Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

piranha 

všechny recenze uživatele

"Dobytek chováme, protože ho jíme, jinak bysme ho nechovali v takovém množství. Dává nám maso, a tak bysme se k němu měli chovat s úctou." Ano ano ano! Chtěla bych víc takových myšlenek ve filmech, na internetu, ve veřejném prostoru, v životě, všude. Třeba si z toho aspoň někdo něco vezme. Ve filmu bylo hezky vidět, jak některé tehdejší názory na autismus jsou dnes už překonané. A taky že i když děláte s dobytkem celý život, stejně můžete o dobytku vědět velký kulový, když jste totální zabedněnec se spoustou předsudků. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Film, nad kterým je o čem přemýšlet. Poutavý příběh neobyčejné ženy, která navzdory svému tolik svazujícímu a omezujícímu handicapu úspěšně vybojovala boj se všemi překážkami, stojícími jí v cestě k úspěchu a ke spokojenému životu. Dokázala toho mnohem více, než většina těch "normálních", které na své cestě potkávala, a kteří jí její úděl ještě ztěžovali výsměchem a nepochopením. V jejím životě hrála velkou roli zvířata, do nich se totiž uměla vcítit lépe a porozumět jejich potřebám více než ostatní lidé. Proto se hodně zabývala otázkou etiky zacházení s chovnými zvířaty na farmách a to je další téma k úvahám, které tato biografie nabízí. ()

Reklama

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Biografické drama o Temple Grandinové ve kterém podává Claire Danes svůj životní herecký výkon (doposud), kterým mile překvapila a potěšila. Snímek nechává s použitím vizuálních efektů jedinečným způsobem nahlédnout do života autistické hlavní hrdinky, jejíž herecké ztvárnění může být směle a bez nadsázky srovnáno s hereckým výkonem Dustina Hoffmana ve filmu Rainman. Zasloužených 5* ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* pět hvězdiček dávám výjimečně a tento životopisný film mě přesvědčil, že si je opravdu zaslouží. O autistech se filmy točí už drahnou dobu a většinou mají vysokou úroveň, ale myslím že tento je dokáže lehce převálcovat i díky tomu, že má živoucí předlohu. Hlavně je její příběh podán poutavě, uvěřitelně a s nadsázkou, která se vždy objeví při odlišném vnímání našeho světa. Bez velké trpělivosti a pokory rodiny a blízkých lidí kolem Temple Grandinové by se však takového úspěchu nikdy nedočkala. Proto hlavně oni si zaslouží pochvalu a tento nenápadný snímek doporučuji všemi deseti. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

ChArLeNe odpad!

všechny recenze uživatele

Využívanie svojho autizmu na manipulovanie ľudí, a ako veľmi jej záleží na zvieratách. Hnus! http://www.all-creatures.org/articles/ar-templegrandin.html, http://www.all-creatures.org/articles/ar-temple.html, http://annamannucci.blogspot.sk/2010/02/marc-bekoff-contro-temple-grandin.html Recept na úspech: tell people good things about their bad habits and they will love you. Novinka - nezáleží na tom, koľkými nálepkami sa oblepíš "humane", "ethical meat eater", "compassionate carnivore" úmyselné a zbytočné vraždenie a samotné vykorisťovanie nimi neospravedlníš. Tvrdiť o sebe, že máš rád zvieratá, pričom ich zabíjaš (či platiť druhým za ich zabitie) je rovnako padnuté na hlavu ako keby Hitler vyhlásil, že má rád židov. Jasné, že je lepšie netýrať zvieratá, než ich týrať. Ale čo tak vcítenie sa do ich kože? https://www.youtube.com/watch?v=S6Umh1BlHZs Žiadna žena by sa neuspokojila s tým, keby jej tyran povedal, že ju už mlátiť nebude, ale znásilňovať ju stále bude. Či je niečo humánne, sa najprv zamysli, či by sa ti páčilo, keby niekto na tebe robil tie veci. Skutočne rozumný človek so srdcom by nedokázal súcitiť so zvieratami a pritom ich zabíjať, jesť. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • V celém filmu se příležitostně objevují plakáty Alberta Einsteina. Předpokládá se, že Einstein měl Aspergerův syndrom. (Nathaniell)
  • Věta Temple (Claire Danes) o tom, že chce, aby její život měl smysl a nechce, aby její myšlenky zemřely s ní, je přesně to, co řekla neurologovi Oliveru Sacksovi, který o ní v The New Yorker napsal článek nazvaný „Antropolog na Marsu“. (Nathaniell)
  • Ve scéně, kdy lékař informuje Eustacii (Julia Ormond), že je Temple (Claire Danes) autistka, doktor přichází s myšlenkou, že autismus je způsoben chladem matek k jejich dětem; nechvalně proslulá teorie chladné matky, kterou vytvořil Bruno Bettelheim. V závěrečné scéně filmu je krátce zmíněn Dr. Bernard Rimland; byl to muž, který vyvrátil teorii chladné matky. (Nathaniell)

Reklama

Reklama