Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Horský vzduch a k tomu krásná žena, to zamotá hlavu i třem chlapům současně... V nádherné tatranské přírodě žijí přes léto tři přátelé, správci vysokohorské chaty Pirin (Š. Kvietik), Valer (I. Rajniak) a „R“ (I. Mistrík). Z nich největší smysl pro humor má Valer. Ovšem také má největší slabost pro ženy. A rovněž pro pašování různého zboží z Polska. K údivu jeho kamarádů mu prakticky všechno hladce vychází. Jednoho dne však na chatu dorazí Pirinova půvabná manželka Saška (E. Vášáryová). Od té chvíle je přátelství tří nerozlučných mužů vystaveno těžké zkoušce. Takové, která může dokonce skončit tragicky… (Česká televize)

(více)

Recenze (204)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Tragický příběh jednoho přátelství tří kamarádů, do jejichž života vstoupí žena. Příběh, který by se klidně mohl odehrávat v jakémkoli prostředí, ale v atraktivních lokacích Tatranských velikánů má zvláštní "majestátné" kouzlo. O horolezectví tady zase až tak moc nejde a rozhodně to není horolezecké drama. Výtečné herecké výkony, krásná kamera a vynikající hudba Zdeňka Lišky, ale především silný zážitek. S tím že se jedná o jeden z nejlepších slovenských snímků, který nic ze své působivosti neztrácí ani po 35 letech, se nedá než-li souhlasit. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších slovenských filmů. Film (nejenom) o krásném mužském přátelství, a o tom, co se všechno přihodí, když se objeví žena (krásná Emília Vašáryová). Překrásné horské scenérie Vysokých Tater a skvělá hudba Zdeňka Lišky vytváří nádherný baladický příběh se spoustou laskavých, veselých, tragikomických i dojemných situací. Každopádně i po skončení filmu vám některé scény zůstanou nadlouho v paměti a není to zdaleka film, na který byste brzy zapomněli. Já osobně velice rád srovnávám tenhle film s francouzským filmem Dobrodruzi (protože mají námětově mnoho společného). Místo slovenských hereckých hvězd si mohu dosadit hvězdy francouzské, horské prostředí nahradit atraktivním nížinným a hlavně mořským, ale vyznění obou snímků je pro mne absolutně srovnatelné a jen těžko mohu rozhodnout, kterému z těchto dvou filmových klenotů bych dal přednost. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Jeden z najkrajších slovenských filmov ktoré máme. Bez jedinej chybyčky. Snažil som sa , naozaj snažil, nájsť tam aspoň jeden jediný nedostatok, ale nedá sa. film mi ulahodil. či už vizuálne, pretože scenéria vysokých tatier ešte nikdy nebola krajšia a tak isto aj po obsahovej stránke, ktorá ma niekedy rozormiala a inokedy som ostal v nemom úžase. Hollého pokojná a hlavne jednoduchá réžia tvorí spolu s premysleným scenárom, ktorý vkladá hlavným hrdinom repliky hodné zlata a hlavne pôsobivou kamerou film ktorý patrí doslova medzi skvosty našej kinematografie. vašáryová, kvietik, rajniak a mistrík, spolu s vedľajšími postavami ako dočolomanský a muller, tvoria doslova kaleidoskop, emócií, charakterov, posolstiev, podobenstiev, životných skúseností a hodnôt. rozpisovať sa výnimočne nemá moc veľký zmysel, pretože sa jedná o film bez jedinej chybičky alebo pomalého miesta. a priznajme si takých je na slovensku málo. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Medená veža patrí hádam k jedným z najkrajších slovenských filmov. Jedinečný poetický humor, prostredie Tatier odkrývajúcich svoju majestátnosť, pôvab, ale aj nebezpečnosť zároveň. A v nich odohrávajúce sa priateľstvo troch kamarátov, ktoré odrazu naruší príchod jednej očarujúcej ženy (mladá Emília Vášáryová). Osobné, baladické a naše. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi silné drama o životě, o lásce a o nádherné a drsné přírodě. Slovensko zde ukazuje svou nejkrásnější stránku, a to jsou nádherné hory, které vám v některých záběrech vyrazí dech a možná i způsobí závrať. Do toho je pak vložený příběh o kráse a žárlivosti, který je skvěle, až minimalisticky zahrán. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Celkové náklady filmu boli vyčíslené na sumu 5 700 706 korún československých. (pravo)
  • Vo filme si Valér (Ivan Rajniak) kládol otázku, prečo sa ten vrch volá Žabí kôň. Jeden z ďalších názvov hory je ale aj Šimonova veža - podľa mníchovského horolezca Simona Häberleina. (Raccoon.city)
  • Ivan Rajniak (Valér) bol aktívny lyžiar a horolezec, a preto je vo filme aj láska k horám a obdiv k Tatrám. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama