Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Max Manus, Nórsky veterán z rusko-fínskej vojny sa vracia do vlasti okupovanej nacistami. Zapája sa do hnutia odboja, no je zatknutý za rozširovanie vlasteneckých plagátov. Podarí sa mu utiecť do Škótska, kde s ďalšími krajanmi obdrží špeciálny vojenský výcvik. Po jeho skončení je celá skupina poslaná späť do Nórska, aby tam pôsobili ako sabotéri. Keď sa im podarí potopiť niekoľko Nemeckých zásobovacích lodí, začne sa o Maxa zaujímať Gestapo... (Theatis)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (108)

Ravi 

všechny recenze uživatele

Odbojová činnost v Norsku stručně a jasně je přesně to, co by nemělo chybět mezi shlédnutými snímky každého zájemce o historickou biografii se vším všudy. Ale pozor, pokud hledáte akcí nabitý snímek, který Vás nebude ani na vteřinu nudit nudným tlacháním, filmu se vyhněte. Je to zkrátka čistokrevné epické drama s prvky akce, ale hlavním tématem je lidský příběh Maxe Manuse. Člověku až zatrne při tom konci, když si uvědomí, co oproti norským válečným hrdinům zkoušeli po válce ti naši. 85% = 4/5 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak toto je velmi solidní válečné drama z prostředí norského odboje. Max Manus je skutečná historická postava. Po boji s Rusy ve Finsku coby norský dobrovolník se po okupaci Norska zapojil do odboje jehož hlavní náplní bylo tištění a distribuce protiněmeckých letáků. Nacisté buňku rozbili, ale Manusovi se skokem z okna podařilo uprchnout apřes Švédsko se dostat do Anglie. Ve Skotsku pak prodělal výcvik Comandos. Po dokončení výcviku byl dakotou se zásobami výbušnin shozen nad Norskem, kde navázal na svoji předchozí odbojovou činnost. Ta se však primárně týkala potápění zásobovacích lodí v přístavech... Tomuto snímku nelez nic vytknout a osobně jej řadím do stejné kategorie jako černou Knihu (2006). Milovníkům válečných filmů jednoznačně doporučuji! * * * * ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Venujem tejto snímke jej 100.komentár. Biografický snímok patrí medzi najambicióznejšie projekty nórskej kinematografie niekoľkých posledných rokov. Dramatický príbeh, technicky zvládnuté akčné scény, ale aj citlivý pohľad na problematiku vojnového hrdinstva, robí z filmu viac než len výpravnú prehliadku. Zaujímavý film, ktorý je rozhodne dobre natočený, miestami dosť surový a mrazivý. Predstavuje stredoeurópanom neznámu a prehliadanú časť 2.svetovej vojny. Nečakajte spektakulárne scény, zato dostanete presvedčivé, akoby civilné, herecké výkony. Boli vybraní aj typovo zodpovedajúci herci - viď záverečné titulky. Áno, film možno pôsobí trochu nudne, ale zrejme je to dané tým, že sa autori pridržali reality. Film stojí za videnie. Možno aj viac krát. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

"Když Norsko nemá armádu, vybudujeme si svojí...!" pravil Maximo G. Manus a s partou kámošů se vrhnul do odboje, aby se posléze stal norským válečným hrdinou. A o pár let později natočili Norové příběh o hrdinství, přátelství a umírání za 2. sv. války. Film má ve chvílích boje relativně svižné tempo, akčním scénám nelze upřít napínavost, jenže pak je tu taky dost vatoidních řečí a nudnějších pasáží z "obyčejného" života, které srážejí body z celkového hodnocení. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Norský odboj proti německé okupaci a jeho hlavní hrdina Max Manus. Mladý, nesmírně odvážný a statečný muž velí celému norskému odboji. Příliš se neřídí příkazy z vnějšku, ačkoli jsou cvičeni i ve Skotsku, kde v exilu sídlí norský král. V Norsku provádějí zejména sabotáže a výbuchy lodí, potom vždy na chvíli prchají do Švédska. Ale Gestapo nespí a odbojáři jsou postupně likvidováni. Přežije jich jen hrstka a po válce mnohé z nich čeká další rozčarování. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Skupina okolo Maxe Manuse je označována jako Gang Oslo - v originále Oslogjengen. Skupina byla později Brity označena jako nejlepší evropská sabotážní skupina. (Adrai)
  • Poté, co Max Manus (Aksel Hennie) utekl gestapu z nemocnice v Ullevilu, nedostal se do Anglie přímo přes Švédsko. Ve skutečnosti tato jeho cesta trvala 7 měsíců a vedla přes Švédsko, SSSR a Afriku, odkud se lodí dostal do Kanady a odtud se s vojenským konvojem dostal do Anglie. (Adrai)
  • V jedné ze scén Gregers (Nicolai Cleve Broch) vtipkuje, že pokud se něco stane, má mu Max (Aksel Hennie) zařídit sochu na nějakém pěkném místě. V roce 1994, u příležitosti 50. výročí přestřelky, při které Gram přišel o život, byla za přítomnosti Maxe Manuse slavnostně odhalena busta Gregerse Grama - nachází se poblíž sportovní haly Njårdhallen v severo-západní části Osla. (Adrai)

Reklama

Reklama