Clint EastwoodKamera:
Jack N. GreenHudba:
Lennie NiehausHrají:
Clint Eastwood, Charlie Sheen, Raul Julia, Sônia Braga, Tom Skerritt, Lara Flynn Boyle, Pepe Serna, Marco Rodríguez, Donna Mitchell, Xander Berkeley (více)VOD (1)
Hrdinou je zkušený a tvrdý policista Nick Pulowski. Se svým parťákem Powellem sledoval zloděje luxusních aut, ale pokus o zatčení jejich šéfa Stroma dopadl tragicky. Powell byl zabit a zloději po divoké honičce uprchli. Novým parťákem je David Ackerman, mladý policista z dobré rodiny a chováním na úrovni. Když Stromova banda přepadne kasino, čekají na ně Nick s Davidem přímo v trezoru... (oficiální text distributora)
Sem tam ten scénář skřípe, ale jinak je to slušný mix hlášek Drsného Harryho zaučujícího svého nástupce, dobré akce a pár doteků sociální kritiky. Nijak moc, ale je tu. Buddy chemie mezi Eastwoodem a Sheenem zde funguje skvěle, takže nakonec jen škoda pár zbytečně rozvleklých pasáží. A vážně mi přišlo fajn, že "Addams" Raul Julia hrál záporňáka. ()
Solidní film, který byl poplatný své době, začátku devadesátých let, tehdá se ještě točili slušné kriminálky a akční filmy, kde se člověk nenudil. Sice to bylo až trapně udělané s tou policií, dneska by ty zloduchy odpráskli hned, ale tehdá to bylo normální, realita to rozhodně nebyla. Ničím nevynikal, ale jako celek fajn podívaná. Hodnocení: 65 % ()
Čirá pomstychtivá detektivka zpestřená osobními frustracemi hlavní postavy. Typicky hollywoodská akce působí jako pěst na oko( zejména skok autem na střechu následujíce pádem do skladu). Scénář je naprosto rutinní věc bez trochy důmyslu. Ačkoliv ve filmu takového rázu je to vcelku přehlédnutelný aspekt. Eastwoodovi šlo především o zábavu a z tohoto hlediska byl účel filmu splněn výbornou. Kadence sarkastických hlášek je uspokojivá a nasrané pózy hlavních představitelů jsou rovněž humorné. Kontrole se vymkla snad jen nucená soulož únosce s rukojmím. Přesto má Zelenáč šarm a v rukávu několik es v podobě výtečných gagů. Pro fandy neodkladná záležitost. ()
Nevím, proč mi zrovna tenhle film utkvěl v paměti. Možná proto, že: Los Angeles a LAPD na přelomu osmdesátých a devadesátých let, starej Ford Crown Victoria, pomsta za zastřelenýho parťáka, Clint Eastwood v roli poldy - drsňáka (ta mu prostě sedí nejvíc), Charlie Sheen v roli poldy - zelenáče/drsňáka (což mu moc nejde), Raul Julia - záporák/rasista, záporačka - zvrhlá divoška (to je vždycky napínavý a sexy). Sakra, už jsem si vzpomněl. Tak proto tyhle filmy miluju. A když už jsem si myslel, že mě nic v tomhle dokonalým, banálním a nadsazeným oldschoolovým snímku nepřekvapí, tak přišla třešnička na dortu. Ležící postřelený záporák se dožaduje lékařské péče, protože na to má samozřejmě jako zadržený civil právo. Clint Eastwood coby detektiv Nick Pulowski namíří revolver s osudnou kulkou, nezklame a zahláškuje: “Je nejmíň 100 důvodů, proč tě nesejmout, ale žádnej mě nenapadá.” Bang! ()
Mírně nadprůměrný akční film. Spojení Charlieho Sheena a Clinta Eastwooda bylo zajimavé a docela jim to spolu slušelo, kdyby měl film hlubší potenciál než jen řadový akční film, mohla být z nich docela slušná dvojice policajtů a film mohl mít pokračování. Jenže to by si Clint musel dát více záležet na režii a trochu poupravit scénář. Jen tak mě napadá: Nemá někdo oheň?!! ()
- Ve snímku jde najít i poklonu snímku Rio Bravo (1959). Jde o scénu, ve které se Pulovski schová za mrtvé tělo v šachtě výtahu a prozradí ho kapající krev. (ClintEastwood)
- Mnohé situace a scény skutečně připomínali slavnou sérii Harryho Callahana. Například scéna v luxusním hotelu, kde Nick provokuje Stroma a uhasí svůj doutník v jeho kávě, připomíná scénu ze snímku Náhlý úder (1983). Když David (Charlie Sheen) projede na motorce dveřmi svého domu, aby zachránil Sáru, divák si může všimnout podobnosti s filmem Násilník (1976), ve kterém Eastwood "zaparkoval" svoje auto do prosklené výlohy. (ClintEastwood)
- FIlm měl být natočen již v roce 1988, pričemž režírovat měl Craig R. Baxley a hlavní role ztvárnit Matthew Modin a Gene Hackman. Výroba byla ale kvůli stávce SAG zastavena. (Fenk)