Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (449)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood dostal na režírovanie chuť a rok po úspešných Nezmieriteľných natočil ďalší majstrovský kúsok. Rola trestanca na úteku, ktorý má dobré srdce a vysoké IQ, sadla Costnerovi ako uliata a keď nepočítam jeho výborný western Tanec s vlkmi, tak je to jeho najlepšia filmová úloha. Silná dráma s naozaj smutným záverom. Kapesníky nutné. 90%. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Architekti amerických věznic zřejmě počítají s tím, že by se díky zpronevěrám mohli sami dlouhodobě ocitnout v zamřížovaném pokojíčku, proto mají všechny cely "tajné" únikové chodby. Alespoň tak to podle filmů vypadá. Každopádně Tančí s vlky vymění slušivý vězeňský mundúr za nějaké to ne úplně padnoucí prádlo ze šňůry, pedofilního spolumukla nahradí nábožensky zdeformovaným kloučkem a přijímá indiánské jméno Jezdí s bubákem. Za zadkem má v obrněné mobilní kanceláři urputného kovboje Eastwooda a protivnou, vševědoucí Lauru Dern. Divák si při téhle kriminální road movie užije trochu napětí, trochu vtipu, trochu nenáročného zamyšlení a škopek patosu. K čistým čtyřem astrám film dotáhlo Costnerovo nenapodobitelně elegantní vysvětlení, jaký je rozdíl mezi hrozbou a faktem. 77,7% ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V podstatě je A Perfect World docela obyčejným snímkem, který v závěru prvoplánově hraje na divákovi city. Normálně takové filmy hodnotím maximálně čtyřmi hvězdami, ale tentokrát prostě nějak cítím, že pětihvězdí je plně adekvátní. Nevím jak vysvětlit, proč se tak stalo, ale už dlouho jsem se u filmu takhle nebavil. Možná se mi líbilo, že se zde de facto říká, že i někteří kriminálníci a vrahové jsou uvědomělejší, než náboženští fanatici. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Eastwood spojil síly s Costnerem a výsledkem je jímavé drama o muži, který byl sice trestanec, ale těžko tomu uvěřit když nám ho tvůrci prezentují čistého jako lilii. Vztah trestance a malého chlapce na útěku je zde vykreslen velmi dobře a funguje, ale pokud tohle mělo být kontroverzní drama tak se to zcela hodně minulo účinkem. První Costnerova záporná role není vůbec záporná, ale naopak je sympaticky kladná a v závěru umře, ale to jen proto aby dámy a popřípadě pánové mohli plakat. A jako slzopudné drama funguje dokonale, ale jako skutečné drama už tolik ne. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dokonalý svet. Ten je ukázaný divákom hneď v úvodnej scéne. Bezstarostný chlap v bielom tielku si spokojne leží na tráve a okolo neho poletujú doláre. Lenže nič nie je také ružové ako sa zdá. Perfektná citová viazačka zločinca na úteku s malým nevinným chlapcom. Zo začiatku sa síce prejavujú len čisto dokonalé thrillerové črty, perfektný útek, prestrelka, autonaháňačka, drsní, nekompromisní a miestami aj slušne hláškujúci strážcovia zákona, no postupom času a teda najmä posledné minúty dávajú veľký priestor citovej zložke a dokonalému záveru. Ale tak by som si dokonalý svet určite nepredstavoval. Skôr (takmer) dokonalý film. Asi najlepší Costner a ten chlapec tiež nemal najmenšiu chybičku. 95%. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • Na poličce, o kterou se Robert (Kevin Costner) opírá, když je postřelen, je jeden z prvních výtisků časopisu National Geographic. (PATTXA)

Reklama

Reklama