Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (185)

dawe787 

všechny recenze uživatele

Mě tato komedie prostě dostala. Chvílemi je více než dojemná a i když jsou tam scény, které přesahují lidské možnosti a zákony fyziky, vždycky mě tenhle film chytne za srdce a myslím, že Danny DeVito si s ním dobře poradil. Malá holčička, které to pálí vskutku bezvadně, je moc roztomilá. Herečka v roli ředitelky Hromasové byla vybrána přímo na míru, akorát nevím, kde jí mohli vyhrabat! Všechny vás zavřu do dusidla!!! ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Delší dobu si chystám comment na tento film a měl jsem původně připraveny čtyři hvězdy, ale když vidím, s jakým negativním výsledkem se tato podle mě dost dobrá a hodně ulítlá komedie, musím své hodnocení poopravit směrem nahoru, už jen kvůli jedinečné roli ředitelky školy, která sype z rukávu jednu hlášku("nesnáším děti, ještě že jsem nikdy nebyla dítě") za druhou, hází děti přes plot za vlasy, zavírá je do roury, či je nechává přecpat se dortem atd. atd. Dany DeVito je typickým příkladem postrachu lidí, kupujících si laciná auta... a jak jinak, hraje výborně. Zajímavá je i vizuální stránka filmu a tempu, až na nic moc závěr(proto ten původní čtyřhvězdný záměr), také nelze nic vytknout. Výborná černá komedie, která jen tak neomrzí. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Matildu som videl kedysi v rámci kurzu angličtiny na jazykovej škole. Z tohto hľadiska film splnil dokonale svoj účel. Inými slovami som bol kvôli angličtine nútený sa naňho sústrediť po celú dobu jeho stopáže. Doma pred televízorom a s dabingom by som to už dnes asi nevydržal. Ale vzhľadom na príjemné spomienky dávam za tri. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Půvabný příběh, velmi patřičně uchopený DeVitem skrzeva čiročirý dětský pohled na svět, jehož nepochopení zřejmě vede k tak absurdně nízkému hodnocení, které zde Matilda má... Ano, až dětinské triky a poetika, ale právě to všechno do sebe zapadá, snad jen použití liliputky v několika úvodních záběrech, než nastoupila na scénu roztomile obyčejná Mara Wilson, mě rušilo a kazilo dojem... Po zbytek filmu jsem byl spokojeným dítětem... (Trefné komentáře: Oskar; Naprosté nepochopení: Melies) ()

italka63 

všechny recenze uživatele

No nebyla paní ředitelová roztomilá bachařská Gertruda? Byla! A jak jí šlo veřejné nabízení čokoládového dortu na veřejnosti, pche, malá Matilda nestačí na to všechno kulit oči. Geniální dítě se švihlými rodiči, tak ta okatá holčička to nemá zrovna lehké. Tak. Bylo to tak blbý, až se mohl člověk u toho pobavit. Malým géniům se tenhle film určitě bude líbit. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Jako malá měla slečna Krásná panenku jménem Liccy Doll. Jedna z producentů se jmenovala Liccy Dahl, vdova po Roaldu Dahlovi. (mi-ib)
  • Vzhled Matildiny panenky navrhla sama její představitelka Mara Wilson. Dokonce má i jméno – Wanda. (Anife)
  • V době natáčení filmu zemřela matka Mary Wilsonové, představitelky hlavní role. Ta však statečně pokračovala v natáčení a tím si vysloužila obdiv jejích hereckých kolegů. (mi-ib)

Reklama

Reklama