Reklama

Reklama

Legenda o Janě

  • Německo Die Päpstin (více)

Obsahy(1)

9. století, Anglie. Mladou Janu čeká tradiční úděl žen tohoto věku - práce, rození dětí a smrt v mladém věku. Jana se však rozhodne jít jinou cestou. Cítí, že byla vyvolena pro jiný osud, a tak se rozhodne v převleku za muže nastoupit na dráhu teologie. Stoupá církevní hierarchií strmě vzhůru a riziko jejího odhalení je pořád větší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost velké překvapení, protože tenhle film je prakticky úplně neznámej (asi proto že je německej) a já se k němu dostal přes slídění po rolích Johna Goodmana (kterej tu hraje papeže a je výtečnej) a byl jsem překvapen velmi příjemně. Ten film přináší takřka dokonalou atmosféru, kterou bych chtěl mít v historickém filmu. A je velmi pozoruhodné, že se někdo rozhodl zpracovat téma, které se odehrává v době raného středověku, protože tato doba je dost obtížně uchopitelná a historiograficky nedostatečně zmapovaná. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

No, na velkofilm v Emmerichově stylu je to malé. A přitom hyperstupidní scénář a herci narežírovaní do křečovitých postaviček tomu přirovnání nahrávají. Jako největší slabinu filmu vidím právě herecké výkony - s čestnou výjimkou Wokalek, totiž jen kvůli ní se to dá dokoukat. Jinak selhávají všichni, místy výkony připomínají besídku zvláštní školy, ani jinde aspoň sympatický Goodman není k vydržení (zřejmě má být vtipný). Faramir většinu času jen tupě civí. Herci okolo (např. scéna, kdy papež Goodman zakáže demolici chudobince) jsou jako z grotesky. Bohužel však nejsou němí. Suma sumárum, film s hloupým scénářem a lobotomizovanými herci. Jinak ale povinnost pro ty, kterým se líbí placaté Němky... Kolik takových ale je, že? ()

Reklama

ddf76 

všechny recenze uživatele

Historicky epicky film s mezinarodnim obsazenim (Franka Potente v tomto filmu nehraje, mela hrat hlavni roli, ale byla nahrazena Johannou Wokalek). Sice standartni pojeti, zadne nove postupy vypraveni necekejte, je tu mix romantiky, dramatu plus par akcnich scen. Je pravda, ze vsichni maji cisty hadry, takze opravdu to pokulhava s navozenim 9. stoleti, ale nesmime byt takovy hnidopisi :)). Je to film na hrane mezi 3 nebo 4 hvezdickami. Jelikoz mam rad historicke filmy a nektere myslenkami obsazenymi ve filmu soouhlasim (veda :)) ), davam 4 hvezdicky. Po Agore uz druhy film, ktery se zabyva zenskou hrdinkou. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Těžce nedoceněný snímek, který v našich končinách nebyl ani v kinech uveden, což vzhledem k jeho kvalitám považuji za ostudnost. Komu vadí, že se autoři rýpají v mýtech a historické reálie hrají jen druhé housle? Vždyť je to film, ne hodina dějepisu, nejen že jsou nesravnalosti přijatelné, leckdy se, troufám si tvrdit, dokonce očekávají! Proto všichni, kdož mají v oblibě historické filmy, které jsou velkolepé a šokující, nemohou tento snímek zkrátka vynechat. A jelikož jsem jedním z takovýchto lidí, uděluji pět hvězdiček a odcházím si přečíst knihu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...ale opravdu mají být stopy její existence zahlazeny? Opravdu má být vykázána z historie? Vždyť je to žena, která toho tolik dokázala..... Žena obdařená vrozenou moudrostí v časech, kdy ženy měly zakázáno číst a psát a byly podřízeny mužům, počátky křesťanství, kdy rouháním bylo všechno nové a moudrost byla vykoupena bolestí. Jak je psáno v názvu – JE TO LEGENDA! A jelikož cesty Boží jsou nevyzpytatelné, sleduji příběh o osudu, za který by se nemusela stydět ani Johanka z Arku. Drsné scény střídají ty jemně dojemné a 2 a půl hodiny poutavého vyprávění o dívce (ženě), kterou chtěl Bůh vytrhnout z bídného života tím, že ji dal dar, uteče jak voda. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím co je Liber Pontificalis. 2.) Kandiduji za KDU-ČSL (kamkoliv). 3.) Jsem rozmazlená feministka. 4.) Jsem škaredá holka a chci bejt hezkej kluk. 5.) Zajímá mě, kterej rytíř souložil s papežem. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** Víte, že? Středověká legenda o papežce Janě má hluboké kořeny. Její obraz se objevuje poprvé již v roce 875 ve spise Anastazia Bibliothecaria, neúspěšného kandidáta na papeže. V 17. století byla pak Jana církví prohlášena za osobu smyšlenou. Podnět k této průpovídce mohla dát údajná velká mírnost až zženštilost papeže Jana VIII. (872–882) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • První pokusy o natočení snímku proběhly už v roce 1999. Objevily se však komplikace, a tak byl film natočen až v roce 2008. (Terva)
  • Esther Walz soutěžila o německou filmovou cenu Gold v kategorii nejlepší kostýmy. (Terva)
  • Marcel Barsotti soutěžil o cenu Německých filmových kritiků v kategorii nejlepší hudba. (Terva)

Reklama

Reklama