Reklama

Reklama

Zpívání v dešti

  • USA Singin' in the Rain (více)
Trailer
USA, 1952, 103 min (Alternativní 99 min)

Jeden z nejlepších muzikálů, které kdy spatřily stříbro plátna, je zároveň výtečnou romantickou komedií, hravou satirou na Hollywood 20. let i mimoděčnou historickou lekcí o jedné z klíčových etap vývoje kinematografie. Hvězdy němé éry se ocitají v osidlech lásky a zvukového filmu a s obojím se vyrovnávají vtipně, vynalézavě a s grácií. A navíc jaksi mimochodem vynaleznou i dabing. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (466)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Můj filmový přehled měl (a jistě ještě má) tu a tam trhlinu. Singin' in the Rain jsem "znal" z nespočtu citací a kratičkých ukázek z deště. Celkový dojem byl nezájem z přehnané pověsti a nelíbivé cajdákové melodie (kterou navíc v češtině dorazil mečící Korn). Jenže o tom tahle švanda a čistá radost ze života vůbec není. Jistě, najdou se v něm slabší chvíle -- Gene Kelly nemá jako režisér od sebe jako herce moc odstup, a místy se nechá exhibovat poněkud přes míru (ke konci). Nicméně pokud jsou na scéně alespoň dvě, nebo lépe ještě více ze čtyř hlavních postav, je to parádně odsýpající óda na radost. P.S. ano, jestli někdo, tak si tu aspoň nominaci za herectví zasloužila Jean Hagen nejvíc. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Zabudnime na chvilu na status obrovskej klasiky, ktory tento film ma. Co nam zostane? Nedostizna komedia, parodia a kritika toho, ako to bezi v kruhoch hollywoodskeho showbiznisu a bulvaru. Pletky medzi hercami, rezisermi, producentmi su zdrojom niektorych nezapomenutelnych gagov. No a teraz si k tomu pridajte vsetky tie krasne muzikalove vystupy, nadherne kulisy a charizmatickych hercov...ano toto JE skutocna klasika. (10/10) ()

Reklama

Kass 

všechny recenze uživatele

"Make 'em laugh!" Jakožto filmový nadšenec se zálibou ve starších filmech jsem bral jako povinnost zhlédnout tento "muzikál jedné písně". Ale jaké bylo mé překvapení, když sem zjistil, že to vůbec není "muzikál jedné písně", nýbrž pěkné řádky a to navíc v barvami hýřících, povedených tanečních scénách. Největší plus snímku je v míře humoru. Tak jako u tohoto filmu jsem se už dlouho nenasmál. Hlavně scény s hvězdou němých filmů, která vydává místo mluvení jakési těžko popsatelné pištivé zvuky a přitom se snaží přejít na zvukový film, jsou nezapomenutelné. A potom ještě samozřejmě Gene Kelly a "Singin´ in the Rain". BRAVO. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Krásně pozitivní snímek, který drží pohromadě jen ústřední trojice v čele s Genem Kellym. Celý příběh je naprosto triviální záležitostí, ale co na tom, když to všechno pěkně vypadá a Kelly a spol. křepčí s úsměvem a našením, který vás nakopne jako celá bomba rajského plynu. 80% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Spolu s Moulin Rouge moja srdcová záležitosť. Ešte pred časom som si myslela, že jednoducho neviem pozerať staré muzikály, pretože pri West Side Story či My Fair Lady mi stále čosi chýbalo. Spievanie v daždi má v sebe iskru, excentrických tanečníkov, spevákov a hercov v jednom, príšerne nepríjemnú herečku prvej kategórie, upišťanú Jean Hagen, ktorú ale kompenzuje nebesky sladká Debbie Reynolds. Nadpozemské piesne, chytľavé melódie, čo scéna, to extrémne pozitívne vplývanie na diváka, ktorý má chuť po skončení vyskočiť, schmatnúť dáždnik, vyjsť pred nežný teplý dážď a vyspevovať "Singin´ in the Rain, stále dokola a dokola. Milujem muzikály a toto je jeden z najkrajších, aký som mohla vidieť. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (61)

  • Vysvětlení taneční scény na Broadwayi, která do děje filmu z dnešního pohledu nepasuje, je následující: v roce 1948 vznikl britský film Červené střevíčky (1948), jehož součástí byla dvacetiminutová snová taneční scéna. Ta spustila módu obdobných stylizovaných vložek "vyšší kultury". (Jirka_Šč)
  • Scénář byl napsán až po zkomponování písní, scénáristé proto museli vymyslet děj, který by k písním seděl. (HellFire)
  • Scéna Broadway Ballet sa trénovala celý mesiac a štúdio stálo vybavenie celej scény 60 000 dolárov. (AdamCritic)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama