Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (311)

Tayen 

všechny recenze uživatele

Tenhle film bude perlou ve filmovém klubu, např. na ČT2, ovšem ne v kině. Snímek je to skrz naskrz autobiografický a určený pro úzkou skupinu lidí. Příběh je o somálské "Popelce", která se z kmene udržujícího tradici dívčího obřezání dostane přes poušť až do Londýna a odtud na přehlídková mola a titulní strany prestižních časopisů. Ač je to vyprávění veskrz neuvěřitelné, je skutečné a svým způsobem optimistické, protože podává svědectví o tom, že lidská síla, vytrvalost a odvaha jsou těmi nástroji, které nám pomohou dosáhnout, čeho si zamaneme. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Téma za 5*, jeho zpracování mi přišlo trochu zbrklé (obřízka) a naivní (holčina od kontejneru k topmodelce). V každém případě Liya je kočka a na ambice filmu dost kvalitní snímek. Tohle by bylo za kvalitní ***, ale jednu * navíc přidám za pěkný hudební motiv. Na začátku filmu v Etiopii mě upoutal a ani mi pak nevadilo, že se ve filmu tolikrát opakuje. ()

Reklama

lillien 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že být tenhle film o tom, jak se chudé dívce z černého kontinentu splní sen na přehlídkových molech, dávám nemilosrdně odpad. Zastávám názor, že modní průmysl je neužitečná zrůdnost. Nechápu, kde bere afektovaný buzerant právo pohlásit 48 kilovou dívku, že má tlustý zadek. Ta pak ořízne půlku ze sojové kostky, jediného denního přídělu, "dokrmí" se vatou a s váhou koncentráčníka představuje zblblým snobům povětšinou nenositelné, předražené a absurdní hadry. Filmy o modelkách jsou blboučké a naivní. Nezazlívám mladým holkám, že je nějaká ta romantická komedie s hadrama a směšným dupkáním po molech může bavit, já už jsem ale v letech, kdy ve filmech hledám trochu víc, než jen krásný xicht a pěkný šaty. Květ pouště naštěstí nepředstírá, že by se Waris splnil sen tím, že se stala topmodelkou. Měla to tak nějak v paži, pouze uchopila příležitost vydělat si peníze a následně využít své známosti ve prospěch osvěty a boje proti ženské obřízce. Za to jedna hvězda. Dvě hvězdy uděluji z osobních sympatií za to, že malé děcko zcela bez pomoci, jídla a vody ušlo pořádný flák skrz poušť až do Mogadishu, násilníka na stopu umlátilo kamenem a pak se protloukla, tak jak jí velel její nezničený sebezáchovný instinkt i s tou nepodařenou obřízkou až do Londýna. Přežila. Bez ohledu na to, jak moc je pro naši západní civilizaci nepochopitelný akt ženské obřízky, přiznejme si, že naše rozmazlené děti by život v kočovném kmeni zvládly jen těžko. Chybí jim ta schopnost přijímat život takový jaký je. Nenaučili jsme je to. Utlumili jsme v nich všechny přirozené pudy. Naše pětileté děcko nedokáže celý den v poušti úplně samo obstarat stádo koz. Považujeme se za vyspělou civilizaci, hodnotíme a odsuzujeme třetí svět jako primitivní. Menstruační bolesti řešíme ibuprofenem a s každým bebíčkem letíme k lékaři. Somálská dívka sama bez pomoci přežila se špatně obřezanou pipinou, takže denně trpěla nesmírnou bolestí. A neremcala. Pak tedy smekám a film, který mě jinak místy nudil, nebo mi přišel až příliš sentimentální, hodnotím za lepší tři. ()

Terka.K 

všechny recenze uživatele

Velké srdce, velký příběh. Poznat úplné dno, vyšplhat se až na vrchol. Jsem nesmírně vděčná, že Waris Dirie sebrala tolik odvahy a sdílela svůj příběh prostřednictvím dechberoucí knihy, která se následně dočkala skvělého filmového zpracování. Jediná škoda, že bylo vynecháno dost krutých vzpomínek z dětství a některé pasáže byly dost zjednodušené - na druhou stranu chápu, že je to obsáhlý příběh a do pouhých 130 minut se všechno vejít nemohlo. Hormann se opravdu vyšvihnul na vrchol - kontrast bohatého života na módních molech Londýna a chudoby somálských "vesniček" je opravdu emočně působivý - až bych použila slovo vyčerpávající. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

"Kmenové války, stejně jako praktikování obřízky, jsou vyvolávány sobectvím a agresivitou mužů. Nerada to říkám, ale je to pravda. Obě tyhle věci vycházejí z jejich posedlosti teritoriem - vlastnictvím - a ženy spadají do téhle kategorie kulturními tradicemi i podle zákona. Možná že kdybychom mužům uřízly varlata, moje země by se stala rájem. Uklidnili by se a byli by senzitivnější. Bez toho neustálého kypění testosteronu by nebyly války, zabíjení, loupeže, znásilňování. A kdybychom jim uřízly penisy a nechaly je - buď ať vykrvácejí nebo přežijí - možná že by si poprvé uvědomili, co dělají svým ženám." - Waris Dirie ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)

Reklama

Reklama