Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

homerr 

všechny recenze uživatele

Jelikož jde o horolezecký film, tak si něco napsat musím :-) Pro mě osobně docela zklamání. Knihu ( a od Messnera ne jen tuto ) jsem četl. Do filmu se podle mého názoru tolik dramatičnosti přenést nepodařilo. Oproti Nordwand nebo Pádu do ticha je tento dějově něco horší. Také si myslím, že u obou výše uvedených se více povedlo zobrazit dobové vybavení - výzbroj a výstroj. Celkově jeden z dalších povedenějších filmů z horolezeckého prostředí, ale něco tomu prostě chybělo - 65% ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Niektoré scény, kde herci doslova pobehovali vo výške 7000 - 8000 m n.m. sú pravdupovediac málo uveriteľné vzhľadom na fakt, že mám z danej tematiky už čo-to napozerané a teda viem, že v takej výške má väčšina ľudí problém spraviť 1 - 2 kroky (borec, neborec typu Messner, Bohl či Rakoncaj, no organizmus nie je schopný byť 100% fit v takomto prostredí). Ale veľké plus za ľudské spracovanie príbehu a za nadľudské úsilie horolezca Messnera, ktorý dokázal, že alpský štýl lezenia s dosiahnutím vrcholu hory "iba" vlastnými silami je to najkrajšie a najcennejšie, čo môže horolezec dosiahnuť. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zábery na hory sú krásne, ale nechcel by som sa tam ocitnúť. Messnerovci a ďalší horolezci sú na tom opačne a vyhľadávajú nebezpečenstvo a snažia sa hore dostať tou najnebezpečnejšou cestou. To všetko už odmalička, čo tvorí dosť veľkú časť filmu. Potom nasledujú prípravy, trochu politiky okolo získania peňazí, krátka cesta lietadlom a sú tam. Už na začiatku sa dozvieme, kto sa z expedície nevráti, znalci horolezectva to samozrejme vedia aj tak, takže by som to nebral ako zbytočné vyzradenie záveru. V tom závere nechýbajú dramatické zábery záchrany holého života, ale niečo tej dramatickosti chýba, jednoducho ma to často nudilo. –––– Čo to robíte? – Tá stena jednoducho stála v ceste. ()

ladyDOOM 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší dílo o horolezcích, které jsem zatím viděla. Možná tomu trochu ubírá ta němčina, ale hold byli pánové Němci. Nějak tomu chybělo napětí a dynamičnost a vlastně jsem se i docela těšila, až film skončí. Nedokázala jsem se s bratry Messnerovými zžít a namachrovaný Reinhold mě štval (což asi možná měl?).... Prokládání scén z boje o sestup scénami z domoviny a vyprávěním přeživšího hlavního hrdiny mi přišlo zbytečné a konečná fakta o dalších osudech hrdinů, společně s pohledy na hory, zase jako nejzábavnější část. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

No vzhledem k tomu, že v mé topce je i takový klenot jako K2, která neodráží ani za mák reálný příběh, co myslíte, že je pro mě vážně stěžejní? Byla jsem jednoduše naprosto unešena. Je zřejmé, že horolozec nejsem, i když to byl vždycky můj sen. Proto také nedokážu kromě základních načtených věcí rozeznat, zda ty tríčky jsou možné. Dokážu ale s jistotou tvrdit, že Messner byl jeden z nejodvážnějších horolezců z těch, co znám, a má takových poprvé mraky (osmitisícovky, bez kyslíku a alpinimus), že na to už nikdy nikdo mít nebude (hlavně také kvůli možnostem, které dnes výstupy značně usnadňují). A já se musím přiznat, že jako bych ho z knih znala osobně, tady byl zvěčněn naprosto, neb jsem měla dojem, že přesně takový by mohl být. V neposlední řadě Vilsmaier mě překvapil a vůbec mi nevadí odhalení na začátku (vždyť to stejnak někteří předem věděli). O morálce bohužel pro dnešek mluvit nebudu, poněvadž té hory v některých případech plné prostě nebývají. Celému snímku ale jako by scházela ta třešnička, která se bohužel rozprostřela do delšího závěru, než bych čekala... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Nanga Parbat (v preklade "nahá hora") je 9. najvyššia hora sveta s výškou 8125 m n. m.. Údolie rieky Indus (najvýznamnejšia rieka v Pakistane) prevyšuje o 7000 m na 27 km vzdialenosti a Rupalská južná stena je s prevýšením 4600 m najvyššia na svete. (Bruce0659)
  • Natáčanie v horskom prostredí bolo robené s dvoma 35 mm a jednou 70 mm kamerou. (misterz)
  • Při sestupu ve filmu dojde ke zničení rukavice, v dalších záběrech ale oba bratři mají rukavice v pořádku. (Winster)

Reklama

Reklama