Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Mám rád Clinta ako herca (Drsného Harryho zbožňujem!) ale s Clintom režisérom mám fakt problém (až na pár vzácnych výnimiek!). Vadí mi jeho pátos, amerikanizmus a hrdinstvo vždy namiešané so značnou dávkou mierneho primitivizmu. Ideálnou ukážkou je Flags of our Fathers ale aj druhá polovica tohto dielka, ktorú som doslova pretrpel a vravel som si, že by to chcelo už len hrdinský happyendový záver s americkými vlajkami a objímaniami ..No a hádajte ako to skončilo?! Bŕŕŕ. Každopádne prvá polovica je znesiteľná, hoci drsňák Clint sa snaží byť tak drsný, že Rambo je pri ňom sráč:) Tak nudne a sterilne zrežírovanú a s prepáčením dementnú "prestrelku" ako v druhej polovici som už dlho nevidel! Slabý odvar Full Metal Jacket (ak sa to vôbec dá porovnávať), ako vojnový film neakceptovateľné a ľahko zabudnuteľné... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hm, takze tato US komedia na mna nefunguje. Pan VychodnyLes v roli Highway-a je sice na urovni, ale zasmiat sa niet comu, a US styl humoru je tomu europskemu /Spencer, Hill, DeFunes, Benny Hill, Stan Laurel, Oliver Hardy  + ceskoslovenske komedie/ na hony vzdialeny. Vycvik vojakov je sice drsny, ale to je asi vsetko, dialogy casto umele, sice drsne, ale miestami az prilis bila do oci snaha o komedialne hlasky. I pre stareho pana Vychodneholesa plati, že s humorom opatrne. Humor je vec vazna, je ako krehka nadoba, staci malo a rozbije sa.  Rezia je na urovni, ale co z toho, ked samotny Vychodnyles nema komedialny talent /raz darmo, Jack Lemmon je Jack Lemmon - to bol pre mna pan komik/. Drsny vycvik - tak na tom sa uz fakt nie je comu zasmiat. Raz darmo,VychodnyLes v 80. rokoch 20. storocia vyhasol, a nemal dohromady co ponuknut. Ani tie dve umele pokracovania Dirty Harryho nedokazali v 80s jeho karieru zachranit. 130 minut je sialene vela. 40 % ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

"Já jsem jebal když byl Kristus ještě ucho, a to vám řeknu, že nejlepší kurvy, který jsem kdy měl, byly v Danangu. Až potom nějakej kokot napsal domů, že si ve Vietnamu smočil knot a ... no a hovno spadlo na větráku." Dokonalý hláškovitý rozjezd, který ještě Eastwood později okořenil o pár "hoven, kurev a do prdelí" a tím veškerá zábava skončila. Znázornění výcviku nebylo kdovíjak drsné, pokud někdo viděl např. Olověnou vestu, pak mu zde znázorněný výcvik přijde jako rozcvička před tělocvikem. Charaktery vojáků jsou čistě komediální, takové suché varianty Policejní akademie, která mě svojí trapností rozčiluje ještě dnes. Závěrečná válečná akce ani nevypadá, že by jí točil Eastwood, ale nějaký nezkušený ocas, co měl do teď na kontě jen reklamy na zubní pastu. Nepovedený film s 20 minut sarkastickým Eastwoodem, který se v průběhu děje nesmyslně změní v chápajícího lidumila bez šťavy a koulí. 40% ()

woody 

všechny recenze uživatele

Válečný veterán se zlije, a je povolán zpět, aby vycvičil bandu nováčků.Provařené, co můžeme čekat nového? První půlka FMJ natažená na dvě hodiny? Něco na způsob Policejní akademie - jenom kapitána Harrise bude hrát Dirty Harry?Prdlajs! Clint nesnáší je, oni nesnáší jeho.Posílají na něho rváče, on je naopak buzeruje každy den jiným tričkem(nechápete, musíte vidět!).Avšak nevyhneme se ani bejvalce, ovšem Estwood ví, přesně kdy už začínají být jeho osobní problémy natahované, a utne to.Minimálně za to si zaslouží naše díky. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (11)

  • Před začátkem natáčení neuměl Mario Van Peebles (desátník Stitch Jones) hrát na kytaru. Absolvoval několik rychlých lekcí, aby přesvědčil Clinta Eastwooda (seržant Thomas Highway), že by mohl hrát roli rockové hvězdy. (Marek06)
  • Eastwood musel ještě před natáčením získat souhlas amerického ministerstva obrany, aby mohl natáčet na skutečných vojenských základnách. Ministerstvo ale nemělo příliš pochopení, a tak byl scénář změněn a pravidelná armáda v něm byla nahrazena námořní pěchotou. (ClintEastwood)
  • Výkonný roducent filmu Fritz Manes byl sám kdysi "mariňákem" a dokonce byl vyznamenán za účast ve válce v Koreji. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama