Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama z produkce HBO inspirované stejnojmenným dokumentem z roku 1975 vypráví životní příběh „Velké Eddie“ a „Malé Eddie“ Bealeoých, blízkých příbuzných Jacqueliny Kennedyové. Dvojici podivínek hrají Jessica Langeová a Drew Barrymoreová.  Biografické drama z produkce HBO je inspirováno stejnojmenným stominutovým dokumentem bratří Mayslesových z roku 1975, který zblízka nahlédl do osudu matky a dcery Bealeových. Ženy, úzce spřízněné s bývalou první dámou Ameriky Jacqueline Kennedyovou (byly to její teta a sestřenice), se uzavřely do naprosté izolace a žily v rozpadajícím se domě o 28 místnostech v East Hampton. Po pětatřiceti letech se pozoruhodného námětu ujal scenárista a režisér Michael Sucsy a podrobně vylíčil osud dvou excentrických podivínek, jež k sobě váže až příliš úzké pouto. Říkaly si „Velká Eddie“ a „Malá Eddie“ a herecky je ztvárnily Jessica Langeová a Drew Barrymoreová. Ve vedlejších rolích uvidíme Jeanne Triplehornovou, Daniela Baldwina, Kena Howarda ad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Výjimečný film. S patřičnou dávkou lehkosti, ironie, smutku i nepochopení servíruje tento skromně působící film jeden neznámý příběh na stříbrném podnosu. Úžasná hudba, výborné výkony v hlavních rolích, milý konec s trochu netradičními titulky, se špetkou vizuální hravosti v jemných barevných tónech. Hrdinky balancují mezi uměním a absolutním sociálním vyloučením. To vše je proloženo dokumentární dějovou linkou. Jenom škoda, že při té skromnosti nedokázal film vyvolat větší emoce. Trochu mi to připomnělo film Edith Piaf z roku 2007. *** Ve zkratce: Jedině nohama napřed. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Matka a dcera uzavřené v osamělém domě mají jedno společné: obě se zklamaly ve svých vztazích k mužům a uzavřely se před mužským světem do svého vlastního ženského mikrosvěta. Pohled do tohoto mikrosvěta je smutný i fascinující zároveň: obě ženy po ztrátě partnerů upadají do dětinskosti a dlouho není jasné, nakolik je jejich vztah obohacující nebo destruktivní. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

HBO prostě dramata točit umí. Místy sice trochu zdlouhavé, ale jinak výborné drama s dobrou dobovou atmosférou a hlavně exceletními hereckými výkony. Jessica Lange se svojí bezchybnou kreací zas tolik nepřekvapí, Drew Barrymore tady ale předvádí asi svůj nejlepší výkon v kariéře a dokazuje, že má navíc než na přiblblé romantické komedie a podobné věci.80% ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a nelichotivé role hlavních protagonistek, kterých se obě herečky zhostily bravurně (zejména Drew umí překvapit). Téma děsivé (jak hrůzně někdy mohou matky selhat, když brání dětem v separaci, jaké zajetí mohou představovat různé duševní poruchy, které bublají pod povrchem, pod fasádou plnou třpytek a lákadel), ztvárněné s neobyčejnou nonšalancí. A taky téma zajímavé, o kterém jsem nic nevěděla (příbuzné Jacqueline Kennedy). Nadprůměrný "TV film." ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Trošku nabubřelá TV stanička HBO už zas přišla s něčím zajímavým ve své vlastní produkci. Ne že by nějak tentokrát vybočila ze svého vykalkulovaného středního proudu (jak se jí to povedlo s Generation Kill),takže místo dramatu spíše už zase melodrama.Ovšem mimo zajímavý příběh tu pro mě další dva bonusy. Takhle zprostředkovaně jsem se dozvěděl o dokumentu Grey Gardens a přestože ,,pouze" TV film,tak výběr představitelek hlavních rolí a následně obě herečky vynikající. U mě oblíbená Barrymore dobrá,a u mě jindy nepříliš vítaná Lange fenomenální,-klaním se,kaju se. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (8)

  • Jessica Lange byla za svůj herecký výkon oceněna nejprestižnější televizní cenou PrimeTime Emmy v kategorii nejlepší hlavní herečka v minisérii nebo filmu. (Exos)
  • O skutočných postavách (Edith "Big Edie" Ewing Bouvier Beale a Edith "Little Edie" Bouvier Beale) bol v roku 1975 natočený dokumentárny film Grey Gardens režírovaný Albertom Mayslesom a Ellenom Hovdom a v roku 2008 aj broadwayský muzikál. (elanius)
  • Drew Barrymore mala počas natáčania alergickú reakciu na koži na tvári, nakoľko bola nútená nosiť veľa mejkapu. (chesterko)

Reklama

Reklama