Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Bagdád, Irák 2003. Mise: nejasná. Nepřítel: nezjištěný. Délka mise: neznámá. Členové 1. rozvědky námořnictva nemohli předpokládat, co se v průběhu oněch prvních čtyřiceti dnů války v Iráku stane. Na každém kroku se potýkali s nedostatečnými zásobami, frustrací z nekompetentního velení a pochybnostmi o smyslu celé mise. Otevřený, zasvěcený pohled na výsledek moderní americké války byl natočen podle bestselleru Evana Wrighta v produkci Davida Simona a Eda Burnse, kteří se podíleli i na vzniku kriticky oceňovaného seriálu HBO The Wire. Generation Kill je nyní podobně úspěšnou sedmidílnou minisérii z dílny HBO Films. (Magic Box)

(více)

Recenze (292)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Seriál se rozjíždí pomalu a skoro celý poslední díl je natahovaný. Všechno mezitím je ale pravé válečné peklo. Ne v tom smyslu, že kolem hrdinů sviští v jednom kuse kulky, spíš naopak. Akce jsou nárazové a naše vojenská parta se jenom málokdy ocitne v první řadě. Čas si krátí tím, že se trumfují v hláškování a sem tam někoho sejmou. Sami jsou ale často beze spánku a o hladu a zčásti vidí, že civilové a děti se jim do mušky dostanou ne vždy náhodou. Zkrátka se snaží přežít v tom válečném bordelu. Jsou to hovada, ale po společně stráveném čase se je naučíte trochu chápat. Kupodivu se ale ani na chvíli neocitnete na jejich straně. "Díky, vojáku. Díky, že mě necháte projít po mé silnici v mé vlastní zemi." ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nuda. Díval jsem se jenom proto, že je to další mini-seriál z produkce HBO s nějakou akční válečnou tématikou a to i přesto, že moderní konflikty mě nezajímají (čti neberou) a tak jsem si říkal, nakolik jiné to bude od skvělých Band of Brothers. ~~~ A výsledek? Nuda. Připadalo mi to jako nudné převedení BoB do moderního konfliktu. Plno věcí mi tam přišlo takřka na chlup z BoB zkopírovaných a plno dalších věcí jako by z BoB vystřihli a sem to nedali. ~~~ Tenhle miniseriál má 7 hodinových dílů a všechny dohromady strčí do kapsy i takový Mariňák (Jarhead). Takže pokud si chcete pustit něco s "osvobozující iráckou" tématikou, pusťte si Mariňáka a tohle obejděte, nebo se unudíte. ()

Reklama

grogodil 

všechny recenze uživatele

Na to, že to spadá v podstate do žánru vojenského seriálu, je tej očakávanej vojenskej akcie udeje v Generation Kill žalostne biedne. Z troch štvrtín sa tú vedú zdanlivo bezvýznamné rozhovory o tom, ako sa kto dobre vysral, vyhonil si, alebo iným spôsobom zabil nudu. Na stranu druhú, skutočnosť bola rovnaká a na to, že ide o 7 hodín materiálu o tom, ako vojenská jednotka putuje Irakom bez väčšieho zúčastnenia sa akéhokoľvek priameho boja, ide o doslova gulervúcu podívanú. Generation Kill je dokonalú sondou medzi mariňákov, na ktorých dolieha čoraz viac frustrácia z ničnerobenia a toho, že pušky na pleci so sebou väčšinu času vlečú len tak na okrasu a všetko je to vyskladané údernými momentami, ktoré trefne bez prikresľovania či moralizovania poukazujú na to, ako moc v americkej armáde platí pravda, že tam, kde končí zdravý rozum, tam začína vojenská logika... ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

... jasně realita je jiná, než všechny popcornové válečné akce, plné vyprázdněných zásobníků, kouřících hlavní a nepřátel, kam oko dohlédne. U Generation Kill jde vidět, že se snaží jít po reálné cestě (knižní předloha Evana Wrighta) a daří se jí to nadmíru. Srandista pro všechno (desátník Person), namakaní borci (seržant Reyes alias Rudy), velitel dementího úsudku (kapitán McGraw alias Kapitán Amerika), nechybějí ani správní velitelé (seržant Colbert a poručík Fick) a právě u Generation Kill jde vidět, co scénáristi jen tak nevymyslí - všemožné postavy, různých názorů, charakterů - právě to se daří na jedničku. S akcí je to sice trošku drhnutější, ale i tak se dá na co koukat a popravdě tenhle válečný seriál o invazi do Iráku není o akci, je o vojácích a jejich žití ve frontových liních! ... ale sakra nevím proč, že mě pořádně žádná postava nepřirostla k srdci podobně jako u geniálního Bratrstva neohrožených. Pro mě asi největší zádrhel tohohle, jinak skvělého, seriálu! I tak klobouk dolů před produkcí HBO ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Další z řady velmi zajímavých pohledů na válku, tentokrát na tu v Iráku. I když tady to není ani tolik o válce, jako spíše o postavách a konfliktech s vedením. Postavy jsou totiž výborně napsané i zahrané a bylo výborně znázorněno, jak je ta situace v průběhu času mění. Pár akčních scén tu ale najdete taky a jsou v rámci televize velmi dobrý. Škoda jenom, že první díl byl docela špatnej a díky místy až moc pomalému tempu jsem se chvilkama nudil.Možná by neuškodilo, trochu zkrátit tu stopáž, protože hodina na díl byla u některých dílů až moc dlouhá. Ale i tak se jedná o hodně dobrý počin a už jen díky těm postavám a mnoha silným scénám se na to vyplatí kouknout. 70% ()

Galerie (89)

Zajímavosti (18)

  • Generál Mattis (Robert John Burke) měl opravdu volací znak Chaos. Toto označení přijal trochu žertem od svého mužstva, protože jednou, když přišel na štáb, bylo na nástěnce napsáno 5 slov pod sebou: „Commander has an outstanding solution“ („Velitel má vynikající řešení“). První písmena dala dohromady slovo „Chaos“. (DeziDiCzorka)
  • V průběhu děje celého seriálu se mariňáci baví o přepadení zásobovacího konvoje, kde Republikánská garda zajala americkou vojandu. To se skutečně stalo a byl o tom natočen film Zachraňte Jessiku Lynchovou (2003). (c.tucker)

Reklama

Reklama