VOD (2)
Americko-japonský animovaný akční film divákům v šesti jednotlivých kapitolách odhalí začátek proměny Bruce Waynea v Batmana, legendárního mstitele Gotham City. Americko-japonský animovaný akční film divákům v šesti jednotlivých kapitolách odhalí začátek proměny Bruce Waynea v Batmana, a důvody, které vedly k tomu, že se stal mstitelem Gotham City. Postaví se v boji proti hrůzu nahánějícímu Strašákovi a dvěma zlosynům, s nimiž se doposud nesetkal. Animovaná podoba nesmrtelného komiksového hrdiny je výsledkem spolupráce předních japonských animátorů, k nimž patří Shojiro Nishimi, Yasuhiro Aoki, Futoshi Higashide, Toshiyuki Kubooka a Hiroshi Morioka. (oficiální text distributora)
Menší netopýří bonbónek vypuštěný jen několik týdnů před velmi očekávaným uvedením The Dark Knight do kin, složený ze šestice odlišných příběhů vyobrazených ve stylu Animatrixu. Have I Got a Story for You - zajímavá variace Batmana dle různých vypravěčů jedné skate partičky, která je však zastíněna poněkud tristním zpracováním. Crossfire - zápletka se motá kolem dohadování dvou policajtů o Batmanovi, kteří eskortují vězně v autě, až se najednou ocitnou v přestřelce mezi ruskými a italskými gangstery. Poněkud pomalý rozjezd vynahradí celkem efektní přestřelka s Batmanem kráčejícím v plamenech. Field Test - ta horší část celku, jde jen o testování nového Batmanova udělátka a navíc je Bruce Wayne vyobrazen jako dlouhovlasý model se slunečními brýlemi a to je prostě vzdáleno na míle daleko od toho, jak si ho většina z nás představuje. In Darkness Dwells - pátrání po Scarecrow a "zmutovaném krokodýlovi", jenž byl zasažen toxickým halucinogen. Temná atmosféra, zrnitý a zkreslený obraz, hra světel a stínů, to vše vysoce zastiňuje absenci větší hloubky děje a malý prostor ostatních charakterů. Working Through Pain - výborné psychologické drama, pěkně napsané a převyprávěné, záblesky zraněného Bruce Wayna se vracejí do jeho minulosti, až do samotné Indie. Spatříme Cassandru, které byl přiřknut punc čarodějnice, jež byla místními vesničany obávaná a nenáviděná zároveň, naučila však Bruce, jak odolávat bolesti. Deadshot - příběh o nájemném zabijákovi, používajícího laserem naváděnou hi-tech pušku, která Batmanovi pěkně zatopí. Batman: Gotham Knight je dalším příspěvkem, který opět dokazuje, že 2D animace není nejen mrtvá, ale v HD podobě i ohromující a leckdy na vyšší úrovni, než 3D CGI animace nové generace. Škoda jen omezující stopáže, kterou byly její tvůrci limitováni a která se také podepsala na povrchnosti většiny příběhů. I přes kolísající kvalitu jednotlivých částí, většina povídek naštěstí sahá až za hranici průměru, a tak je nejen fanouškovo komiksové srdce z větší části spokojeno. (7/10) ()
Osobně jsem čekal od tohohle snímku trochu víc.Že každá kapitola má svůj vypravěcký rukopis mi mělo být jasný už ze začátku,když jsemto proklikával.Některé z kapitol jsou lepší než ty další ale každá je lepší než nejslabší članek a to Field Test,který je nudný,nezáživný a zbytečný ale naopak vrchol snímku jsou pro mě dvě kapitoly,který mají k samotnému Batmanu dost blízko Crossfire a Deadshot.Osobně se těd nemůžu dočkat na Batman:Year one. ()
Jednohubková záležitosť, kde z jednotlivých príbehov vytŕča ich komixovosť a tým pádom aj jednoduchosť. O to viac poteší svojou tajomnosťou a "gotickosťou". Tento projekt je zrovnateľný s ANIMATRIXOM aj keď nemá rovnakú komplexnosť. Dobré je, že príbehy sa postupne zlepšujú rovnako ako animácia, takže po dopozeraní ostane skvelý pocit... Have I Got a Story For You *** - originálna, ale pre mňa pribizarná animácia, Crossfire **** - jednoduché ale výtvarne pestré, Field Test **** - možno až príliš jednoduché ale Batmanov dravý look ma zaujal, Working Through Pain **** - presne Batman v štýle Nolana, Deadshot ***** - skvelá surová komixovina ... ()
Po animační stránce celkem fajn, některé příběhy mi sedly méně (třeba úvodní Have I Got a Story for You, In Darkness Dwells), některé více (Field Test, u kterého jsem ráda, že se vyhli stereotypu, ve kterém Batmanův obličej vypadá jako tvarovaná krabice a dali mu Baleovský šmrnc). Nádherně nakreslená jsou všechna pozadí - Gotham na nich vypadá opravdu úchvatně. Po obsahové stránce je to ale slabota, ani jeden příběh mi nepřišel vážně zajímavý nebo zajímavý nápad něco přebíjí... Working Through Pain je až příliš vykalkulovaný - východní mystika, fakíři, vyobcovaná čarodějnice, boj s bolestí, rádoby filozofické rozhovory - toto budí dojem něčeho hlubšího, ale na to by bylo potřeba přece jen více prostoru. Have I Got a Story for You zase zabíjí nepěkná animace a kresba postav a překvapivě tady by prospělo zkrácení, protože se v té nezáživné akci utápí základní nápad... A takhle bych mohla pokračovat dále. Hlasový casting se taky zrovna nepovedl - všechny postavy mají naprosto zaměnitelné hlasy a dramatickou, ale naprosto chladnou a neživotnou dikci (zajímalo by mě, jak by to znělo namluvené Japonci...). ()
Tomuto filmu som sa vyhýbal ako čert omšovému a vedel som prečo. Nielenže neznášam anime a sledovanie tých obrázkov bolo pre mňa utrpenie, navyše príbehy sú mizerné a maximálne nekomiksové a nebatmanovské. Z plejády záporákov sa tu objavia len Scarecrow a KillerCroc (v cameu). A ich poviedka spolu s poslednou je jediným záchvevom priemerností v tejto japonskej ultravážnej brečke. Najhorší film z novej série DC animákov. Bezkonkurenčne a s veľkým prehľadom. ()
Photo © Warner Home Video
- Děj filmu se odehrává mezi filmy Batman začíná (2005) a Temný rytíř (2008). (TwoFace)
- Jedná se o první snímek o Batmanovi, na kterém se podílelo Japonsko. (Claude Speed)