Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (207)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Horolezecká část je strhující, klišé prostá, realistická (z pohledu laika) a v nejednom momentě natolik naturalistická až by jednoho zajímal film o filmu, protože to kolikrát zůstává rozum stát nad tím "jak tohle sakra dokázali natočit aniž by nechali herce viset ve třech tisících uprostřed sněhové bouře". Problém snímku je, že krom fantastické horolezecké části je tu ještě část reportážní sledující výstup z úpatí. A ta je zcela zbytečná. O to více zarazí, že dostává stejně prostoru jako ta lezecká. Až závěrečná čtyřicetiminutovka tenhle neduh napravuje. Tvůrci také dost spoléhají na to, že o Eigeru divák již něco ví a tak se s jeho představováním nijak zvlášť neobtěžují. Což je pro případné neznalé škoda. Sám jsem tak nějak čekal, že to bude o tom prvním úspěšném pokusu Harrerova týmu, o to větší bylo mé překvapení a tím pádem i prožitek. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Vražedná stěna si je nejjistější v pasážích, o kterých to vlastně je, tedy když se leze nahoru, dolů nebo se někde skáče přes průrvu. Horolozecká pasáž je chvílemi i strhující, bohužel je 121 minut vyplněno takovou tou vztahovou omáčkou okolo, která nikoho moc nezajímá. I to by se dalo odpustit, co mě ale dostalo, jsou noční scény, ve kterých není vidět absolutně nic. Chápu, že rozpočet nebyl kdovíjakej, ale borci to točili v roce 2008, takže aspoň tohle už by se dalo pohlídat. ()

Reklama

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Již dlouho jsem neviděl film s podobnou tématikou a toto drama o horolezectví je skutečně dosti mrazivé. Dva němečtí kamarádí, se v době předválečného Německa, pokusili jako první zdolat severní stěnu Eigeru. Z počátku si získají vaše sympatie, při výstupu se vytváří hutná dávka napětí a následně se to vše přetransformuje do dramatu, které jak někteří diváci již tuší, mývá obzvláště v těchto případech tragické konce. Výstupové scény, potřebné vybavení, kostýmy, celkové zpracování je realistické a na rozdíl od takového Cliffhangera především uvěřitelné. Jako součást celého dění se tu odehrává i menší romantická vsuvka, která ale nezaclání neboť je tak trochu odsunuta na vedlejší kolej a hora má prostě poslední slovo. Po delší době kvalitní dílo se slušnými herci, výborným přátelstvím dvou hlavních protagonistů a ještě lepším blizzardem, který vás obklopuje několik tisíc metrů nad mořem, zrovna když visíte na skále a vybavení je v háji. (7/10) ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Německé filmy celkově nemám vůbec rád. K “NORDWAND“ jsem tedy přistupoval s menší nechutí, ale co bych neudělal pro to, abych měl zas jeden filmový skalp za sebou, když byl takový všední popracovní a předpracovní večer :-). Jaké bylo ale mé překvapení, když se mi film postupně začínal dostávat pod kůži. Bezesporu jde o nejlepší horolezecký film, který jsem kdy viděl. V paměti mi utkvěly např. z těch nejznámějších: CLIFFHANGER nebo VERTICAL LIMIT. Jde o malinko jinou vodu, ale v jádru jde o horolezectví. NORDWAND je ve všech ohledech lepší. Příběh dle skutečné události má své kouzlo vždy už jen pro tento fakt a tenhle je navíc vyprávěn s drsnou reálností. Stejně tak působí celkový obraz a vizuální podoba. Německá pověst a preciznost se ukazuje v detailnosti záběrů i horolezeckých postupů. Celé to působí naprosto profesionálně a přesto ne bez citu a šedě. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nordwand je film s vynikajúcou atmosférou, či už tou napínavou, priamo pri výstupe, alebo tou dobovou. Silný a smutný príbeh o tom, ako ľudia prekračujú hranice, dosahujú nemožné a nie vždy, keď siahnu na dno svojich síl, to dopadne. Naozaj vydarený a pôsobivý film. Videné v rámci Challenge Tour Special - Filmový lov ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Poslední hodinu života Toniho Kurze, posledního živého nešťastné čtveřice z roku 1936 popisuje Heinrich Harrer ze šťastnější čtveřice roku 1938. V knize Bílý Pavouk shrnul historii Eigeru. (Beastmaster4)
  • První výstup až na vrchol proběhl v 21. - 24. 7 1938. V družstvu byl i Heinrich Harrer proslavený ve filmu Sedm let v Tibetu (1997). (homerr)
  • "Já už nemůžu," je slavná a smutná poslední věta, kterou zachránci slyšeli. Poté se Toni Kurz zvrátil ve visícím laně a zemřel. (Beastmaster4)

Reklama

Reklama