Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (367)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, já vím, že je to v podstatě obyčejný příběh ze života, a že bych od něj neměl čekat nic převratného, ale... Ale na můj vkus je asi až příliš obyčejný, tuctový, nesčetněkrát viděný, slyšený, čtený... Zkrátka nic extra. Líbila se mi dobová atmosféra, to ano, fajn byla i milá Carey Mulligan (přemýšlím, kdy a v čem jsem naposledy viděl mladou herečku, která by se tolik podobala Audrey Hepburn), ale jinak mě Škola života neoslnila. Od scénáře Nicka Hornbyho jsem rozhodně chtěl víc. Film začíná podobně jako polozapomenutá generační výpověď Beat girl, ale vyvíjí se a končí jinak - hůř.__P.S. Zdálo se mi to, nebo se Peter Sarsgaard ze sebe snažil dělat Ewana McGregora?__P.P.S. Do role, které se ujal Alfred Molina, bych si představoval někoho víc "britského". ()

draggo 

všechny recenze uživatele

Začátek sliboval slušnou podívanou, ale jak čas běžel tak šel celý příběh pěkně do kytek. Zakončení film naprosto pohřbívá, kromě nezdařené snahy o moralizování je také dosti suché, nevýrazné a vůbec nekoresponduje s předchozím dějem. Co drží tenhle film nahoře jsou bezpochyby herci. Ale ani sebelepší herecké výkony nedokážou obsahově prázdný film vytáhnout na nic víc než průměr. /viděno v kině: 50% a 3*/ ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, možná že i překvapivě. Z obsahu jsem toho mnoho nevyčetl a tak bez jakýchkoliv očekávání se mi dostalo netradičního (především závěr jde proti proudu současné produkce), kvalitního a velmi dobře zahraného dramatu. Lone Scherfig je zručná dánská režisérka a Nick Hornby ostřílený scénárista a na výsledné kvalitě je to znát. Filmu se dostalo dokonce nominace na Oscara pro nejlepší film roku, i když asi jen díky rozšíření na 10 nominovaných. Lepších filmů bych našel letos několik, ale i tak je Škola života (An Education) dobrý snímek, který si zaslouží pozornost. 85%. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony Carey Mulilgan a Petera Sarsgaarda jsou víc, než obdivuhodné. Oba dva jsou tak strašně přirození, až úplně zapomenete, že jsou to vlastně herci a své pocity jen předstírají. Nedivím se, že Carey dostala za svůj výkon Zlatý Glób, já bych jí dal rovnou Oscara. Je neuvěřitelně přitažlivá, charismatická a přirozená. Totéž samozřejmě platí i o Peterovi (ne, nejsem gay), ale výkon Carey mě zaujal více. Bohužel s filmem jsem měl trochu potíže. Vůbec mne nezaujal. Co mě jen zaujalo krom výše popsaného byl Alfred Molina - on je snad čím dál tím víc tlustší, ne ? ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Podařené drama s dobře prokreslenou dobovou atmosférou (i co se týče myšlenek a názorů), kterému kraluje výborná Carey Mulligan v hlavní roli. Jediným problémem An Education je přílišná předvídatelnost a šablonovitost, která mi bránila se do filmu plně vložit. Všechny charaktery byly k vidění ve spoustě jiných filmů a ani pohromadě se jím nedaří dýchnout životem, byť všichni herci předvádějí skvělé výkony. 80 % ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Snímek se natáčel na jaře 2008 v Londýně, Oxfordu a Paříži. (POMO)
  • Autobiografická kniha The Education vyšla v britské pobočce nakladatelství Penguin teprve v červnu 2009. Stejnojmenný film, jehož scénář je na výseči těchto memoárů postaven, pak ohlásil premiéru už na říjen téhož roku. (curfew77)

Reklama

Reklama