Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (207)

johny89 

všechny recenze uživatele

Moc se mi na filmu líbilo zdařilé zpracování života v tehdejší době. Ať už život horolezců (mimochodem tito herci na mě udělali velmi dobrý dojem) a členů vojenské jednotky v Německu nebo příšerná povrchnost novináře Araua. Příběh je od poloviny navíc zasazený do krásného kraje Jungfrau ve Švýcarsku. Vzhledem k tomu, že jsem tam nedávno byl, tak jsem poznával všechny možné detaily z těchto míst, což člověku docela zpříjemní film. Celkem mě překvapilo, že v době kdy se odehráva film (1936), zde byla železnice na Jungfraujoch. Na wikipedii jsem se pak došetl, že tato železnice už byla stavěna před 1. světovou válkou. Jediné, co mě mrzelo bylo to, že jsem si zde na csfd přečetl v zajímavostech jak to dopadne, takže jsem byl trochu připraven o nějaké překvapení. Na můj vkus je možná tento film až příliš dlouhý. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Německé filmy celkově nemám vůbec rád. K “NORDWAND“ jsem tedy přistupoval s menší nechutí, ale co bych neudělal pro to, abych měl zas jeden filmový skalp za sebou, když byl takový všední popracovní a předpracovní večer :-). Jaké bylo ale mé překvapení, když se mi film postupně začínal dostávat pod kůži. Bezesporu jde o nejlepší horolezecký film, který jsem kdy viděl. V paměti mi utkvěly např. z těch nejznámějších: CLIFFHANGER nebo VERTICAL LIMIT. Jde o malinko jinou vodu, ale v jádru jde o horolezectví. NORDWAND je ve všech ohledech lepší. Příběh dle skutečné události má své kouzlo vždy už jen pro tento fakt a tenhle je navíc vyprávěn s drsnou reálností. Stejně tak působí celkový obraz a vizuální podoba. Německá pověst a preciznost se ukazuje v detailnosti záběrů i horolezeckých postupů. Celé to působí naprosto profesionálně a přesto ne bez citu a šedě. ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Drama, při jehož sledování mi nebylo zrovna fyzicky dobře po těle...nevěděla jsem, jak to dopadne a o to byl zážitek intenzivnější. Romantická linka mi ani moc nevadila, taktéž mě zaujal příběh z opačné strany - luxusní hotel a v něm hosti a novináři čekající na senzaci. Až si příště v hale polezu mojí oblíbenou trasu 4B, tiše si vzpomenu na všechny horolezecké blázny, kteří šli za svým snem až do konce. ()

RumbleFish 

všechny recenze uživatele

V rámci filmů s horolezeckou tématikou patří Nordwand mezi špičku. Jak už to tak bývá "nehorolezecká" část je slabší, ale samotný výstup a především pak sestupové finále to plně vynahradí. Psychologicky docela drsná a tísnivá podívaná. Škoda, že nebyly více propracovány charaktery postav, ale zobrazit dobu, kdy se Německá říše chystala ovládnout svět a vše co do něj patří, se povedlo. Respekt před tím, s jakým vybavením se tehdy dobývaly vrcholy... Suma sumárum velmi příjemné překvapení z německé produkce. ()

Jacob23 

všechny recenze uživatele

Paradni horolezecky film natocen vpravde autenticky..Kdyz clovek uvazi ze dneska lidi jezdi v gore-texu v tramvaji tim vetsi obdiv musi dat temhle ,prukopnikum,Dlouho mi nebyla takova kosa v lete.Vyprava je dle me supr(doted uvazuju jak se to podarilo asi za levny peniz takhle skvele natocit)Hodne mi to pripomina http://www.csfd.cz/film/197197-horska-hlidka-kekexili/ kdy usili a nadseni pro vec prekona silu cloveka ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • První výstup až na vrchol proběhl v 21. - 24. 7 1938. V družstvu byl i Heinrich Harrer proslavený ve filmu Sedm let v Tibetu (1997). (homerr)
  • Nordwand je severní stěna Eigeru (obr). Eiger je nejvýchodnějším vrcholem masivu Jungfrau v bernském regionu Švýcarských Alp. Nordwand má převýšení 1800m a je jednou z nejvyšších a horolezecky nejobtížnějších evropských stěn. (Beastmaster4)
  • Na začátku filmu, když Luisa (Johanna Wokalek) sleduje zprávy, hlasatel říká, že v severní stěně zemřeli Max Mehringer a Karl Sedlmayr. Oproti skutečnosti jsou jména opačně, správně jde o Karla Mehringera a Maxe Sedlmayra. (Rozige)

Reklama

Reklama