Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Touha po bohatství, láska, vášeň a zrada v napínavém filmovém příběhu z počátku Československé republiky.

Drama mladé manželské dvojice se odehrává ve společensky a politicky pohnuté době mladé Československé republiky v roce 1919, kdy manžel Michal je rozhodnut využít dosud neurovnaných poválečných poměrů k obohacení, které mu má v jeho pošetilých představách získat obdiv a lásku zbožňované ženy. Tento magický příběh s prvky hororu je vlastně také "filozofující thriller", jenž vedle divácké atraktivnosti přináší navíc výrazné myšlenkové poselství o hrůzném dědictví první světové války, jehož výhonky zla jako by se mysticky přenášely do mysli lidí i v době míru. Vždycky, když se lámou dějiny, když končí velká světová krveprolití, jakoby se otevíral v touze po moci a bohatství prostor pro drobné i větší lidské běsy - zákeřnosti, zrady, loupeže, násilí, vraždy. Nejen Michal, ale i další postavy filmu Les mrtvých jsou živoucí příklady, jak lze podlehnout lidským slabostem, ať už ze závisti, žárlivosti, vášně, nebo ve snaze získat lásku či bohatství nepoctivou cestou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

AGAMENON odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutečná sračka, režisér musí procházet opravdu silnou tvůrčí krizí, tudíž je ve své úporné snaze vykrádat zahraniční kolegy, tak přesvědčivý, asi jako důchodkyně v mini. Scénárista se může z fleka odvézt do šaškecu, kde o svém filozofickém díle může promlouvat se sobě vhodnou společností a kameraman nejspíš trpí kinetózou. A kvůli tomu platím poplatky, zač mě bože trestáš, zač? ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Totálně destruktivní, negativní, infernální film komunisty Jiřího Svobody na motivy povídky "Náhoda" rumunského spisovatele Giba Mihaesca. Bez špetky dobra, naděje (na rozdíl od povídky, která zdaleka není tak depresivní a brutální!). Až na častou šikmou kameru a nesmyslně se objevujícího vlčáka formálně na slušné úrovni (mj. točeno ve Slavonicích, pokud jsem se nemýlil), ale s velmi ošklivým obsahem. Manželka (Lívia Bielovič) se nechová jako manželka, ale jako děvka. Krom toho je nepříjemné, jak špatně mluví česky (to měla raději mluvit svou slovenštinou!). Svoboda si to povídku předělal a místo rumunského lesa to zasadil do mladé ČSR roku 1919 kdesi na česko-slovenském pomezí (?) a doplnil židovskými postavami (obchodník Epstein aj.). Všichni se chovají jako zloději a potenciální vrazi, což by ani v hororovém žánru (podivně umístěném do konkrétní doby a lokality) nemělo být. Cha cha, prý "filozofující thriller"... ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

I viděl jsem les mrtvých i uzřel jsem, že je to hovadina, obrovská a nezměrná hovadina, kde hapruje skoro všechno, herci hrají hrozně divně a to včetně Jana Dolanského, u kterého jsem si před tím, než jsem si film pustil říkal "hele, že by konečně pořádná role?" ale ono ne, hraje totálního blba, což je ovšem na druhou stranu pořád asi nejlépe napsaná role, bohužel, jeho žena je děvka, u které se člověk diví, že ji Dolanského postava dávno nesvázala ve stodole a nenechala ji o hladu, dále tu máme pár dementních lapků a podivných entit s nejasnými motivacemi a všem bez výjimky scénář nadělil hrozně směšné a hloupé dialogy. Kdy to ale byli jenom ty dialogy... Hrozně směšné jsou i některé záběry, například když se co minutu zjevují prostřihy na sympatického vlčáka, který má nejspíš představovat divého vlka, je to jen vtipné, pokus vytvořit tajemno u jedné postavy tím, že ji na raně sedí opelichalý havran, to už není ani směšné, to je už jen divné, snaha o to, aby výsledek vypadal temně je asi tak úspěšný, jako snaha vytvořit vzezření nebezpečného zvířete u činčily na vodítku s růžovým tupé, před dvaceti lety by to možná, ale teď jednoznačně ne. Nudné a hloupé. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Rozhodně mi nevadí technická lacinost snímku, která by se dala v rámci dobrého příběhu překousnout. Ale příběh, který je maximálně roztříštěný, nelogicky uspořádaný, nemající silné zakotvení v jakémkoliv žánru a ani nemá utříbené, jak a o čem chce vypovídat, už překousnout nelze. Na horor nedostatečně strašidelné až trapné, na thriller vůbec ale vůbec napínavé, o dramatu také mluvit nelze. Navíc ani jedna z postav nehraje věrohodně, aby se jí dalo věřit, co prožívá nebo jaké má motivace. Pro tento film by se nejlépe hodil přídomek "pseudo". Pseudofilosofující televizní báchorka, která sice nese nepatrné myšlenkové poselství, ale tak nevěrohodně a "lacině" podané, až je mi do smíchu, když si přečtu ambiciózní text distributora. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se úplně nepovedlo... Potenciál by byl, ale bohužel zůstal nevyužit. Atmosféra stagnovala někde na půl cestě, pouhý chabý náznak toho, jak ponurý a tísnivý mohl "Les mrtvých" být. Herecké výkony jsou standardní - nic extra, ovšem mohlo to být horší (na můj vkus většinou příliš přehrávané, toporné), jednotlivé charaktery nevyvolávaly ani ždibec sympatií, chování postav občas nebylo pochopitelné a nebylo komu držet palce, bylo mi jedno, jak to dopadne. Scénář: klišé, které sklouzlo k přílišné chaotičnosti, hlavně závěrečných 15 minut připomínalo cirkus... a třeba funkci toho československého vlčáka jsem za celou dobu vůbec nepobrala. Pár dobrých momentů by se našlo, celkově však spíše slabý průměr. 45% ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se ve Slavonicích. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno