Reklama

Reklama

San Francisco

USA, 1936, 115 min

Obsahy(1)

Hudební film z roku 1936 z produkce USA představuje především vynikající pěvecký zážitek s operní star Jeanette MacDonald v roli Mary Blackové, která přichází do Friska, a uchází se o místo v místní opeře. Na Silvestra vyhoří hotel, kde je ubytována a ona je nucena hledat nejen jiné ubytování, ale i práci. Zastaví se v zábavním podniku Paradise, který vlastní Blacky Norton (C.Gable), a je zakrátko angažována, protože v ní majitel Pardise vidí novou hvězdu, a Mary se mu velice líbí. O její přízeň je však brzy nucen bojovat s majitele divadla Jackem Burleyem, který Mary uslyší zpívat, a chce jí okamžitě angažovat do opery, což se Blackymu nelíbí, protože je mimo jiné i Burleyův konkurent ve volbě na starostu města... filmem prochází i v současné době nádherně zazpívané operní arie z Fausta a Markéty, Violetty a věčně zelené skladby San Francisco... k tomu výborný Spencer Tracy v roli faráře, otce Mullina. (marťan)

(více)

Recenze (11)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zrejme išlo popri tom všetkom aj o nejakú metaforu na príbeh o Sodome a Gomore. Jedna z postáv tvrdí, že San Francisco je naskazenejšie mesto na svete a tým si vlastne ´´vyvolilo´´ svoj pád. Postaviť na starých troskách nové, ale hlavne lepšie miesto pre život pravdepodobne nevydržalo dlho. Tento snímok, sa okolo tejto hroznej skutočnej udalosti točí iba v samotnej poslednej dvadsaťminútovke, ktorá je trikovo senzačná ( s prihliadnutím na dobu ) a emocionálne našpanovaná. Teda všetko, čo nemá prvých 90 minút filmu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Do paměti se zaryjí hlavně scény zemětřesení - ano, pochopitelně, na úrovni triků tehdejší doby. Dnes by se to jistě dalo natočit realističtěji, ale nejsem si vůbec jistá, jestli by to dosáhlo takové emotivnosti. Clark Gable padající na kolena a děkující bohu předvedl jednu ze svých nejvroucnějších scén. ____ A do toho je tam hodně operních písniček. /9. 6. 15./ ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vzdy som vedel, ze niektore muzikaly z 30. rokov su kultove i dnes. Tuna je jeden taky pripad. Urcite si radsej pozriem tento muzikal nez precenovany Sulin Ruz, teda pardon Moulin Rouge z 2001 roku. Kulisy, dialogy, spevcake casti a tanecne -jedna velka nadhera, ktora tak skoro nezostarne. Urcite lepsie nez ten sivy sedivy priemer I Live my Life 1935. Reziser W. S. Van Dyke si vybral kvalitnu temu na film. Kvalitna tema tentokrat znamena i  vysoko kvalitny film, na konte rezisera Van Dykeho je to jeden z jeho najlepsich filmov, ak nie vobec uplne najlepsi   : 100 % ()

worm14 

všechny recenze uživatele

"The fire is out. We´ll build a new San Francisco ! " Stojí za zhlédnutí, a to nejen kvůli výkonům hlavních protagonistů. Vynikající jsou hlavně velkolepé scény se zemětřesením, stejně tak jako davové scény ve druhé polovině filmu - ta byla mimochodem o dost záživnější. A závěrečná scéna na hořící San Francisko, které se přemění do tehdejší podoby - naprosto monumentální, dechberoucí... ()

marťan 

všechny recenze uživatele

Spencer Tracy,Clark Gable a Jeanette MacDonald - ústřední postavy tohoto hudebního filmu. Diváci ocenili výborné herecké výkony obou mužských protagonistů a Jeanette se opravdu brilantně předvedla v ariích z Fausta a Markétky a La Traviatta. I v současné době, i když s velikým časovým odstupem.... více jak 70 let film působí velice dobře a vkusně. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (7)

  • V roku 1984 prijalo mesto San Francisco pieseň "San Francisco", ktorú vo filme spieva Jeanette MacDonald, za svoju oficiálnu hymnu. (Michal74)

Reklama

Reklama