Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Oko nad Prahou je osobním i politickým životopisem Chobotnice neboli projektu pražské Národní knihovny, ale také životopisem zejména posledních let života autora tohoto návrhu Jana Kaplického, který si ve svém deníku v roce 1998 mimo jiné poznamenal: vyhrát soutěž a mít jednu lásku. Tímto zápisem, přečteným v úvodu snímku Eliškou Kaplicky, jakoby český architekt světového formátu napsal nejen "scénář" svojí závěrečné životní dekády, ale také filmu, který sleduje dramatický společenský příběh tvůrčí imaginace a také intimního vztahu muže a ženy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

Junglista odpad!

všechny recenze uživatele

Pardon, ale tyhle pseudodokumenty... jak to napsat nějak slušně... příběh o strašně ublíženym "architektovi", kterýmu musí rodinka a kamarádi in memoriam nahonit triko... ale tak kamarádi si udělali radost a já můžu jít zvracet, protože tolik neobjektivity v jednom "díle" sem snad eště neviděl. A příště budu svojí zvrhlou zvědavost držet na uzdě, slibuju. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Kaplický je mi sympatický jako člověk, který si jde za svým cílem, je pracovitý a chce něco dokázat a tvořit. Bylo mi ho opravdu líto, to ale nic nemění na tom, že se mi jeho ´´chobotnice´´ prostě nelíbí. Celkově jeho výtvory podle mě zbytečně předbíhají dobu. Každá architektura se vyvíjí postupně po staletích, ale ty jeho výtvory mi přijdou jak z 23. století. Přiznám se, že jsem veliký fanda kulturních památek a když vidím gotický kostel nebo secesní dům, tak mi srdce zaplesá. O to víc jsem nasranej na komunisty, jak nám zničili skoro celou republiku svými betonovými hnusy. Když se podívám na komoušskej výtvor, tak jsem zhnusen, když se podívám na Kaplického výtvory, tak se mi na tváři udělá nechápavý výraz a ihned mi naskočí myšlenka: ´´Co to tady dělá? V jakém že to žiju století?´´...Tím ho nechci odsuzovat, jenom dle mého názoru nepřišla ještě ta správná doba. Ona přijde, to se nebojím... Každopádně jsem ochotný jeho experimenty tolerovat a dokonce jeho ´´rejnoka´´, který by měl stát v ČB, se mi jako jihočechovi líbí. Ke všemu je pro rejnoka vybrané docela vhodné místo, kde nebude narušovat historické jádro. ... Co se týče politiků, tak to se nehodí ani komentovat. Klause bych ale tolik neodsuzoval, on jen řekl svůj názor, na což má jako prezident nárok. Hlavní slovo ale mělo zastupitelstvo - tam hledejme kámen úrazu. ... Kaplický asi neodešel na věčný spánek zrovna stokrát nadšený, proto doufám, že alespoň ten rejnok v ČB mu tam nahoře udělá radost. Ke všemu inspiroval mnoho jiných architektů. V Brně se bude stavět např. ´´housenka´´, takže svět o Kaplického rozhodně nepřišel. :) ()

Reklama

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Kaplického chobotnice narazila na českou politickou chobotnici. O tom je tento dokument. S odstupem času je ještě více patrno, kdo byli ti slušní, dobří lidé a kdo ti proradní a zlí padouši. Možná je dokument tendenční a zaujatý, ale cožpak máme vyčítat zaujatost policie vůči zločinu? Zaujatost slušných lidí vůči grázlům? Pravdy vůči lži? Víme to všichni... ()

trepka 

všechny recenze uživatele

hezké, ale podle mého názoru neskutečně hloupé. Olga Špátová by se hodila na atáčení volebních spotů, tohle je moc. Takhle neobjektivní a podivný dokument, který je vlastně fajn, jsem neviděla děsně dlouho. Mimochodem knihovna se mi nelíbí, proč si žena nechá dát jméno Kaplický nechápu a Klaus má podle mě v hodně věcech pravdu. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Dokument je možná po technické stránce trošku nezvládnutý, ale rozhodně má velkou vypovídací hodnotu. Především o těch podivných bezpáteřních entitách homo politicus, kteří jsou schopni v jednu chvíli volat hot a vzápětí zas čehý. A mezi nimi architekt se svým projektem, který musí poslouchat jednu lež za druhou, jak se najednou vymlouvají co a proč nejde poté, co kleptomanský prezident (jak ví celý svět) pronese svůj odsuzující názor. Jistě, právo na něj má a neberu mu ho, jenže okamžitě potom obrátit o 180 stupňů a začít se ohánět neregulérností soutěže a dalšími kecy, samé lži, to je opravdu ubohost. Je mi jasné, že projekt Národní knihovny je poněkud kontroverzní, ale to, co tady předvedli naši volení zástupci, to je něco nevídaného. Jsem rád, že je to zachycenou a bude se moct i v budoucnu ukázat, jaká bezcharakterní skupina lidí nám tu vládla. ()

Galerie (19)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama