Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V neklidných časech po smrti cara Borise Godunova se odehrává tento velkolepý historický příběh. Rusové jsou ve válce s Polskem a v Moskvě právě probíhá povstání proti polskému vojsku. Působivé zpodobnění historických událostí Vás ohromí dokonalou vizuální podobou a strhne svými napětím nabitými scénami. (oficiální text distributora)

Recenze (124)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Myslím, že si film zaslouží vysoké hodnocení, už pro svůj námět, už proto, že jsme se nikdy v dějepise neučili o tom, co obsahuje tento film (neustálé nájezdy Poláků na matičku Rus) a decimování jejich země a obyvatel. Já jsem koukala jako blázen na brutalitu a bezohlednost s jakou se Poláci chovali ve svých výbojích (v touze po majetku a moci). Nebudu dále nic popisovat. Kdo máte silný žaludek na krutosti, tak se podívejte ! Scény jsou tak výborně naaranžované a zahrané, že jsem si položila otázku : jak to, proboha, udělali ? Závěr filmu je strhující a má překvapivé zakončení v historickém vysvětlení kdo začal 3.listopadu 1613 vlastně v Rusku vládnout. Věděli jste to ? P.S. Známku "odpad" může dát tomu filmu jenom naprostý dějepisný ignorant. ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za historické období, druhá za polské kozáky. Jinak film je podle mého nepovedený, krom výpravy tedy, snad po všech stránkách. Scénář je úplně trapňoučký a jsou v něm pro mě dost nepochopitelné věci. Třeba, jak se hlavní hrdina vlastně stal z trouby vojákem, co je dobrý snad úplně ve všem a nakonec ho volí za cara. Nebo jeho proměna ve Španěla, zfetovaná carevna, zlý poláci a chudáci dobří rusové nebo jeden nesmyslný výstřel, který odpálí sklad s prachem. Film je taky točený tak jako do moderna, kamera by se lépe hodila do filmu o smažkách ze soudobých klubů, než k navození historické atmosféry. Postavy byly trapné, ústřední dvojice nejvíce. Rusové se v poslední době snaží točit v tempu a pokud to tak lze nazvat, moderně, výsledkem je ale zatím jen mizérie. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Aspirace, které film od první chvíle naznačuje z výtvarného hlediska, jsou neustále rozmělňovány tu stylovými zcizeními, tu odbytými vedlejšími rolemi provedenými v detailu nebo okatými kulisami. Scénáristicky obratně vypracované prolínání osudů mnoha jednotlivců v bouřlivé době je "upgradováno" úmorně ostinátním omíláním už tak triviální symboliky na sto způsobů, uměřeně pojatá neutrální hudba film příliš nepozdvihuje, ale chvalbohu mu hlavně neubírá, střih si s natočenými záběry pohrává překvapivě kreativně. Nade vším ovšem vysoko trůní aktualizující národní duch, snažící se mobilizovat čisté domácí zdroje proti vnějšímu (světskému i církevnímu) a vnitřnímu nepříteli v dobách národního úpadku. Wolodyjowski, Vojna a mír, Piráti z Karibiku, Černý Tulipán + Velká vlastenecká. Snad to dnešní Rus opravdu potřebovala. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Skvělý historický film, možná "lehce" protipolský, dost obsáhlý, dějově překombinovaný a s příliš uhlazenými herci, ale přesto výborný. Dále mi přišlo divné, že vedlejší příběhy jsou mnohem podstatnější a zajímavější, než ten hlavní (s carevnou). Potěšilo mě, že se to nesnaží o hraní na dokument, ale smiřuje se s tím, že jde pouze o film a smyšlený příběh, který možná nekopíruje doslova historická fakta, ale zato vystihuje dost dobrým způsobem atmosféru onoho smutnogo vremeni. Přes obvyklou ruskou stopáž je to nabité dějem a není to nudné. Kdyby takhle vypadaly všechny blockbustery...mnohem lepší, než většina historických filmů americké i evropské produkce. ()

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Ano, v tomhle "historickém" filmu učí hrdinu šermovat duch, po lekci na vykotlaném kmeni umí dotyčný výborně střílet z děla, s nulovými zkušenostmi velí vojsku a div že to nedotáhne na cara, no haluz. Mimo to tu mají berušky, modré digitální hady a už zase někdo na nějakého chudáka koníka nalepil dlouhou hřívu a roh. Ale celé je to dobře natočené, atmosféra vtáhne do děje a Źebrowski neuvěřitelně válí. Tož tady máš filme čtyři hvězdičky. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (2)

  • Historické obdobie Ruska, ktoré je zobrazené vo filme sa označuje aj ako "Obdobie smuty" (čiže bezvládia) a trvalo v rozmedzí rokov 1598 -1613. (MikaelSVK)
  • Nevoľníci sa v Rusku skutočne používali k ťahaniu lodí proti prúdu. Toto "povolanie" sa nazývalo "burlak" (milhouse86)

Reklama

Reklama