Reklama

Reklama

Síla lásky

  • Velká Británie Creation
Trailer

VOD (1)

Anglický přírodovědec Charles Darwin se snaží najít rovnováhu mezi svými revolučními teoriemi o evoluci a vztahem ke své zbožné manželce, jejíž víra je v rozporu s jeho prací. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

campix 

všechny recenze uživatele

Celkem nudné drama o tvorbě ''O původu druhů'' Charlese Darwina, které spíše než samotné dílo a rozpor mezi vědou a náboženstvím, řeší osobu samotného Darwina a jeho rodinné trampoty. Dobové drama, které se opírá o britské herecké hvězdy, ale například Jennifer Connelly nebo Benedict Cumberbatch nedostávají tolik prostoru. Příběh se opírá především o bludy v Darwinově hlavě a nemůžu říct, že by mě natolik zaujal. Čekal jsem možná něco jiného. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Výchozí tezi, že Darwinovu duševní a duchovní krizi, zapříčiněnou jasným tušením, že jeho teorie zabije (dobové chápání) Boha a sloupové společnosti se naň vrhnou, prohlubila dále smrt jeho milované dcery, bych bral. Jen mi připadá trochu nesmyslé tvrzení, že jen díky tomu, že se s touto smrtí vyrovnal, známe tuto teorii jako Darwinovu a ne třeba Wallaceovu. Je těch depresí, chmur a vidin až moc, takže Darwin zde vypadá spíše jako nějaká chandrou trápená postava z Dostojevského románu, než jako britský, viktoriánský vědec. Snad by to chtělo více dobových společenských souvislostí (třeba více Thomase Huxleye, zvaného jako Darwinův bulldog, který se zde jen mihnul, a více místního faráře, který zde také neměl příliš prostoru) a méně psychologizování. Je to škoda, protože herecké výkony (zvláště manželů Darwinových) jsou skvělé, reálie a kostýmy dokonalé, kamera velmi dobrá a hudba velmi podporující celkový kladný dojem. PS: český název je příšerný. Pod takovým titulem by jeden čekal nějakou limonádu. ()

Reklama

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Sice jen využívají lákavé nálepky teorie evoluce, aby prodali romantické drama o manželské lásce po ztrátě dcery, leč na svůj žánr je to příjemně civilní, dobře odrežírované a hlavně skvěle zahrané. Největší uznání patří Bettanymu za Darwina, Connelly je sama o sobě dostatečným důvodem koukat na cokoli a epizodních roliček se dostalo i takovým fajnovým Britům, jako jsou Ash Morgan nebo Sherlock Holmes ;) ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Nesympatizantům vševědy psychologie film patrně nic moc neřekne, viz jiný nedoceněný skvost o dalším velikánovi, protože jede především v této linii. Zvládnout v sobě nekonečné běsy, bojovat proti tmářským dogmatům, vlastním slabostem a pochybám v době, kdy vše nové bylo kacířstvím, je obrovská oběť, kterou zvládnou jedině géniové, pochopitelně za podpory milovaných osob nebo taky někdy souhrou náhod. Spíš je to neviditelná ruka vedení, která určuje běh dějin. Kromě přirozeného výběru vědec objevil a vyzkoušel na sobě rovněž dlouhodobý stres, aniž by o tom věděl. Darwin byl nucen uzavřít se světu, aby otevřel cestu pokroku. Pokud je pokrok prospěšný ve všech ohledech, je to dobře, nesmí se však zvrhnout co do intenzity či rychlosti nebo obojího, což dokládá dnešní ubohý stav světa. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Kdo by kdy řekl, že pan Darwin byl tak zajímavý muž. Creation zobrazuje jedno období v jeho životě, kdy zlomený po smrti nejstarší dcery začíná pochybovat, jestli má svou teorii sepsat na papír nebo se nechat odradit nábožensky založenou a upjatou společností a svou odcizenu ženou. Nejvíc mě na celém filmu dojaly příběhy, které vyprávěl své dceři, a které doplňují už tak komplexní film. Bettany a Connelly tvoří výborný herecký pár, kvůli nim film funguje tak skvěle. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama