VOD (1)

Novinář rozpoznal na ulici v Los Angeles kdysi slavného hudebního génia, který hraje na své housle náhodným kolemjdoucím. Snaží se nadanému bezdomovci pomoci a díky tomu se z nich postupně stanou blízcí přátelé... Publicista Steve Lopez (Robert Downey Jr.) se ocitl ve slepé uličce. Novinový průmysl je vzhůru nohama, jeho manželství s kolegyní novinářkou se rozpadlo. Nedokáže si vybavit, co že to tak vlastně miloval na své práci. Jednoho dne se prochází po losangeleské ulici Skid Row, když v tom spatří záhadnou postavu Nathaniela Ayerse (Jamie Foxx), který se snaží vylít svou duši na dvoustrunné housle. Zpočátku Lopez přistupuje k muzikantovi jen jako k dalšímu materiálu na příběh. Ale jak postupně odhaluje jeho tajemství, napadne ho, že by mohl muži pomoci. Ayers je brilantní a lehce roztržitý pouliční muzikant, ale kdysi býval dynamickým hudebním géniem, kterého čekala hvězdná budoucnost. Novinář se rozhodne, že se pokusí změnit hudebníkův život a vydává se na bitvu s větrnými mlýny. Snaží se dostat Ayerse z ulice zpět do opravdového světa hudby. Nakonec se však ukáže, že nadaný bezdomovec vlastně pomáhá jemu – se svou nezničitelnou vášní, láskou ke svobodě a statečnými pokusy o nový život. Nakonec je to především Lopez, kdo prochází zásadní proměnou. (oficiální text distributora)

(více)

Trailer

hroubek

Začnu záporami, protože poté se mě lépe budou psát klady.Největším záporem filmu je samotný režisér Joe Wright.Každý kdo, viděl Pokání nebo Pýchu a předsudek ví o čem píši.Wright je úžasný vyprávěč jen si musí látku přizpůsobit pro sebe.A tady se to moc nepovedlo.Naštěstí jsou tu, ale zkušený herci, který film vytahují nahoru.Jamie Foxx hraje velmi podobně jako kdysi hrál Raye přesto se musí sklonit před Downey Jr., který si krade každou scénu pro sebe.Zajímavý příběh, který není až tak zajímavě natočen. ()

Arachneuss

Tři filmy stačili Joe Wrightovi aby se zařadil mezi elitu světové kinematografie. Svou jemnou a vizuálně nadanou rukou tentokrát zobrazuje utrpení lidí bez domova skrze příběh nadaného, ale mentálně nemocného "sólisty" na violoncello tak krásným způsobem, že ke konci už jsem ani nedýchal. Z celého snímku na vás ta realita podle skutečné události dýchá, dále opravdu nádherná hudba spojena s obrazem dokáže v srdci probudit celou škálu emoci. Vrcholem je pak ústřední dvojice Downey - Foxx, za jejichž výkony očekávám minimálně nominace na zlatou sošku. Bravurní! ()

Isherwood

Joe Wright upsal duši hollywoodskému ďáblu, který jeho talent vycítil přes celý oceán, a výsledkem je tuctově odvyprávěná historka o jednom netuctovém přátelství, jehož potenciál (resp. skutečný předobraz) sliboval mnohem více. Problém leží už na papíře, ze kterého klišé a kalkul trčí z každého písmenka a dílo zkázy dokonává Wrightova poetická režie, která v případě jednoho geniálního bezdomovce střílí absolutně naprázdno. Láska k hudbě a bližnímu v nouzi nikde, jen hlad po cenách a tklivých ovacích dojímavého publika. Sorry, ale nebýt koncertu ústřední herecké dvojice, zahrál bych filmu ještě o tón níž. ()

FilmFan24

"Sólista" je skutečným příběhem plným velkých emocí, síle hudby a především síle opravdového přátelství. Roztroušené kouskovité vyprávění přibližuje stav schizofrenní mysli velkého milovníka hudby Nathaniela Anthonyho Ayerse a paradoxně bezdomovce, kterého náhodně potkává v ulicích LA novinář Steve Lopez. Z prvotního novinářova zájmu námětu pro svůj novinový sloupek se vyklube mnohem víc, než si je ochotný zprvu připustit...Oku a uchu ladící filmové zpracování jednoho neobyčejného lidského osudu vévodí především civilní herecké výkony Roberta Downeyho Jr a Jamieho Foxxe a...Beethovenova hudba. ()

KarelR

Joe Wright se nám přesunul do současnosti, vyfásnul Downeyho Jr. s Foxxem a natočil letošního Reportéra z ringu, ve kterém akorát místo boxera figuruje violista. Nemám ponětí, jak se to jedné z největších britských režisérských nadějí povedlo, ale Wrightův třetí film je šablonovitá nuda, která se diváka snaží opít hezkou kamerou a spoustou vážné hudby, jenže v sobě neskrývá vůbec nic zajímavého. Záběry bezdomovců zabíjí Wrightův až příliš čistý filmařský styl, Ayers je ve Foxxově podání jen otravným podivínem z ulice a celý Sólista vlastně působí jako klasický útok na filmové ceny, kdy si někdo v drahém kvádru řekl "natočíme tu knihu a lidi to sežerou, protože to je podle skutečných událostí". Cestou se však něco pokazilo (a ve studiu to dobře věděli, protože film raději uklidili na duben) a já teď horko těžko sázím tři hvězdy za solidní řemeslo a Downeyho, bez kterého by ten film zřejmě putoval rovnou na DVD. ()

• Väčšina bezdomovcov vo filme sú aj v skutočnosti bezdomovci. (Skleni)
  • Jamie Foxx (Nathaniel Ayers) nehrál muzikanta poprvé. Ztvárnil již jazzového génia Raye Charlese ve filmu Ray (2004). (Aknah)

Související novinky

Režisér Pokání a indická móda

Režisér Pokání a indická móda

15.03.2009

Indie je v kurzu. Kdo by se tomu po diváckém i oscarovém úspěchu Milionáře z chatrče divil, že? V šlépějích Dannyho Boylea se vydá Joe Wright, který se po „současněji laděném“ Sólistovi vrátí ke svým… (více)