Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavnou hrdinkou filmu je Stella, ktorá sa dlhší čas márne usiluje študovať herectvo, napokon ju však napriek očakávaniam prijmú na súkromnú školu Matteusza Gdulu. Stella je ctižiadostivá, ale nie veľmi talentovaná, kvôli čomu sa rýchlo stane terčom posmeškov ostatných spolužiakov. Jej jedinou priateľkou sa stane plachá Cecile. Od nej sa dozvie o Gdulovi, tajomnom zakladateľovi školy a jeho podivných vyučovacích metódach. V 70. rokoch prišli o život viacerí jeho študenti. Gdula spáchal samovraždu a jeho výučba bola zakázaná. Keď však jedna zo študentiek záhadne zmizne a z uzatvoreného, rozpadnutého krídla budovy sa začnú ozývať podivné zvuky, Stella začína tušiť, že Gdulove praktiky sa na tejto škole ani zďaleka neskončili. Teraz má len jediný cieľ: zúčastniť sa na Gdulovej vyučovacej metóde, a to aj v prípade, že by ju to malo stáť život... (ricci.s)

(více)

Recenze (70)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Málokdo dnes ví, že postava temného učitele herectví Mateusze Gduly byla inspirována skutečnou osobou, nejkontroverznějším režisérem všech dob, Osirikasem Pansilasem, jehož kontroverze zašla tak daleko, že je jeho práce a dokonce i samotná existence popírána nejen v uměleckých kruzích, ale dokonce i historiky. Osirakis za svou krátkou filmovou kariéru v 50. letech minulého století natočil několik prazvláštních snímků. Už jejich názvy slibovaly netradiční podívanou - Skála aneb Betonový muž, Letěla kočka, bum do zdi či Rozvírej se bříško. Odporné horory, kde se lidé zalévali do betonu, kočky rozbíjely o zdi a párala břicha však lákaly své diváky na až na svou dobu neuvěřitelné triky, při nichž zůstával rozum stát. Navíc Pansilas překvapoval i tím, že každá další projekce stejného snímku byla od té předešlé v něčem odlišná, jednou letěla proti zdi kočka zrzavá, jindy mourovatá, někdy změnil i název původního snímku a divák jdoucí na Skálu dostal např. Utopence, jenž neutíká, obsah filmu si asi dovedete představit. Po několika měsících úspěšného podnikání ve filmové branži konečně na jeho film přišel místo obvyklých debilů i normální člověk a celou záležitost nahlásil na nejbližší policejní stanici. Při vyšetřování pak vyšel najevo prostý fakt, že Pansilas nebyl žádným filmovým kouzelníkem, nýbrž prachsprostým podvodníkem a ve svých filmech nepoužíval žádnou novátorskou techniku, točil totiž obyčejné dokumentární snímky, nejednalo se tedy o žádnou převratnou imaginaci, ale jen a jen o nudnou realitu. Pansilas byl poté odsouzen k trestu smrti, jeho filmy spáleny a jeho existence zpochybněna. Jeho odkaz však žije v jeho divácích, kteří stále prahnou po dalších zážitcích.... A k Masks jen to, že jako pocta klasikům dobrý, a když si odmyslím tu příšerně otravnou árijskou machnu v hlavní roli, tak i velmi dobrý. Smysl pro giallo říká čtyři, zdravý rozum tři, na co já asi dám. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Nezdielam to okolité nadšenie, pretože vykrádačky nemám rada. No keď sa pridá osobitý prístup k už sfilmovanému dielu, tak to je už nie je vykrádačka , ale remake! Tu to ale neplatí. Keby nad Germániou nepreletela čierna labuť a nezastavil sa tam aj autobus s baleťáčkou, ktorá to má nasmerované do Suspírie a keby...tento film by Andy nenatočil. To nasvetlenie / vymrskaný hudobný motív zo Suspirie / ostrý kill je šľahnutý "Operou " zase od Daria+preformátovaný drill z " LIVIDE " a ako bonus v prestrihoch aj papá z TCM. Netrúfam si odhadnúť, či to je Giallo, alebo len vybledlá žltá. To prenechám na kompetentných. Z celého som si odniesla pocit funkčnej filmárčiny ( tá sa totiž spozná aj pri kdejakom rozpočte ) a toho, že Andy na to má, čo dokázal so svojou " Kali ".Očividne si na celkovom dojme dal záležať a to kvitujem. Inak - akurátne spokojná. ( tak sa nám horror už pomaly presúva na javiská a uvidíme ako si s tým presunom poradí ďalší snímok ) ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

"Moje javisko je život. Tvoj život..." Zoberte si Stanislavskeho metódu, skombinujte ju so záverečnou pointou Jakubovho rebríka, ochuťte Martyrs-skou naliehavosťou a Lynchovskými výjavmi a celé to aplikujte na film typu Esther Kahn. Vyšlo vám giallo?Že nie? Marschallovi áno. A navyše originálne, nečakané a vskutku geniálne natočené. Zopár slabých miest sa samozrejme nájde; Logika sem-tam trochu hapruje a herci - herecky nie celkom dospelí, vo filme o hraní, to by mohol byť problém. Taký klasický hororový, za ktorý väčšinou strhávam body. Ibaže väčšinou tie horory nemajú to čo Masks. Vlastne nikdy. Masks je totiž pocta žánru, ktorý sama prekonáva. Nejako nikde na nete neviem nájsť rozpočet, ale podľa všetkého to stálo tak pár eur a ono tu o tie masky, ani o vizuál celkovo vôbec nejde(aj keď je super). Všimnite si, že jak je to pôsobivé, tak to muselo byť lacné. Nič, čo by nevyriešilo zopár známych v divadle a zvyšok už mohol ísť kludne podľa Dogmy 95 a nič by sa tým nezmenilo. Vyzerá to ako béčko zo sedemdesiatych rokov a či už to bol úmysel alebo nie, funguje to dokonale. Masks sú totiž úžasný príklad filmu, keď tvorcovia točili z minimálneho rozpočtu presne to, načo im stačili peniaze a vyšlo im z toho presne to, čo natočiť chceli. A čo som ja chcel vidieť. Kultový film. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Hororová pecka z Německa. Nesmírně atmosférická, patřičně brutální, ba co víc, slušně natočená. Obrovským překvapením je fakt, že Masky ze všeho nejvíc připomínají raného Argenta. A není to jen celkovou stísněností, barevnými kompozicemi (opět převládá červená, modrá a zelená) a dost povědomou, na struny vybrnkávající hudbou, která se vám musí nutně zažrat do hlavy. Tohle není trash, tohle je (i přes svůj rozpočet) nečekaně vyzrálé dílko. (90%) ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Výborný kus určen zejména pro fanoušky gialla a kvalitního hororu... Silně inspirován Argentovou Suspirií (kamera a naprosto úžasná hra s barvami) nebo třeba mistrem Fulcim (velmi povedené gore, detailní záběry na vytřeštěné oči umírajících obětí) a když k tomu připočtu dokonalý soundtrack, tak mi ani nevadilo, že herci neumí moc hrát a logika příběhu silně pokulhává... Ale kašlat na obsah, forma je zcela dokonalá... Jsem nadšen... ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama