Reklama

Reklama

Signum laudis

  • Polsko Signum laudis (více)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

dANo 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá dráma z vojenského prostredia, v ktorej vystupuje quantum známych hercov na čele s Vladom Müllerom, ktorého herecký výkon je jednoducho dokonalý. Ináč, aj mne viac-menej nesedela hudba, ktorá je vo filme... Prišla mi vhodná skôr do nejakej grotesky, resp. strašne mi pripomínala Majora Zemana (asi tým, že to tuším skomponovali a nahrali tí istí ľudia:). Okrem toho by som ešte (nerád) upozornil na zavádzajúci a spoileroidný "oficiálny" text k filmu, ktorý mohol byť formulovaný oveľa zaujímavejšie a nemusel prezradiť pointu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nezmyselnosť vojny, ale podaná trochu inak, než ju poznáme od Kubricka. Z mnohých dialógov mi išlo akoby švejkovské poňatie vojny a zvýrazňovala to hudba, občas dychovka ako z komédie a občas nedefinovateľné tóny, keď išlo do tuhého. Vlado Müller sa tu hraje nielen ráznou postavou, ktorá mu vždy išla, pästnými súbojmi, na ktoré mal predpoklady, ale aj kladivom, čo boli najmučivejšie scény v histórii čs filmu. Aj napriek všetkým nespochybniteľným kvalitám ma to až tak nebavilo, hlavne v prvej polovici, tá druhá, to už bolá iná káva. (19.3.2016) ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vyčistit kvéry,a fofrem!"To je jeden z mnohých rozkazov, ktoré kaprál Hoferik vrieska do uší svojim vojakom. Vojaci ho nemajú radi a dôstojníci naňho serú. Napriek tomu, je to on, kto v rozhodujúcich chvíľach vie čo, kde a ako. Životná úloha V.Mullera v jednom z naších najlepších filmov, ktoré u nás vznikli. Slovenský režisér M.Hollý to natočil výborne, herci to výborne zahrali a hudbu zložil ostrieľaný Z.Liška. Film obsahuje pár nezabudnuteľných scén a hlavne dialóg pred popravou má pre mňa zvlášne čaro... Pane heitman, vy víte, že jsem nevinný. Vyser se na to! A co moje vyznamenaní signum laudis? Na to se taky vyser. Buď statečný!...90%. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak o tomto snimku jsem se dozvedel az tricet let po jeho vzniku. Dej se odehrava netradicne ( v nasi kinematografii ) za prvni svetove valky, kdy predevsim sleduje stezejni kousek zivota kaprala Hoferika. Jedna se spise o komornejsi zalezitost, ktera misto vypravy klade duraz na charakter hlavnich postav.. Zajimave herecke obsazeni, bohuzel mam nejaky problem s Vlado Mullerem, ktery mi je prudce nesympaticky snad ve vsech rolich, ktere jsem s nim videl. Nejvice me tak zaujal Blaha. Film postrada atmosferu ( narozdil od Tiche bolesti ) a snad i lepsi dialogy. Zaver ale neni spatny a za nej pridavam hvezdicku. Slabsi " ctyrka ". ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2021: Ano ano mistrovský výkon Velkého  Vlada. ----- Jak to, že před 30 lety to šlo s pár skorokaskadéry, barrandovským fundusem, něco výbuchy a pořádným nánosem bláta ... a teď to nejde ani za 80 milionů? Hmmm? Skvělý malý film o jednom velkem egu, které přivede do záhuby celou jednu jednotku. Vlado Muller je Tarantinův Panchart jak vyšitý. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Film získal Velkou cenu na 22 Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. (M.B)
  • Hodnost šikovatel vychází z vojenského útvaru – šiku neboli formace skupiny vojáků. Používal se i německý výraz „feldwebel“, defacto se jedná o hodnost seržanta. (sator)
  • Ve filmu mají někteří herci/vojáci v rukou pušky Mauser 98 K, které se vyznačují zahnutou klikou odsuvného závěru. Tyto karabiny byly ale zavedeny až v roce 1935, a to do německé armády. (Pavelkedar)

Reklama

Reklama