Reklama

Reklama

Policejní důstojník Ben Shockley má přivést do Las Vegas svědkyni. Guss Mallyová však nechce opustit vězení. Bojí se, že ji zabijí. Shockley naloží hysterickou ženu do sanitky. Nezbylo totiž, než Gus připoutat k nosítkám. Když před jeho očima exploduje osobní auto, kterým měli pokračovat dál, policista pochopí, že Mallyová může být pro někoho velmi nebezpečná. Neznámý udělá vše pro to, aby dvojice do Las Vegas nikdy nedorazila. (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (133)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

V podtitulu Železného stisku by mělo stát: "Film, při kterém bylo vystříleno více kulek než v obou světových válkách dohromady." Věřím, že ty všudypřítomné deště střel byly myšleny jako výsměch všem agresivním filmům (bojím se říct skutečnosti), v nichž se nejdříve střílí, a poté zase střílí. K téhle kriminálce postavené na struktuře road movie s mnoha dílčími epizodami to celkem sedí, prostředí Arizony a Nevady mám navíc strašně rád, takže menší chybky odpouštím a jdu opět hrát hrát GTA San Andreas (nedivil bych se, kdyby zdánlivě sebevražedná Eastwoodova mise insirovala právě tvůrce této hry). ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Takový typický sedmdesátkový Eastwood u kterého jsem s překvapením shledal, že ho nemám okomentovaný. Tempo jako obvykle není bůhvíjaké, ale kdo je fanouškem filmů z této doby tomu to překážet nebude. Pravda i já mám vůči Sondře Lockeového stran herectví jisté výhrady, ale chápu, že jako tehdejší Clintova manželka měla své jisté. Naštěstí tu trochu nevyrovnanou první polovinu zachrání spektakulární finále a ať už za něj nebo prostě z nostalgie tu čtvrtou hvězdu přidám.70% ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Snímek by se klidně mohl jmenovat Million Bullets, Baby. Dle zdejšího hodnocení by se mohlo zdát, že nejde o nějak zvlášť dobrý film (62% u Eastwooda je možná méně), spíše o nějaké béčko, což svým způsobem i je, avšak má tempo, spád, dobrou akci i děj, byť některé jednání postav je v rozporu s logikou. Jak předesílá moje první věta komentáře, hodně se tu střílí (v některých scénách až zbytečně moc), atmosféra je občas hutná a drsná, což umocňuje výsledný zážitek. Kladně hodnotím nejen Clinta, ale také jeho hereckou kolegyni Sondru Locke. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Šlapka s vysokoškolským titulem, zkorumpovaná policie, drsný policajt Clint Eastwood a jeden obrněný autobus meziměstské linky. Naprostá klasika s dost velkými (ne)logickými dírami ve scénáři, ale na to sere pes, když tam hraje Clint a výborná Sondra Locke (které to tady navíc sluší asi nejvíc, co jsem zatím viděl – jestli to nebude tím, že to je nejstarší film s ní, co jsem viděl). ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Mezi námi je jedinej rozdíl. Já si dám po práci pořádně horkou koupel a vylezu ven čistá. Ale polda, obzvlášť ocas jako ty, udělá každý svinstvo, které mu šerif poručí. A to tě žere,” provokuje prostitutka směrem k poldovi, na kterého zrovna míří bouchačkou jiný polda Clint Eastwood. Má totiž vyzvednout tvrdohlavou šlapku a dostat ji do arizonského Phoenixu, kde má svědčit v soudním procesu s mafií. Ta samozřejmě nechce, aby se k soudu dostavila, proti jsou navíc i někteří zkorumpovaní poldové. Proto ji má doprovodit právě Clint, jehož postava je nespolehlivým outsiderem se sklony k alkoholismu, který nosí na policejním odznaku své vybledlé jméno. A mnohým je tak jedno, zda jejich snahám padne za oběť i on. Zápletka docela slušná, ovšem velmi záhy to celé začne skřípat. Mohlo jít o napínavé dobrodružství nesourodé dvojice putující pouštní krajinou s mnoha nástrahami, jde však o místy komický až pitomý paskvil. Střelba na bungalov nebo na policejní auto v noční poušti jsou dost mimo, stejně jako třeba naháněná s helikoptérou. Závěr s autobusem, který projíždí policisty obklíčeným Phoenixem, je pak úplný průšvih. Clint si rád střihnul postavu, která má určité slabé stránky a poměrně často dostane přes hubu. Sondra Locke (s Eastwoodem jako hercem, režisérem i partnerem natočila ještě několik dalších filmů) podala energický výkon, její role má prakticky stejnou důležitost jako hlavní mužská. Celkově ale zklamání. Dvě až tři hvězdy. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (12)

  • Během závěrečné scény bylo na autobus vezoucí Bena a Gus do centra Phoenixu vystřeleno 8000 střel. (ClintEastwood)
  • Týdeník Village Voice si krátce po uvedení filmu v jedné recenzi povšiml, že „na filmovém plátně se z Eastwooda pomalu a v hrubých obrysech stává někdo jiný. Zranitelný muž, který potřebuje oporu v ženě“ a trefně tak popsal Clintovu filmovou proměnu od samotářských a drsných policistů. (ClintEastwood)
  • 250 000 dolarů stálo natočení efektní scény exploze helikoptéry. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama