Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Predstavte si, že pozeráte film, v ktorom dostane chlapík kopačku do gulí . Mňa zamrazí automaticky po celom chrbte a spontánne sa chytím v rozkroku. Po vzhliadnutí tohto snímku, v ktorom sa jedná o odstránenie komplet ženských genitálii, ma išlo doslova poraziť ! ( Somálčania jebnutí! Hned' by som im ruky poodtínal, magorom!!) Odhliadnúc od tohto, je to bezpochyby nádherný príbeh jednoho vzostupu, plný impozantných záberov a namakanej muziky! Ja som vymäkkol... ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Některé filmy, obzvlášť ty, podle skutečné události, povyšují o příčku navrch jen za to téma. Film chvílemi až pohádkový, kdyby to nebyla pravda, nevěřila bych. A některé scény byly opravdu působivé - modní přehlídka, učení chůze. :) Vtipné a smutné zároveň! ,,Umíte chodit? Jasně, přešla jsem celou poušť" :) 90% ()

Reklama

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Ty nejsilnější scénáře píše život sám a tento je určitě jedním z nich. Vypravuje příběh odvahy opustit svou rodinu a vydat se do neznámého světa, příběh odvahy vzepřít se svému osudu a bojovat za lepší život. Přiznám se, že mě to neuvěřitelné drama proměny křehkého pouštního kvítku v krásnou silnou ženu, částečně i díky nádhernému hudebnímu motivu, zasáhlo přímo do srdce, jenž bylo chvílemi plné smutku z té kruté skutečnosti a chvílemi se radovalo z každé milé maličkosti. 90% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máš štěstí. Nemáš nejmenší ponětí, jak jsi krásná." Modelky, když nemluví, tak mi v podstatě nevadí. Waris Dirie samozřejmě neznám, takže jsem tento snímek bral jako celkem drsný příběh malé Somálky, která jednoho dne nastartovala v poušti své bosé nožky, dofrčela až do Anglie, začala se promenádovat na mole a následně světu sdělila svůj nesouhlas s ženskou obřízkou. Tomu moc nerozumím, ale jsem si jist tím, že jestli všichni Somálci, Eritrjeci, Alžířani, Maročani, Afganistánci, Pakistánci a další mořeplavci dorazí do Evropy, tak to bude problém. Proti jedné pracující Somálce samozřejmě nic nemám, ale nijak zvlášť mě to nebavilo. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Dojemný a poutavý, i když krutý příběh somálské dívky Waris Dirie, která utíká od své rodiny a osud ji zanese až do Velké Británie. Waris zde přežívá, jak se dá a nakonec se z ní shodou okolností stává ikona módního světa a uznávaná fotomodelka. I když by mohla být Waris spokojená, stále si nese s sebou krutou zkušenost a ránu z dětství, kdy byla jako všechny somálské ženy obřezána a ošklivě zjizvena. Nakonec Waris vystupuje jako představitelka a mluvčí všech žen, které byly tímto barbarským způsobem pošramoceny. Film je natočen ve zvláštním duchu, chvíli jsem si myslel, že jde o komedii a chvílemi se vám až tají dech nad krutostmi tohoto světa, které mi neznáme. Liya Kebede je zde naprosto perfektní. Zcela s pochopením a reálností zahrála ženu, která až teprve v cizím světě poznává skutečný život a to, jak v její zemi ženy trpí zbytečnými zaostalými tradicemi. Film rozhodně není na 5 hvězdiček, ale dal bych 4, kdybych se chvílemi opravdu nenudil. Některé pasáže jsou zbytečné a mohly být vynechány, film by nepůsobil tak zdlouhavě. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)

Reklama

Reklama