Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (207)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, jak jsme se před pár lety s kamarádem placatili ve svahu naproti svaté trojici Bernských Alp a opití kyslíkovým dluhem se hecovali: "K večeři sežerem tu konzervu guláše a ráno jdeme na Eiger!" Klika, že nám z toho gulášku bylo nad ránem pěkně blivno, protože jinak by na úpatí Mordwandu byly dva křížky navíc. I já bych se obešel bez melodramatické a z prstu vycucané love story s něčím, co napůl připomíná ženu a napůl medvěda, protože hory jsou u mě tou jedinou silou, která dokáže vrznout holky na druhou kolej. Jinak ale klobouček dolů, tenhle film je stejný kumšt, jako zdolat severní stěnu. P.S: Nezapomeňte mrknout i na Vzývající ticho. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Po Pádu do ticha další fantastický film o horolezcích, na kterém bych kromě dramatického výstupu na Eiger vyzdvihl ze všeho nejvíce dokonalou retro atmosféru předválečné Evropy a obsazení Johanny Wokalek do role Luisy. Její postava je sice stejně jako její novinářský kolega klasicky podle šablony, ale Johanna to v sobě prostě má a nedovedu si představit vhodnější obsazení (mimochodem trefně tu uživatel PhillM. vystihl, jak během filmu rozkvete). Velmi přirozeně hrál i Benno Fürmann. ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Bože ta hudba, ach ta hudba ... Při scéně kdy horolezci zkoušení své schopnosti na Vražedné stěně a do toho hraje nepopsatelně krásná hudba ( Housle ) jsem měl husí kůži na celém těle a neustále jsem to musel přetáčet. Tahle scéna nemá chybu a už několik dní jí mám v hlavě. Celkově snímek působí hodně realisticky a je dost smutný. Nejlepší film o horolezcích jaký jsem zatím viděl. ()

Jacob23 

všechny recenze uživatele

Paradni horolezecky film natocen vpravde autenticky..Kdyz clovek uvazi ze dneska lidi jezdi v gore-texu v tramvaji tim vetsi obdiv musi dat temhle ,prukopnikum,Dlouho mi nebyla takova kosa v lete.Vyprava je dle me supr(doted uvazuju jak se to podarilo asi za levny peniz takhle skvele natocit)Hodne mi to pripomina http://www.csfd.cz/film/197197-horska-hlidka-kekexili/ kdy usili a nadseni pro vec prekona silu cloveka ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Konečně vím o jakém to kopečku psal Ota Pavel v povídce Výstup na Eiger. A že to je teda pořádná kupa kamemů. Nordwand jako dobové drámo hitlerovského Německa na mě fungoval od prvních minut a nepustil až do konce. Klobouk dolů pak před natočením samotného výstupu. TJeho záběry vypadaly naprosto skvěle a já moc nechápu jak tohle točili. Velká spokojenost. When you're at the bottom - Toni once told me - at the foot of the wall, and you look up, you ask yourself: How can anyone climb that? ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • První výstup až na vrchol proběhl v 21. - 24. 7 1938. V družstvu byl i Heinrich Harrer proslavený ve filmu Sedm let v Tibetu (1997). (homerr)
  • Těchto 1800 výškových metrů (lezeckých je skoro 2x víc) v roce 2008 solově přelezl švýcarský lezec Ueli Steck za neuvěřitelné 2 hodiny a 47 minut! Běžní horolezci lezou cestu 2 dny. Jeho rekord byl překonán už v r. 2011 Dani Arnoldem, který zdolal severní stěnu klasickou Heckmairovou cestou za 2 hodiny 28 minut. (homerr)
  • Prvovýstup se podařil za dva roky: O dva roky později za podobných okolností další rakouko-německé družsto podobnou chybu v traverzu neudělalo a zároveň mělo dost sil, aby se dostalo na vrchol v pořádku. Prvovýstup se jmenuje Heckmairova cesta. (Beastmaster4)

Reklama

Reklama