Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem viděl běžnou verzi, která mě ale i tak na necelých dvou hodinách dokázala dost slušně nudit. Čekal jsem nějaký nátěr z obléhaného Leningradu ve stylu Pianisty, Města života a smrti, případně Nepřítele před branami, ale nakonec z toho vylezlo jenom dost utahané kecání bez jakéhokoli silného momentu. O válce vlastně moc řeč nebyla. 30% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Když člověk nemá kromě kousku chleba nic k jídlu, nejdříve strašně trpí. Po určité době bolest otupí a změní se v mdlou lhostejnost..... Blokáda Leningradu, jehož bombardování je pro Němce zábavou a příběh lidí jejichž hlavním nepřítelem je hlad, by si zasloužil mnohem kvalitnější zpracování. Slabé vykreslení charakterů, napětí a tragédie je asi tím nejvážnějším problémem. Chce se mi napsat – jako film pro televizi docela dobrý, ale..... Možná, že SE s délkou 212 minut by byla lepší volbou. Tahle verze je taková ,,nedomrdlá“. Také hra na ,,pravdivý příběh“ je scestná. Škoda, tohle téma má velký potenciál ! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, kolik je 300g chleba. 2.) Zajímá mě, jak to vypadá, když se někdo drží ,,zuby nehty“. 3.) Zjistím, že opravdovej člověk nemusí bejt jen Rus. 4.) Držím dietu a nesnáším filmy ve kterých se žere. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Reklama

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Pozeratelna drama, kde islo o prezitie v Leningrade. Uvod filmu bol podareny, kde bojovali Nemci s Rusmi. Potom sa dej preniesol na jednu Anglicanku, ktora zila na pokraji biedy medzi ruskymi detmi a jednou zenou z milicie. Sem tam sa aj objavil nejaky nalet od nemeckych stihacov, ale tie niektore vybuchy bomb mi pripadali nejake umele a nie moc doveryhodne. Vo filme sa vystriedali az tri jazyky. Pri nemeckom jazyku som nemal ziadnu sancu o com hovoria a absencia tituliek mi dost vadila. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Hlad a svinský hlad. To bola Leningradská realita po dobu neuveriteľných 900 dní počas ktorej zomrelo v meste okolo 650 tisíc obyvateľov. Film však mapuje príbeh anglickej novinárky s ruskými koreňmi, ktorá je nešťastnou náhodou prinútená zostať v Leningrade počas jeho blokády a jej úsilie prežiť v dobe, keď sa za konzervu mäsa platilo zlatými šperkami a slepačie vajce stálo životné úspory. Drsné a poučné pre ľudí, ktorí si myslia, že kaviár a bambusové výhonky na raňajky sú samozrejmosť. Je pravda, že súdružka "uvedomelá komunistka" miliciantka mi mierne dvíhala mandle, ovšem tak to v tej dobe naozaj bolo. Dávam tri a pol krajca chleba. ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak válečný film, jako pohled na blokádu Leningradu očima anglické novinářky, která nešťastnou náhodou zůstala v obleženém městě. Obrázek kruté reality - smrt hlady, umrznutí, kanibalismus, to vše pod neustálým strachem z německých náletů, ale i před vlastními lidmy, kteří při záchraně vlastního života se nebojí okrádat nebo zabíjet druhé. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Blokáda, jež trvala 872 dní a měla za následek smrt kolem 1,2 milionů lidí, se postupně vytrácí z paměti, a to nejen na Západě. Z tisíce ruských dětí, které se zúčastnily konkurzu na roli v tomto projektu, dokázala pouze polovina z nich něco říci o blokádě. (Aelita)
  • Blokáda Leningradu trvala od 8. září 1941 do 27. ledna 1944. Během ní ve městě zemřelo hlady přes milion obyvatel. (Petulka88)
  • Většina německých obrněných vozidel jsou upravené sovětské stroje. V záběrech přepadení autobusu se však objeví i skutečný historický Pz.Kpfw.38(t) československé výroby, které Wehrmacht na východní frontě používal. (p3tris)

Reklama

Reklama