Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

peiton 

všechny recenze uživatele

Taký ten psychický teror nikdy nie je zlý v takýchto druhoch snímkov,ale čoho je moc tak toho je príliš.Mum & Dad je jedno prehnane s prepáčením kurevsky zvrátené,šialené,nechutné divadlo,ktoré nám naservíruje rovnako zvrátená,šialená a nechutne perverzná rodinka.Tfuj!Prišlo mi to hrozne nelogické a nezmyselné a preto táto snímka klesá v mojich očiach a nepridalo tomu ani ten krásny happyend.Ale no tak,ved takto horory predsa nekončia.Celkom škoda. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Letos vzniklo docela hodně exploitation filmů, většina z nich však bohužel měla velmi nevalnou kvalitu (Carver, Scarce). Tento nový britský zástupce zvrhlého subžánru není zas až tak drsný co se týče násilí a brutality jako třeba již zmíněný Carver, ale narozdíl od něj je poměrně zručně natočený a může se tedy pochlubit i jistou objektivní kvalitou. Střídmost v zobrazované brutalitě je samozřejmě relativní - stále tu divák najde mnohem víc mlácení, řezání a propichování různých částí těla než v čemkoli, co lze vidět v českých televizích. Teror je v Mamince a tatínkovi (btw geniální název pro tento druh filmu) spíše psychického rázu, což na mne vždy zapůsobí víc než nějaké přehnané krvavé orgie. Zvlášť proto hodnotím tenhle snímek jako nejúčinnější čisté exploitation roku - opravdu se mu povedlo mě místama zhnusit. Největšího překvapení se mi dostalo v posledních deseti minutách, kdy se ukázalo, že film bude vrcholit na Štědrý den. Takže Mum & Dad se nakonec ukázal jako ideální volba pro dnešní odpoledne (film zhlédnut 24.12.2008). Mimochodem, originálnější vánoční výzdobu, než měla tahle rodinka, jsem asi ještě neviděl. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Milá to anglická rodinka. Taká obyčajná... To normálne dojdete prespať a zobudíte sa s prerezanými hlasivkami, nejaká starnúca ženská vám pchá to chrbta ihly, fotrík vedľa reže prebytočné mäso a ku raňajkám si navyše môžete kludne pustiť porno. Ak máte radi sado maso, naštve vás vlastne len fakt, že ste sa stali obeťou šikany zakomplexovanej upratovačky. ()

V_erus_h 

všechny recenze uživatele

Hodně zvrácený film.. Nebyla to vyloženě mučící klasika, hodně se tu zaměřuje i na psychickou stránku věci.. Člověku se ani nechce věřit, že by se to fakt někde mohlo dít.. Co se asi těm lidem honí v hlavě??.. Navíc výborně obsazené - herci si se svými postavami skvěle sedli a to úroveň filmu dost zvyšuje.. Jsem spokojená.. :) ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jako bych se díval na české amatérské péčko, přesněji ty hrané pasáže co mají mít nějaký děj. --- Ne, tak samozřejmě herci jsou patřičně odpudiví (chápej dobří), násilí tu je spíš mimoděk a erotika se nekoná. Hlavně jde o to vykreslení hnusné zvrácenosti lidí .. tak trochu v duchu britkomů. No funguje to a víc to, jako nefanoušek subžánru, pitvat nebudu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)
  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)
  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)

Reklama

Reklama