Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (166)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě to rozčilovalo, jelikož se jaksi necítím dobře když vidím autisty i když chápu, že to pro ně musí být těžké.. Dala jsem si za cíl podívat se na film až do konce a pak mi všechno najednou dávalo smysl. Většinou mají životopisné filmy něco do sebe, protože jsou to jako otevřené dveře do hloubi něčí duše, které čekají na to až je někdo otevře. Obdivuji matku Temple, která i přes všechny problémy dokázala vychovat autistku k tomu aby svůj "handicap" brala jako něco co je součástí jí samé - naučila ji mluvit, přihlásila ji na školu, podporovala ji, přivedla ji k lásce ke zvířatům... Pomocí žvířat, kterým rozumněla, protože nejsou tak matoucí jako lidi a jejich pohyby naznačují mnohé se snažila rozumnět i lidem. Mockrát byla odmítnuta a ponížena, ale vytrvala. Všechny své problémy brala jako výzvy a chtěla něčeho dosáhnout. Odnesla jsem si z tohoto filmu perfektní větu - "Příroda je krutá, ale my lidé být krutí nemusíme!". Části filmu kde bylo ukázáno jak Temple myslí byla perfektní, líbilo se mi to zobrazení, které člověka přinutí se do příběhu více ponořit..A musím říct, že Claire Danes je perfektní herečka. ()

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Jak píše larelay, film se vám bude líbit podle toho, jak moc se dokážete ztotožnit s hlavní postavou a to se u mě prostě nedá popřít. Nebudu se tady rozepisovat proč, prostě mám rád tyhle postavy a filmy o nich, protože s nimi dokážu neskutečně souznít a vcítit se. Přidám-li k tomu moji lásku ke zvířatům, která tady hraje také velkou roli, nemohu jinak, než Temple jako filmu i Temple jako člověku dát plné hodnocení. Zlatý Glóbus a Emmy pro Claire naprosto zasloužené. Škoda, že se nemohla dočkat nominace na Oscara. ()

Reklama

ibeh 

všechny recenze uživatele

Poutavý příběh o vynikající osobnosti. Výborně zahraná hlavní postava, skutečně jsem jí to věřila. Také jsem si na ni musela ze začátku zvykat, ale postupně už jsem jí pouze držela palce. Pěkná ukázka toho, co všechno může dokázat postižený člověk, když má talent a neuvěřitelnou píli i ctižádostivost. Společně s kvalitním rodinným zázemím a s vedením výborného pedagoga, bez nichž by zřejmě Temple nebyla tam, co je dnes. Líbilo se mi, jak film ukazoval způsoby myšlení autistů v obrazech. Bylo to hezky zpracované a srozumitelné. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o ženě, která se nikdy nevzdala a stále šla proti všem za splnění svoji vize. Temple Grandinová, autistka, která i díky svému znevýhodnění dokázala takřka nemožné. Jakmile si divák přivykne tomuto počinu, bude vtažen do děje a s napětím bude sledovat příběh až do úplného konce. Velká poklona patří hlavní hrdince, resp. i její představitelce, neboť podala vskutku obdivuhodný herecký výkon. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Tahle žena to neměla nikdy jednoduché. Do čtyř let vůbec nemluvila, nesnášela lidské objetí, neprojevovala skoro žádné emoce a měla prostě svůj svět, naprosto odlišný od toho našeho. A i když byl u ní diagnostikován autismus, dokázala to, co je s touto nemocí skoro nemožné. Zařadit se do společnosti, vystudovat univerzitu, vymyslet spoustu zlepšovacích návrhů a v rámci možností vést plnohodnotný život. Temple Grandinová v podání skvělé Claire Danes nás za těch zhruba 100 minut trvání tohoto filmu přesvědčila o tom, že i když Vám osud přichystá nejednu těžkou chvíli, skoro vždy se s tím dá něco udělat. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Věta Temple (Claire Danes) o tom, že chce, aby její život měl smysl a nechce, aby její myšlenky zemřely s ní, je přesně to, co řekla neurologovi Oliveru Sacksovi, který o ní v The New Yorker napsal článek nazvaný „Antropolog na Marsu“. (Nathaniell)
  • Ve skutečném životě Temple (Claire Danes) při promoci odkazovala na „Nikdy nepůjdeš sám“, ale ona slova spíše vyslovovala, než aby je zpívala. (Nathaniell)
  • Scéna před aukcí dobytka se odehrávala v Arizoně, ale byla natočena v Texasu. Původně chtěli točit v kanadském Calgary, ale Grandin namítla, že neexistuje způsob, jak by Calgary mohlo vypadat jako Arizona. (Nathaniell)

Reklama

Reklama