Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sirotek Tomáš (T. Materna) musel nastoupit do učení ke kominickému mistru Dýmalovi (P. Zedníček) a podřídit se tak rozhodnutí svého strýce. Začátky nebyly vůbec lehké. Vydržel mistrovo svérázné „učení“ i všechna příkoří jeho hašteřivé manželky a naučil se všemu, co patřilo ke kominickému řemeslu. Přesto snil o tom, že jednou bude pekařem, jako byl táta. Měl štěstí, že si ho vybral do učení cukrářský mistr, který rozpoznal jeho šikovnost a chuť do práce. To druhé řemeslo mu doslova učarovalo. Aby se však dokázal v tomto novém prosadit, musel ještě překonat řadu překážek, především však nástrahy svého rivala, cukrářského učně Vojtina. Velkou oporou mu byla cukrářova dcera Eliška (A. Neubauerová) a za svou houževnatost a píli byl Tomáš nakonec odměněn. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Trochu neobvyklá a hlavně poměrně zdařila tv pohádka, která se takhle na nedělní pošmourné odpoledne určitě báječně hodí...Klasický vánoční romantický příběh, zajímavý a hezký námět, méně známé herecké obsazení, které ale, co se týká hraníí celkem obstálo. Střet lidského dobra a zla jak to ostatně v pohádkách už chodí, příjemné překvapení po dlouhé době v tomto žánru a na této tv a v tuto hodinu.. ()

Rádlo 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k Vánocům se nad občasným zvlhnutím obrazovky dá přivřít oko a na stylizaci se docela dobře kouká, na závěr ale chybí něco (cokoli) co by příběh tak nějako dotáhlo, aby z něj do zítra kousek zůstal. Potom pár herců "trochu proplesknót" a bylo by dobře... Na druhou stranu to rozhodně nesahá ani po paty těm prošlým olivám, co čt servíruje s nevinným označením "nová pohádka" každé Vánoce ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kominictví jako profese je zajímavá, náročná obzvláště z hygienického hlediska. Sledujeme Tomáše, jak pod dohledem svého strýce se snaží proniknout do tajů tohoto nevšedního a přece tak potřebného řemesla. Není divu, že pokud se na učně nepůsobí dobře, tak z oboru uteče, a zkusí to, pokud přežije první učení a neskončí na úřadu práce, tak ještě jiný obor. Cukrář či pekař, to je daleko od kominického řemesla. Pekař, ten se nemůže dívat moc na televizi, a tak se kamery občas dívají na něho. Pekař vstává v noci a usíná ve dne. Cukrář to má naopak. A tak beru tenhle film jako příspěvek a ocenění lidí, kteří se věnují těmto pracem. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Takových slabších 70%. Docela příjemné překvapení na to, co se poslední roky točí. Netradičně pojatá pohádka. Možná, bych ani neřekl pohádka jako spíše příběh. Na pohádku je to i dosti "temné" a depresivní, hlavně v první polovině filmu. Příběh je celkem klasika. Ale je to velice hezky zpracováno a pěkně se na to kouká. Opravdu povedená filmečko-pohádka. Howgh! ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Příjemné filmové atributy a dobré městské reálie bylo první co jsem při úvodních titulcích uviděl. Neobvyklý vstup do současné české pohádky. Herecké výkony povětšinou neznámích představitelů byli vcelku ucházející a nerušili narůstající atmosféru. Linka dobra a zla o kterou v pohádkách jde především zde byla ztvárněna jasně a i reálným způsobem, bez příkras čar a kouzel. Nebýt občas přítomné babičky, ztvárňující pohádkovou postavu, dalo by se říci, že jde klasickou filmovou povídku pro děti. Ve snímku se podařilo výchovný efekt hezky zabalit do samotného děje, a ve výsledné rovině vyznívá, že co si člověk nevydělá vlastníma rukama, nemá. Pohádka byla dozajista pro mě příjemným překvapením a jsem rád, že se v našich končinách umí točit i takovéto snímky. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel v Jimramově. Část filmu se odehrávala i v areálu bývalých vojenských kasáren, kde se natáčel seriál Četnické humoresky (1997). Natáčelo se také na zámečku Karlštejn. (marabart)

Reklama

Reklama