Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Křehká komedie o tajuplném životě v zahradě. Film oceněný šesti Českými lvy, na Prix Italia a na MFF Karlovy Vary. Poetická komedie, která v roce 1995 získala šest Českých lvů a stala se filmovou událostí roku, vypráví příběh třicátníka Jakuba, kterého zachycuje v momentě, kdy se na něj řítí jeden problém za druhým. Neumí vyřešit svůj vztah s vdanou Terezou, práce ho neuspokojuje, nerozumí si s otcem, s nímž žije ve společném bytě. Rozhodne se změnit svůj život a odchází na pár dní do dědečkova opuštěného domu na venkově. Netuší, že jeho pobyt na tajuplném místě se po setkání se záhadnou dívkou prodlouží... Film vyniká obrazovou malebností, jeho režisérem byl Martin Šulík a představitelem hlavní role Roman Luknár (momentálně hraje v seriálu ČT Neviditelní). Marián Labuda v roli otce byl za herecký výkon ve vedlejší roli oceněn Českým lvem. (Česká televize)

(více)

Recenze (183)

Marius 

všechny recenze uživatele

Rozhodne najlepší slovenský film od totáča. Film je dosť pomalý ale trpezlivý divák si prijde nasvoje. Z filmu dýcha Šulíkovská poetika a svojský humor. Svojím spôsobom by to mohla byť taká Americká krása po slovensky, ale to už asi hľadám prílišné paralely. A Zuzka Šulajová je krajšia ako Mena Suvari :-). ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(92/2023) / Myslím, že pred dákymi rokmi by som ťažšie tieto slovenské haluze vstrebával, ake tak už niečo mám zo slovenských filmov napozerané. Neskutočne pekný filmu. Obrazovo, kopa, kopa myšlienok, nápadov a stále to pekne drží pokope. Luknár, Labuda top. Film je klasický slovenský, málo príbehu, veľa metafor. Už si to ale viem vcelku užiť. Myslím, že Záhrada je naozaj jeden z tých našich najzaujímavejších filmov 90tych rokov. (8/10) ()

Reklama

jasiska 

všechny recenze uživatele

Taký pomalý lyrický filmík. Moc sa tam toho nedeje a aj to, čo sa deje, je čudné, ale nuda to nie je. Neviem, ako prišli na to, že je to komédia (viď žáner hore), ale malo to aspoň jeden vtipný aspekt. Obyčajne sa v českých filmoch vyzliekajú slovenské herečky, tu sa v slovenskom filme vyzlieka česká herečka:-) Btw.: písať zrkadlovo je sranda a ľuďom tohto filmu neznalých sa to zdá strašne cool. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Mužská a dospelejšia variácia na Alicu v krajine zázrakov. Na druhej strane je tento subtílny magický realizmus prestúpený priam ženskou citovosťou vnášajúcou pokoj, súlad a harmóniu a akési až nadprirodzené chvenie. Aby režisér zvýraznil krehkú vnútornú štruktúru diela (a tiež rytmus, gradáciu i pocit určitej kontinuity), rozčlenil príbeh na kapitoly prednášané rozprávačom, čo by inak nebolo až tak zvláštne, nebyť enigmaticky štylizovanej enumerácie nadchádzajúcich udalostí v archaickej forme slovenčiny 18. storočia. Dobrodružstvá mládenca Jakuba v starootcovskej záhrade sú tu akoby paralelou k dobrodružstvám "mládenca Reného" z prvého po slovensky písaného románu. Filmová sonáta, ktorá sa nedá zapísať do slov, iba ak zrkadlovo obrátených... ()

venus 

všechny recenze uživatele

Neznám lepší novodobý slovenský film. Je kouzelný, zmate vás a za chvilku to jako by s omluvou vysvětlí jevem nevysvětlitelným :) jste z toho popletení? Já jsem taky byla, ale při tom je to tak jednoduché. Je, anebo není? Atmosféra je jako magnet. Nemůžete se přestat dívat, ale jako by nevíte proč. Hodně zajímavé. Nechci komentovat nijak detailně, myslím, že si v tom každý najde svůj výklad. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • V scéne s liečivými mravcami, keď sa Jakub (Roman Luknár) škriabe na nohách, má na sebe ponožky, avšak o chvíľu, keď sa vyzúva do mraveniska, je už bosý. (JOZZZKO)
  • Na filme spolupracovala francúzska spoločnosť ARTCAM International Paris a v poslednej fáze výroby filmu pristúpila aj Česká televízia. (Raccoon.city)
  • Nakrúcanie filmu trvalo 35 dní a filmári priviezli do exteriéru dokonca aj stromy. (Raccoon.city)

Související novinky

Marián Labuda 1944 - 2018

Marián Labuda 1944 - 2018

06.01.2018

Ve věku 73 let zemřel náhle slovenský herec Marián Labuda. Syn krejčího a nadšený ochotník absolvoval divadelní fakultu VŠMU v roce 1965 a hned nastoupil do činohry Slovenského národního divadla. O… (více)

Reklama

Reklama