Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Renton 

všechny recenze uživatele

PFF .. Scénář: Patrick Rotman, Florent Emilio Siri .. Většina válečných konfliktů po Druhé světové válce, včetně těch současných je divných a pro obyčejné vojáky značně složitých. Nepřítel není jasně vyprofilován tím, že patří do nepřátelské armády a obsadil cizí území, mnohdy splývá s civilním obyvatelstvem a někdy jsou to i dřívější spolubojovníci. Úvod L' Ennemi intime je rozhodně slabší než závěrečná, gradovaná část o válečné zhoubnosti a psychickém rozkladu osobností, přesto globálně nepřináší snímek takřka nic neznámého. Pouze Siri ukazuje svým spoluobčanům, co že se to tehdy v Alžírsku dělo za zvěrstva a vedlo za dlouho nepřiznanou válku, kdy se mučilo, vraždili viní i neviní obyvatelé, protože nebylo zřejmé, kdo je ten nepřítel. Vizuálně je Siri patřičně zajímavý, kamera předkládá hezké obrázky, hudba je na úrovni, ale obsah s několika málo přestřelkami a morálními hádkami nepřinese mnoho překvapivého. Tedy jak komu, protože ve Francii tímto kritickým pohledem do zániku posledních kolonii Emilio celkem boduje… 65%. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Francouzské filmy nevyhledávám a k tomuto jsem se dostal jen náhodou. Tento mě ale příjemně překvapil. Odehrává se po druhé světové válce a jsou tu autenticky natočené hrůzy v Alžírsku. Florent Emilio Siri zachytil docela solidně psychologii postav a herci to dobře zvládly. Film je slušně zpracovaný s pěknými vizuálními triky, hudbou a kamerou. ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

82% Drsný a syrový vizuální koktejl, ktery me na 100% vtahnul. Jen myslim, ze si scenariste urvali přiliš velký krajíc. Natočit francouzský film kteritizujici valku, kterou Francie přes 30 let popirala a cenzurovala, je věc obtížná a tak tyto fakta pouze konstatují titulky. Většina príběhu se točí kolem konfrontace mladého idealistického poručíka s mučením i násilím a kolem ostříleného drsného seržanta, kterému postupně přeskočí v hlavě. Herci a kamera odvádějí stoprocentní práci, marocká krajina (film se netočil v Alžírsku) je nádherná, takže děj je celou dobu až tak nějak méně podstatný v druhém plánu. Ale jelikož film nenudil a výpovědní hodnota obrazu byla více než působivá, nevidím důvod, proč to tvůrcům příliš vyčítat a nedat 4 *. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Alžírsko je země, o které z nás dohromady nikdo nic neví. Pro Francii ale znamenalo mnoho. Ropu, lidské zdroje, vliv v Africe, národní sebevědomí. To všechno na konci padesátých let minulého století Francie ztratila. Vedením špatné koloniální politiky, eskalací nacionalismu v severní Africe a dalšími důvody, které zde nemá cenu rozebírat. Stejně jako ve Vietnamu, se i v Alžírsku mělo potlačit pár povstalců, ale i zde nakonec vznikl rozsáhlý konflikt končící změnou státoprávního uspořádání. Tak to alespoň čteme v učebnicích. Ale za onoho času na oněch místech to všichni viděli asi úplně jinýma očima. Příběh poručíka, který narukuje do první linie na vlastní žádost není ani nový, ani zvlášt vyjímečný. Je ale syrově a nekompromisně vyprávěný, bez klišé, pompy a příkras. Tak, jak to umí jen Francouzi. Takhle nějak možná chtěl Marhoul natočit svůj Tobruk. Zůstal tak trochu na půl cesty. Tvůrci tohoto filmu ne. Projdeme si to s nimi všechno až do úplného koce se vším všudy. A jen zmatek, nejistota a bezmoc, ty v nás zůstanou. Některé věci zkrátka nemají řešení...90% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Člověk je nepoučitelný! Pár let po nejhorším konfliktu v dějinách lidstva se v Alžírsku odehrává peklo, které se francouzským filmařům povedlo dokonale převést na plátno. Úžasně tu tvůrci vykreslili proměnu mladého nadporučíka - "chceš-li s vlky býti, musíš s nimi výti". Osobně se mi snímek líbil, dávám plné hodnocení za zobrazení krutosti bez příkras, objektivitu pohledu na konflikt a psychologii dvou hlavních postav. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Zbraně používané ve filmu na francouzské straně byly samopal MAT 49, puška MAS 1936, lehký kulomet BREN a samopal Thompson. (K98)
  • Přibližně v polovině filmu, když skupina vojáků „pustí“ na svobodu zajatce, aby ho pak následně mohla zastřelit, tak ten se před útěkem otočí a připne si na sako medaili. V dalším záběru jde jasně vidět, že ale medaile je posunuta až na klopě saka a ne u náprsní kapsy, kde byla původně. (Jimmy15)
  • Když voják Saïd (Lounès Tazairt) ukazuje svou jizvu, říká, že k ní přišel u Monte Cassina v květnu 1943. Ve skutečnosti to není možné, protože bitva o Monte Cassino proběhla až o rok později. (Gastovski)

Reklama

Reklama