Reklama

Reklama

Adrien Brody a Beyoncé Knowles v biografickém hudebním dramatu o vydavatelství Chess Records, jež dalo světu rhythm'n'blues. Právě díky němu se z Chucka Berryho, Muddyho Waterse, Etty James či Willieho Jacksona staly zářivé hvězdy.
Kdyby v roce 1950 nevzniklo v americkém Chicagu hudební vydavatelství Chess Records patřící Leonardu Chessovi, možná by se svět nikdy nedozvěděl, jakou sílu v sobě skrývá hudební styl rhythm and blues, zkráceně R&B. Právě tato společnost se v padesátých a šedesátých letech minulého století stala hlavním centrem populární hudby produkované afroamerickou menšinou a právě díky Chess Records se z Chucka Berryho, Muddyho Waterse, Etty James či Willieho Jacksona staly hvězdy nejvyšší zářivosti. Byla to doba jako stvořená pro žhavou a strhující muziku, které právě tito zpěváci měli plné srdce. Po každém vzlétnutí sice následuje pád, ale Chees Records a umělci kolem něj dali světu víc, než mohl kdokoli očekávat. Ve výborném hudebním dramatu režisérky Darnell Martinové ztvárnil hlavní postavu Leonarda Chesse oscarový Adrien Brody a po jeho bok se postavila hudební superstar, uhrančivá kráska se zlatem v hrdle Beyoncé Knowles. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Anderton 

všechny recenze uživatele

50. roky máme zafixované ako zlaté obdobie blues, lenže veci neboli ani zďaleka tak ružové. Rasová diskriminácia, alkohol, drogy, kriminalita, zatýkanie alebo aj smrť. V súčasnej dobe, kedy sa točia seriály na motívy úplne všetkého, bohužiaľ pri sledovaní cítiť, že by látke asi viac prospela takáto forma. Cadillac records rozpráva o období a ľuďom v ňoch pôsobiacich ako z rýchlika, osobne by som si rašej pozrel o každom hudobníkovi nejakú samostatnú časť. Divák sa ale môže zamestnávať aj otázkou, ktorá postava filmu je tá hlavná, či Leo alebo Muddy. Nakoniec sú ešte zaujímavejšie postavy vedľajšie, sú oným korením príbehu. Chcelo to na režisérskej stoličke predsa len niekoho významnejšieho ako Martina, takto sme dostali iba presne to, čo sa dalo čakať. Bez chýb ale bez väčšej pridanej umeleckej hodnoty. ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Film jako by chtěl poukázat na několik témat, z nichž ale ani jedno nakonec nevykreslil do potřebné hloubky. Počínaje rasovou segregací přes mezilidské vztahy, pozadí nahrávací společnosti, život v hudebním průmyslu až po seznámení se s jednotlivými interprety podrobně. To všechno ve snímku najdete a mix je velice dobře stravitelný, ovšem nemůžu se zbavit dojmu, že to mohlo být ještě o něco lepší. Oceňuji kvalitně vyobrazenou dobovou atmosféru a logicky nejsilnější stránkou tohoto díla je hudba. A protože tu já můžu, tak dávám pěkných 80 %. Oblíbená část- prolomení hranic při koncertu Chucka Berryho ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak takový výkon bych nečekala. Naprosto unikátní a jedinečný film! Celé herecké obsazení je hvězdné začínaje Adrienem Brodym a konče Beyoncé Knowles. Blues, rock´n´roll, hip hop, všechno naprosté klasiky. Kdo by řekl, že Beatles a Rolling Stones jsou vlastně jenom kopírky. Tenhle snímek má v sobě něco osobitého, co mě opravdu vtáhlo přímo do příběhu a donutilo mě prožívat příběhy aktérů s nimi. Doprovodná i nedoprovodná hudba je geniální. Nechala jsem si zaplé i titulky do konce kvůli té super muzice. Je zde opravdu všechno přes lásku, prachy, slávu, lži, podvody, ale také krach a smrt. Možná je to spíše na 4 hvězdy, ale mě to opravdu hodně překvapilo, takže to velmi cením! Dlouho jsem neviděla takové opravdové drama, které má jako třešničku na dortu skvělou hudbu a herecké obsazení. A samozřejmě atmosféru, která by se dala krájet. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Rovnou se přiznám,že hudební filmy jsou mou slabou stránkou a pokud je slušně zvládnutý scénář a režie, pak nemám co řešit. A byť Cadillac Records není tak poutavý jako Ray, přesto umí světu říct, jak to tehdy bylo, co se zpívalo a kolik se za to platilo. Co je pak hlavní, je výběr písniček a ten je faktograficky dokonalý. A vo vo vo to jde,ne? ()

Defaultovna 

všechny recenze uživatele

Ale áno. Až na skutočnosť, že Beyoncé NIE JE herečka a NEVIE hrať (ale zas - vykompenzovala to výborným spevom) celý film fungoval presne tak ako mal. Hodinka a pol zábavno-edukatívneho výkladu toho, ako to vyzeralo v počiatkoch R´n´B a rock and rollu. Keďže sa radím medzi fanúšikov tohto obdobia hudobnej histórie a navyše zbožňujem Adriena Brodyho, tento film mi rozhodne sadol. Mierne výhrady mám akurát voči niektorým strihom a spomínanej Knowless. Inak príjemný hudobný film, nič excelentné, ale rozhodne veľmi dobré. 7/10 ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • Little Walter zomrel u jeho priateľky doma, nie u Muddyho Watersa v náručí jeho manželky. (sWONDER)
  • Adrien Brody vo filme vyfajčí až 14 cigariet. (ČSFD)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Reklama

Reklama