Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

curunir 

všechny recenze uživatele

Katherine Hepburn a Henry Fonda dokazujú, že aj jeseň života môže byť krásnym obdobím. A tento nenápadný snímok neveľmi známeho reziséra nakrúcajúceho väčšinou pre televíziu bol prekvapivo nominovaní na 10 Oscarov, čo bol ten rok po "Reds" s 12 nomináciami druhý najväčší počet. Nakoniec prekvapivo zvíťazili Ohnivé vozy. Filmu sa to ako-tak vynahradilo keď bol ocenení tromi Zlatými glóbusmi vrátane najlepší film/dráma. Tiež sa mi veľmi páčilo herecké obsadenie čítajúce dohromady asi 8 postáv a s toho boli traja herci nominovaní na Oscara (niečo podobné ako u Kto sa bojí Virginie Woolfovej?) a ešte lepšie dvaja ho aj dostali.Na poetike príbehu pridáva kamera snímajúca prekrásne prírodné scenérie doprevádzané jednoduchou a pritom tak čarovnou hudbou. Osobne sa mi veľmi páčili Normanove hlášky a poznámky (,,AKO SA CÍTITE AKO 80 ROČNÝ?" ,,DVA KRÁT TAK ZLE AKO KEĎ SOM MAL 40."), sám pestujem podobný druh humoru. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Vlastně se celý film nic neděje a občas mi to přišlo nesmyslně afektované, ale nakonec jsem byl spokojen. Asi je to zásluha prvotřídních herců, kteří hrají skvlěle (a navíc je mám oba hrozně rád). Musím však přiznat, že mi charakter Hernyho Fondy šel občas dost na nervy... nicméně odhaduji že to byl záměr a jeho stvárnění hudrujícího dědka bylo prostě prvotřídní. A Katharine Hepburn? Svůj jas neztratila ani v pětasedmdesáti.. ()

Reklama

alenka 

všechny recenze uživatele

Nic jsem o tom filmu nevěděla, náhodou se mi dostalo do ruky dvdcko, a úplně sem zírala, jak sem si ho mohla nevšimnout. Úžasná Hepburn a sexy Jane Fonda to spolu s Henrym opravdu rozbalí. Vlastně komorní rodinný drama je povýšeno lehkým a milým humorem. Překvapivě nevzniká žádná fraška, jako u většiny podobných filmů, ale silnej film s problémama, jako může mít každej z nás. Je to film o odpuštění, takže mu všichni musíme rozumět... ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Už po pár scénách bylo jasně poznat, že jde o adaptaci dialogové divadelní hry - o starém manželském páru "na sklonku života", jehož hašteření a lamentování nad ustupujícím zdravím a nastupující senilitou přeruší měsíční pobyt 14letého nevlastního vnuka. "Skamaráďování" mezi ním a cynickým profesorem - uštěpačným, rýpavým "mezkem" - přineslo ty nejpohodovější a nejživější momenty, kdy jsem zvažoval i 4hvězdičkové hodnocení, nicméně kvůli prkennému úvodu a závěru (v němž se dlouholeté neshody mezi otcem a dcerou vyřešily jak mávnutím kouzelného proutku jedním rozhovorem) zůstanu u mírného nadprůměru. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Mockrát ti Henry děkuju, za všechny role, kterými jsi nás oblažil, ať je to záporňácký pistolník v Tenkrát na západě nebo architekt, který jako jediný věří v nevinnu hispánského chlapce ve filmu 12 rozhněvaných mužů nebo kteroukoliv z vojenských rolí (třeba Nimmitz v Bitva o Midway), jichž bylo opravdu nesčetně či jakékoliv jiné. Na zlatém jezeře je více než důstoné rozloučení takové herecké personality, jako jsi ty. Ještě jenou díky ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) drží rekord za nejdelší pauzu mezi nominacemi na Oscara. První dostal o 41 let dříve za film Hrozny hněvu (1940), druhou právě za tento film. Jako producent byl ovšem nominován za film 12 rozhněvaných mužů (1957). (Kulmon)
  • Za úlohu Normana Thayera dostal Henry Fonda Oscara za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Mal vtedy 76 rokov a stal sa tak najstarším držiteľom tohto ocenenia. Doteraz ho nikto neprekonal. (fishki)
  • Na začátku filmu se Norman (Henry Fonda) dívá na starou fotografii se slovy "kdo to ksakru je" a je patrné, že se jedná o Normana, jeho ženu Ethel (Katharine Hepburn) a jejich dceru Chelsea (Jane Fonda). Ve skutečnosti je na fotce Henry Fonda, čtyřletá Jane Fonda a její matka Frances Seymour Brokaw. (Kulmon)

Reklama

Reklama