě nucených flashbacků a zmateném rozkrývání latentních pohnutek z minulosti vedlejších postav, až to nakonec tvoří jednu velkou změť poslepovaných scének proložených pěknými záběry na přírodu. Ta je taky jediná, kdo tady byl doopravdy znásilněn. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděl dvakrát a mohu doporučit. Co se reálií týče, tak se mají naše detektivky co učit. Žádná skupinka ideálních detektivů, kde je každý v perfektní formě. A k tomu skvělá dávka islandského suchého humoru, no prostě skvělé. A navíc zápletka také nepatří k běžným, ale je pravda, že by se to nemohlo stát jinde, než na Islandu. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Co to proboha mělo být? Já si tak trošku myslím, že to ve škole opisovalo od purpurových řek, skoro jsem celou dobu měla dojem, že vidím Jeana. Nicméně, na ty to skutečně svou pointou nemá. Jestli někdo z vás už na začátku netušil, že vrahem je jednoznačně zahradník (je pravda, že příbuzenské pletence jsem si také musela nechat odhalit, ale že by to teda byla myšlenka), tak je teda pěkná slabota slabošská. Ačkoli lokalita je mi kinematograficky hodně blízká, tohle mě zklamalo. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Temnotemné krimi, ktoré je síce prepletené, ale všetko tu má hlavu a pätu. Kormákur má od romantika ďaleko, tu sa hrá na autenticitu a realistické vykreslenie. O to väčšie prekvapenie, že sem - tam prebleskne aj čierny humor. Odporúčam pozerať všetkým , ktorý sa chystajú na Island, aspoň budú vedieť aká lahôdka frčí v miestnych fast - foodoch:))) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Erlendur si ve Fastfoodu objedná ovčí hlavu nazývanou "Sviđ", jedná se o skutečnou islandskou specialitu. (TomikZlesa)
  • Malé město v Kelfavíku se jmenuje Hvalsnes. (TomikZlesa)
  • Postava Örn a jeho dcera Kola jsou v tomto příbuzenském vztahu i ve skutečnosti. Otec Atli Rafn Sigurdsson a dcera Rafnhildur Rósa Atladotir. (TomikZlesa)

Související novinky

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

31.12.2008

Jižní Amerika je v kurzu. Včera jsem se rozplýval nad mimořádně šťavnatě obsazeným Stalloneovým The Expendables, které se brzy začne natáčet v Riu, a dnes je tady Cartagena. To není jen název… (více)

Reklama

Reklama