Brian De PalmaScénář:
John FarrisKamera:
Richard H. KlineHudba:
John WilliamsHrají:
Kirk Douglas, John Cassavetes, Carrie Snodgress, Charles Durning, Amy Irving, Fiona Lewis, Andrew Stevens, Dennis Franz, Rutanya Alda, William Finley (více)Obsahy(1)
Agent tajné americké služby, která se zabývá unášením a výzkumem dětí s výjimečnými psychickými schopnostmi, Ben Childress, unáší syna Robina svému bývalému kolegovi ze CIA Peterovi Sandzovi a při tomto únosu málem Petera zabije. Peterovou jedinou možností k nalezení syna je spojit se s ním pomocí mladé dívky Gillian Bellaver, která je obdařená stejnými schopnostmi jako Robin. Peter a Gillian spojují své síly, aby dostali Robina co nejdříve ze zajetí. (Chatterer)
Carrie na sedativech a medúza, co se nikoho nedotkne.. Od scény, kdy si Kirkův neohrožený agent na útěku barví vlasy a vycpává břicho polštářem v bytě zvláštní rodinky, jsem tak nějak začal tušit, že si s De Palmou tentokrát nebudeme rozumět. Kostrbatě napsané, za zpomalenou scénu útěku režisér zralý na připínáčky na židli, konec s dnem lumíků a vnitřním omítáním vede k další explozi (tentokrát smíchu). Nefungovala ani klasická snaha vecpat tam Hitchcockovy prvky včetně Williamse napodobujícího hudbu Herrmanna. Andrew Stevens jako nasraný telepat otřesný. Tohle stačí tak na Columba a Dallas.. ()
Film poněkud zestárl, i tak se jedná o napínavý příběh se zajímavými nápady. Tři roky před Scanners (1981) D.Cronenberga rozvíjí De Palma námět, který už zpracovával v Carrie ( podle S.Kinga). Jedna scéna předčí i slavné hlavy ze Scanners. Kdysi mne jeho sledování způsobovalo mrazivé pocity, dnes zůstává svižný příběh s nádechem mystiky. Robinovy psychické schopnosti mohly způsobit doslova apokalypsu, ale to zřejmě rozpočet nedovoloval, a nebo De Palma upřednostnil vztahovou stránku postav... ()
Jsem zřejmě jediný ateista, který může doložit existenci pekla, tedy minimálně toho diváckého. Pokud existuje i to všeobecné, je mi jasné, co se v něm děje. Nepřetržitě se musíte dívat na Zuřivost a Muže v kamiónu. Nějaká vyhřívaná lůžka pana Záhoře jsou proti tomu selanka. S hrůzou vzpomínám na Mechanický pomeranč a představuji si, jak je v něm promítáno toto. Klávesnice mi při spojení Zuřivost a film vyhlašuje stávku. Nedivím se jí, byla u toho, když jsem se snažila nevěřícně kroutit hlavou nad, čím vším je možné ublížit filmovému pásu. Pokud jsem někdy jen naznačila, že pánové Stern, Peterson a Berk poněkud přestřelili u filmu Target, hluboce se jim omlouvám. Navíc ty drobné nelogičnosti překryl svým umem Penn, De Palma svým neumem zvýraznil naprostou stupiditu scénáře, jeho totální vyprázdněnost a až fascinující nemohoucnost. Peter je typický agent americké agentury, neprůstřelný, neviditelný, dokonalý, geniální, svaly místo mozku a místo svalů mozek. Ti zlí si zakonspirují, použijí paranormální jevy i telepaty na každém rohu, ale stejně nemají proti Peterovi šanci. Na to je jich příliš málo, asi jen tisícovka. Celou dobu jsem čekala, kdy přistane ufo, vyskočí nějaký rozkošný mimozemšťan a Peter ho zmasakruje. Nebo sváže, což patří k jeho oblíbeným brutálním kouskům, které předvádí před senilními fanynkami. De Palma vše korunuje svou pošetilou představou o tom, jak má vypadat automobilová honička natáčená v sedmdesátých letech, u něj mě ta stupidní zadní projekce už ani nepřekvapila. Pravda ovšem je, že k tomu béčkovému, tedy spíše céčkovému scénáři se to snad i hodí. ()
Je to trochu zmatené, scénář moc nedrží pohromadě a dost vedlejších postav a dějových linek vyzní do ztracena, ale DePalma to i tak pěkně po hitchcockovsku zrežíroval. Je osvěžující vidět film, ze kterého na sto honů nečouhají úlitby hollywoodským studiím a kde není hned jasné, co se přihodí za pět minut. Slabší 4* ()
De Palma se pokusil zopakovat úspěch Carrie a tak zde opět máme dívku (a kluka) s telekinetickými schopnostmi a nevyrovnanou osobností. Amy Irwing dokonce v Carrie hrála jednu ze spolužaček a jedinou přeživší, takže by se s trochou představivosti mohlo jednat o pokračování. Jenže scénář stojí za houby - Zuřivost je takový mix hororu a akčního thrileru, kde v jedné linii sledujeme dívku a v druhé linii ramboidního tátu (zestárlý Kirk Douglas), jak pátrá po synovi. Nejde to moc dohromady, chvílemi je to nuda k nepřežití a ve finále to skončí nejblbějším možným způsobem. Tři hvězdičky dávám hlavně za solidní dílčí nápady a scény - úvodní přestřelka je fantastická, stejně jako zpomalený útěk z ústavu nebo pár moc pěkných úmrtí na konci. A také za slušnou režii - je vidět že De Palma se zatím rozjížděl a jeho nejlepší kousky měly teprve přijít. ()
Photo © Twentieth Century-Fox Film Corporation

- Filmový debut Daryl Hannah a Laury Innes. (Chatterer)
- Hudební kompozici k tomuto filmu měl mít původně na starosti velikán filmové hudby Bernard Herrmann, který s De Palmou spolupracoval již na snímcích Sisters a Obsession, ten ale bohužel v prosinci roku 1975 zemřel, a tak se režisér obrátil na Johna Williamse, který byl jedním z mála Herrmannových přátel. (Lavran)
- John Williams se v hudebním doprovodu snažil v určitém směru odkázat na práci zesnulého Bernarda Herrmanna, takže vedle výskytu specificky herrmannovských orchestračních postupů můžeme zaregistrovat i legendární elektronický nástroj theremin. (Lavran)