Reklama

Reklama

Snímek Nicka Broomfielda líčí tragédii z listopadu 2005 ve městě Haditha, kde Iráčané spáchali atentát na příslušníka US Navy. Americké síly NATO v odvetné akci postříleli čtyřicet mužů, žen i dětí z okolí. Film nelíčí účastníky iráckého odboje pouze jako teroristy, ale také jako otce od rodin, přátele či patrioty, kteří se nechali využít krvavou rétorikou islámských extremistů. Příslušníky vojsk představuje jako obyčejné kluky, kteří nezvládají svou roli, strach ani stres. Uniformovaní chlapci se prohánějí ulicemi města za zvuků tvrdé muziky a ochutnávají adrenalin hry na vojáčky, jež se v okamžiku krize promění v tragickou realitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (157)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Až se HUMVEE přiblíží k bombě, zavoláte TO číslo a bomba exploduje“. Za 1000 dolarů…. Tu událost jste tenkrát zřejmě ani nezaznamenali. A kdyby – tak co, jen pár dalších mrtvých. ALE CO KDYBY TI MRTVÝ MĚLI TVÁŘ? Podívejte se, jak se to tenkrát ,,semlelo“. ,,Takhle to vypadá na základně a takhle zase u Iránců doma“ - skoro až dokumentárně, ale hlavně celkem VĚROHODNĚ nahlížíme do života lidí, kteří jsou vtaženi do kruté hry a reality války. A věřím, že VŠICHNI touží po normálním životě. VÝBUCH!! ,,Ten kdo udělal tohle svinstvo je blízko a za tohle zaplatí!! VYČISTÍME TY DOMY!!“ A já začínám chápat ten nekonečný koloběh – proč neubývá teroristů ani mrtvých. Tu složitost vztahů DOMORODCI vs AMERIČANI, CIVILISTI vs VOJÁCI, TERORISTI vs ZBYTEK SVĚTA. Prostě každá akce vyvolává reakci. Přes všechna fakta jde stále jen o film, proto se zdržuji soudu. Snad jen: proč podléhat emocím, když to ani ,,vlastní“ nedělají? Z filmařského hlediska to vidím tak, že OBSAH svojí výpovědí utáhne celý film a zřejmě vás nenechá klidnými. O to tady jde především. A pro ty, kteří se chystají do Iráku bydlet nebo bojovat, je toto vidět povinnost. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jasná ukážka toho, v akom morálnom úpadku je americká armáda (a nielen tá), etický marazmus 1. triedy a totálna neúcta k životu... Oceňujem hlavne snahu o autencitu, ktorá sa myslím vydarila na jednotku. Na druhú stranu sa ale 90 minút pozerať na totálnych vypatlancov a magorov chcelo hodne sebazaprenia. Navyše asi som nemal najlepšiu verziu, pretože hoci bol film dabovaný, tak arabské dialógy boli bez prekladu, čo bola veľká škoda. Keď to zhrniem, formálna stránka obstojná, obsahová však bola jedno veľké utrpenie. 60/100 ()

Reklama

Amroth666 

všechny recenze uživatele

17.4. 2010 - konečně po dlouhé době nějaký pořádný válečný nářez. Takhle asi nějak to kurvil léta Bush a takhle přesně vznikají konflikty, které většinou vítězí američané. Tenhle konflikt se začínal ke konci hodně zamotávat a opět se ukázala síla, ale i debilita amerických vojáků, kdy bezdůvodně zabili Irácké děti a pár lidí navíc. Takhle to tam chodí. Už to ale asi tak mají v hlavě pomstít smrtí. Nicméně příběh se mi moc líbil a kamera byla ještě o kapku silnější. Hodně v hlavách všech lidí hrála psychyka, kterou jsem tam viděl pořád. Po dlouhé době kvalitní válka v Iráku. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Ďalší z výborných vojnových filmov stvorený k rozprúdeniu diskusií o vojne, Amerike a tom ostatnom. Americkí vypatlanci vs. irackí nie-až-tak vypatlanci vs. chladnokrvní teroristi vs. civilné obyvateľstvo. Víťazstvo si opäť odnáša násilie, brutalita, zbytočné vraždenie a smrť. Iracká vojna roka. 80% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Svet teraz uvidí ako sa správajú Američania..." Oceniť treba hlavne kritický pohľad do vlastných radov - čiže americkej armády. Prvá polhodina je dosť rozvláčna, ožije to až od prepašovania a zakopania bomby. Herecké výkony amerických hercov boli pre mňa skôr sklamaním. Naopak arabskí herci boli ďaleko presvedčivejší. Tento film nevnímam ako film, ktorý by mal vzbudzovať obdiv, potešenie, či fantastický kultúrny zážitok. Je to hlavne film, ktorý informuje, poukazuje na problémy a volá do sveta: " Pozri čo tu tí Američania vyvádzajú." Inak nutno uznať, že to tam majú ťažké. Teroristi sa úplne bez problémov stratia medzi civilistami a nemožno veriť nikomu. Na druhej strane si ale treba zachovať chladnú hlavu a neklesnúť do stavu, keď strieľam do všetkého čo sa hýbe. Nie do žien a detí. Bush z tohto filmu určite nadšený nebol. 70% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Jedným z hlavných soundtrackov filmu sa stala pesnička „LiesLiesLies“ od skupiny Ministry. Túto pesničku počúvajú aj mariňáci počas prevozu na svojich vozidlách Humvee. Dej filmu sa odohráva v roku 2005, ale album, ktorý obsahuje „LiesLiesLies“ bol vydaný až roku 2007. (Hookiuko)
  • Realita: Haditha je město na západě Iráku, v provincii Anbar a je baštou povstalců. V Hadithě mají hlavní slovo mudžáhedinové, o moc se tam dělí sunitští extrémisté a přívrženci Al Kájdy. V Hadithě padlo 1.srpna loňského roku šest příslušníků americké námořní pěchoty do léčky a byli zastřeleni. O dva dny později zabila nastražená bomba dalších 14 mariňáků i s jejich tlumočníkem. Odveta byla krvavá. Jednoho listopadového rána zde bylo vojáky z bezprostřední blízkosti zastřeleno 24 civilistů, mezi nimiž byly ženy a děti. (Rodriguez)

Reklama

Reklama