Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další dobrý western s Clintem Eastwoodem. Bohužel trochu dojíždí na pomalé tempo. Začíná to jako příběh o pomstě, kdy se Clint snaží dostat unijní vojáky, co mu zabili rodinu. Pak se z něj stává psanec, po kterém všichni jdou, a najde si nové přátele. Nakonec to nemůže vyvrcholit jinak než velkou přestřelkou a záchranou nevinných lidí. Film se snaží trochu poukazovat na to, co se stalo indiánům v USA. Mohlo to být o něco kratší... "Je jako blesk." ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Slabinou tohoto westernu je jeho rozvleklost, kterou jako by chtěl Eastwood navázat na Sergia Leoneho. Jenže v tomto případě nám naservíroval mnoho nudných pasáží a zejména díky délce je děj bez spádu, což celému filmu dost škodí. Clint Eastwood alias Josey Wales umí dobře trefovat nejen olovem, ale i slinami, které neustále plive. Je to vlastně typický znak pro jeho postavy. ()

Reklama

Sawy 

všechny recenze uživatele

Ze začátku poměrně netradiční western se s přibývající stopáží mění v naprosto čistou žánrovku.Z filmu je od začátku do konce cítit láska a úcta k žánru,kterému Clint očividně rozumí a má ho rád.Občas se sice kupí klišé a některé postavy jsou spíše šablony než plnohodnotní hrdinové,to ale vynahrazuje od začátku do konce stylový Josey a naprosto nepředvídatelný Fletcher v podání Johna Vernona.A rozhodně potěšil i Will Sampson jako komančský náčelník.Takže jako fanoušek žánru jsem spokojený,protože jsem zase jednou viděl poctivý žánrový kousek. 80 % ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Objektivně musim dát 4, subjektivně bych asi dal 5, protože film má skrytě tak pozitivní náboj, že mě to samotnýho překvapilo, zvlášť po drsnej první půlhodině. Ale s nástupem indiánskýho náčelníka (kterej je mimochodem úplně skvělej) se to přesunulo do spíše komediálně filosofický roviny (lehce filosofický), sem tam s náznaky dramatu, kdy už bylo jasný, že vše dobře dopadne. Nadhled taky rozhodně nechyběl. Docela perla. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Tento filmu musi byt ve statech Unie velmi popularni, preci jen se jiste s porazkou od Konfederace nikdy nesmirili, tak jako hlavni hrdina Josey. Na sve ceste, kdy se snazi uniknout vojakum a lovcum odmen na sebe postupne nabali velimi roztodivnou smesici lidi - mimochodem prave z tohoto filmu ukradl Jarmush stareho indiana do Deadmana - po statech, kde se setkava s povesti chladnokrevneho vraha, ktera ho predchazi a ktere docela casto pomaha ovsem vetsinou pod rouskou dobrych skutku. Film ve me vzbudil dojem, ze se jedna o skutecnou postavu, ale bohuzel jsem zadne prameny nenasel. To ale vubec nevadi, je to dobra podivana s drsnym Jesym, co prvni plive, a pak az teprv strili... ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Eastwood se během natáčení pohádal s režisérem Philipem Kaufmanem, který mu vyčítal, že se moc vměšuje do děje. Nakonec odstoupil a film zrežíroval sám Eastwood. (ClintEastwood)
  • „Dělám všechno to, co by John Wayne nikdy neudělal. Hraji velice komplikované postavy, které se nerozpakují střelit někoho do zad. Řídím se vlastním prospěchem,“ reagoval Eastwood na svého slavného hereckého kolegu, který Clintovy westerny nejednou kritizoval. (ClintEastwood)
  • Keď Josey zastreli Abe v 40. minúte filmu, tak ho opľuje tabakom, kde Abe má oči zatvorené a v prestrihu ďalšej scény má Abe oči otvorené. (Budisovie)

Reklama

Reklama