Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (174)

genetique 

všechny recenze uživatele

Čím starší, tým lepší. No, na mnohé filmy to platí a tento k nim určite patrí. Blockbusterovský nádych má tento film po mnohých stránkach, celá plejáda hereckých és, napínavá atmosféra a ten správny popcornový príbeh so svižným spádom. Napriek jeho pomerne prehnanej dĺžke je scenár stále atraktívny a nenudiaci, hlavne vďaka rozmanitému deju. 80%. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Kvalitní scénář, dobré výkony herců, ale přímo ta katastrofa tady ještě chodí v plenkách. V tom je lepší Letiště 1975. Pokud vás zajímá dále, celkem dobrý film je i Aféra Concorde (1979), je ale víc krimi. Raději vynechte Letiště '77 (nevýrazní herci, namísto napětí je spíše jen hysterický), a z Concorde - Letiště 1979, budete spíš zklamaný, je hodně odfláknutý. 4/5 ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nez zacnete cist upozornuji dopredu ze cely komentar je spoiler ale nevidim jiny zpusob jak upozornit tech par jedincu kterych asi moc nebude co tenhle velmi precenovany film jeste nevideli aby se mu vyhnuli avizovane strhujici napeti se totiz nekona je to jenom neco pres dve hodiny nekonecny nudy z toho hodinu a pul se resi problemy se zapadlymi ranvejemi a ze do letadla asi nastoupil magor z bombou ten ji pak opravdu odpali nacez zabije jenom sebe a udela pritom malou diru do letadla to pak bez problemu pristane a je konec nuda nuda a zase nuda no co se da delat tenhle film serii letist rozjel a je bezkonkurencne nejslabsi to se nebojim napsat na ten vysokej rating bacha ten muze zmast ale opravdu zabavny dily jsou az ty ostatni asi tu se mnou nebude nikdo souhlasit ale mne se to proste nelibilo ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud se nějakou administrativní chybou stanu ředitelem významného mezinárodního letiště, tak jsem si zcela jist, že mou pravou rukou bude dvojnice schopné slečny Livingstonové, všechny letušky budou vypadat jako úchvatně fackující Gwen a údržbu mi na ploše budou zajišťovat minimálně tři naklonovaní Joeové Patroniové. Jen tak to může fungovat a já budu moci zdravit správní radu zdviženým prostředníčkem. Dosud však ředitelem letiště nejsem a tak mi nezbývá než uznat, že se mi líbilo v kanceláří, na letištní ploše i v letadle a to je co říct, protože já si za letu musím nejméně dvakrát otevřít okénko a jednou vyjít hlavním vchodem na čerstvý vzduch. To platí zejména v letadle Global 2, ve kterém se hromadně kouří a každý si do něj může donést svou vlastní výbušninu. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Verím,že film je na svoju dobu klasikou. No dnes to modernému divákovi asi moc neponúkne. Možno áno, no neviem či to veľa ponúklo mne. Herci sú dobrí, no nepočul som ako podávali svoje dialógy v originále. Takže tam nebudem hodnotiť. No budem hodnotiť českých hercov, ktorí sa postarali o dabing a pôsobí to na mňa vysoko divadelne. Ale viem si predstaviť, že aj v originále to tak mohlo byť, lebo keď som sledoval miestami ich reakcie, tak vôbec nepôsobili ako keby sa to skutočne odohrávalo. Všetko pôsobilo ako divadelný parket a rovnaké boli aj tie výkony pre mňa. Okrem toho to trvá asi hodinu, než sa reálne začne niečo diať a máme tam skutočne poriadne dlhý úvod, ktorý mi prišiel nekonečný. A najhoršie na tom bolo to, že sme sa viac menej zoznamovali s postavami, ktoré riešili presne tie isté problémy. Najmä so svojimi manželkami. A mal som pocit, že sa točíme v kruhoch. Bola tu dokopy len jedna postava, ktorá sa mi veľmi páčila a to bola babička čierna pasažierka. Je to klišé, ale minimálne mi prišla veľmi vtipná svojimi hláškami. A čo sa týka toho ako ju kontrola jednoducho pustila, tak mala šťastia, že to bol rok 1970. Myslím si, že tieto techniky by jej neprešli už ani v roku 1990. A v 2002 už vôbec nie. Časti vo vzduchu sú o niečo lepšie. Tam je konečne trošku napätia, no mám pocit, že v dnešnej kinematografii by to už bolo urobené oveľa silnejšie. Ale aspoň som chcel vedieť ako to dopadne. Ale nemôžem súdiť film z pred skoro 50-tich rokov za to ako bol natočený v tej dobe. A som rád, že som to videl. Len na dnešné pomery to už nemá čo ponúknuť, lebo hladina adrenalínu sa za roky posunula niekam úplne inam. Hodnotenie: B ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Poslední film Jessie Royce Landisové, Van Heflina i Thomasa Browne Henryho. (džanik)
  • Jeden z prvých filmov, ktorý zobrazuje používanie tónových (tlačidlových) telefónov v čase, keď otočné číselníky boli ešte štandardom pre väčšinu krajiny. (Arsenal83)
  • Film mal premiéru 29. mája 1970 v newyorskej Radio City Music Hall, kde ho vysielali celých 12 týždňov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama