Reklama

Reklama

Bláznovství

Trailer 2

Svět je plný bláznů a někteří z nich jsou terapeuti. Bláznovství režiséra Jonathana Levinea se vrací do poloviny devadesátých let, přesněji do léta roku 1994, a líčí příběh dvou naprosto rozdílných postav. Čerstvý absolvent střední školy Luke Shapiro (Josh Peck) se živí prodejem marihuany, kterou ze svého zmrzlinářského vozíku dodává mj. i vyhaslému psychiatrovi doktoru Squiresovi (Ben Kingsley). Oba muži uzavřou výměnný obchod a Luke se snaží poslouchat terapeutovy rady a opatřit si známost. Zamiluje se ovšem do nesprávné dívky, nevlastní doktorovy dcery Stephanie (Olivia Thirlbyová), čímž si koleduje o problémy, před nimiž ho Squires varuje. Snímek líčí s nadhledem životní trampoty obou mužů, jejichž vlastní vztahy nefungují. Luke si nerozumí s rodiči, ani se Stephanie, a Squiresovo manželství je už dávno jen formalita, o to víc však potřebují jeden druhého.
Oba hlavní protagonisté, ale i představitelé vedlejších rolí (mj. Jane Adamsová jako umělkyně Eleanor a rapper Method Man v úloze dealera Percyho) podávají spontánní až nespoutané výkony. Scenárista a režisér Jonathan Levine má cit pro přirozeně znějící dialogy a působivě využívá atmosféru letního New Yorku a jeho okolí. Nenápadný snímek získal mj. Cenu diváků na festivalu Sundance 2008 a také nominaci na Independent Spirit Award v kategorii prvních scénářů. V malé, ale výrazné úloze narkomanky Union se objevuje Mary-Kate Olsenová, která byla v devadesátých letech společně se svojí sestrou-dvojčetem Ashley populární dětskou představitelkou nenáročných rodinných komedií. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (146)

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

a.b.s.o.l.u.t.n.í spokojenost.Nesporně celý film táhl Kingsley a z každého jeho mrknutí oka,pohybu bylo zřejmé jaký je obrovský profík.Táhl i ostatní.Navíc si filmování evidentně užíval.Škoda že dostává víc prostoru v matrixových ,digitálních slátaninách! Famozní režie i kamera ta byla nezvykle vynikající.vada na kráse byla absence dabingu a sledovat děj a zároveň titulky bylo vraždné.Děj totiž odsejpal ,žádné zdržování nějakými nadbytečnými záběry.Ale ten hnědý filtr na kameře byl zbytečný. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Naprosto výtečný Ben Kingsley, který je bohužel protipólem ztuhlého herectví Joshe Pecka. Ben zde předvádí roli stárnoucího hipíka a psychologa Squirese, který kouří trávu, vzpomíná na 60. léta, kdy si užíval každý s každým, hrál Bob Dylan, užívali se všechny různé drogy a nechce ani trochu dospět, což dokazuje i náhodným sexem s Union (jedna ze sester Olsenových). Peck v roli drogového dealera Lukea Shapira, který je naopak panic, poslouchá rap a do první holky, kterou potká se bláznivě zamiluje. Filmu chybí tempo a sráží ho herectví Pecka. Kingsley ačkoliv se snaží, co mu síly stačí a je naprosto úžasnej, tak film bohužel nedokáže vytáhnout na nadprůměr. ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Pomalé a klidné drámo s atmosférou podobnou Americké kráse. Wackness v podstatě ukazuje jak se dvě různé generace vypořádávají s nástupem (post?)moderní doby devadesátých let, která zejména pro USA znamenají relativní stabilitu a materiální jistotu, zároveň ale taky represivnější životní prostředí. Levine nechává hlavní hrdiny hledat své místo v tomhle světě rozvážně a klidně a graduje spíše emocema než dějem. Jinak řečeno - povedených 110 minut, které mají hlavu, patu i smysl. A vidět Bena Kingsleyho jako hipíka z devadesátek se taky nepoštěstí jen tak. There's enough assholes in the world, Dr. Squires, don't be another one. ()

NoFiction 

všechny recenze uživatele

Tenhle film opravdu exceluje v různých tématech. Po celou dobu jsem měl z něho depresi a zároveň skvělou náladu. Nehledě na to, že jsem po ruce neměl jointa. Pouze jsem si musel zaběhnout do baru pro nějaký ten drink. Ben Kigsley mě opravdu překvapil, dokonce až zarazil, co dokáže ve svých x letech zahrát. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Nenáročný filmeček o lidech mimo mainstream, kterým "kraluje" psycholog mající sám problémů nad hlavu, ládující se lithiem a trávou. Podivné a netradiční přátelství mezi ním a drogovým dealerem. Přátelství mezi tímto drogovým dealerem (on teda v podstatě dodává jen tu trávu) a dcerou toho psychologa. A pak ještě nějaké rodinné pozadí, mořské vlny a pejsek s cedulkou - postarejte se o mě, můj páníček se zabil. Heslo nevěřte lidem, kteří nekouří trávu a nemají rádi psy. A celé se to tak všelijak přelívá...mé velké rozčarování nad Benem Kingsleym - tak ho mám ráda a v poslední době co film, to velká bída (kde jsou ty časy, kdy exceloval v Domě z písku a mlhy). Ale co se týče Wackness, celkově to nebylo zlé, chce to ale určitě to správné melancholické naladění s otevřeností vůči nenáročnému filosofování...a pak to může docela dobře sednout. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Zlatá malina: Nominace - Nejhorší herec ve vedlejší roli (B. Kingsley). (Petr23)
  • Klobouk, který Ben Kingsley nosí, je jeho vlastní. Koupil si ho v New Yorku a považoval ho za vhodnou rekvizitu. (Elisebah)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v meste New York. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno