Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Laffler (Jiří Lábus) je podivín. To ví úplně každý v kanceláři, kterou vede. Ví to i úředník Costain (Lukáš Hlavica) a velice se proto podiví, když jeho jindy neosobní šéf udělá něco tak lidského, jako že Costaina pozve na večeři. Ale domů ne. Doma, jak říká, nepřijímá. Zavede ho do nenápadné, zapadlé restaurace U Sbirra, kde se schází velmi uzavřená společnost podivných lidí. I samotná restaurace je podivná. Žádné jídelní lístky, žádné koření, žádný alkohol, ani kouřit se zde nesmí. A jídlo? Jediné jídlo, které se zde podává, je řídká polévka a hlavní chod nevýrazné chuti. Costain je konsternován, ale nechce Lafflera urazit, a tak přijímá další pozvání. Sám se tomu diví, ale nezvyklé jídlo mu začíná chutnat a co teprve, až okusí místní specialitu šéfkuchaře, která se podává jen jednou za čas - Amirstanského beránka... (Oskar)

(více)

Recenze (52)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Specialita šéfkuchaře se v klidu může zařadit mezi ty nejlepší kousky z naší distribuce a diváci se na ní podívají rádi vždycky zas a znova. Nejvíce mě dostala skvěle propracovaná atmosféra, ponuré prostředí restaurace i samotný výkon Jiřího Lábuse. Škoda jen, že se u nás netočí víc tak kvalitních kousků. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

70% - Malá hororová anekdota přetavená do televizního filmu. Taky jsem kdysi od své maminky slyšel podobný námět, jako ybuko, i když to bylo trochu jinak: Muž v americkém městečku si dal v místní krčmě guláš, který mu hrozně chutnal. Majitelka mu prozradila, že ho dělá z lidského masa. Konsternovaný host běžel vše udat místnímu šerifovi, který jej však vzápětí zabil, protože byl dodavatelem masa do krčmy. Silně mi to připomíná povídky Roalda Dahla. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak nevím ale z tohohle jsem fakt odvařenej nebyl. Film o restauraci ve které není něco v pořádku. Fajn. Ale sakra co to má bejt když pointu odhalím v 15 minutách? A co ti herci proboha? Jo Lábus ujde a jde vidět že hraje s chutí, ale ten zbytek? Děs a běs. Televizní pojetí filmu prošlo, jen scény mimo restauraci jsou zoufale nezajímavé. Nicméně scény v restauraci jsou naprosto brilantní. Pro mě průměr. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

přestože konečnou pointu jsem odhalil mnohem dřív, než na konci, nijak to tomu neubírá. je to suprovej film, a Jiří Lábus se mi pořád vrací v té scéně, jak se rýpe párátkem v zubech, vytáhne na něm kousek masa a s očividným gustem, takovou chutí a dravostí ho sní, že od té doby párátka nepoužívám. hodně dobrej film, a mělo by se takových točit mnohem víc a ne ty stále stejný hořký komedie, se stejným obsazením, stejným štábem, stejným scénářem a i vším ostatním o komunismu. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

I já jsem odhalil pointu prakticky v prvních záběrech, ale ani mě to moc nevadilo, protože šokující pointa není to, na čem by toto dílko stálo. Tím je spíš velmi hezká strašidelná atmosféra. Ne, že by se člověk vyloženě bál, jedná se spíš o takové zneklidňující mysteriózní chvění známé v české kinematografii snad jen ze Spalovače mrtvol a Valérie a týdne divů. Film se povedl hlavně díky skvělým hereckým výkonům dvojice Lábus - Hlavica, ale určitě i díky dobré kameře, osvětlení, hudbě... Výborný film na to, pustit si ho v zimě kolem půlnoci zalezlý pod peřinou a příjemně se při něm (ne)bát. ()

Zajímavosti (4)

  • V roce 2012 vznikla rozhlasová adaptace Ellinovy povídky pod stejným názvem. V režii Hany Kofránkové účinkovali Josef Somr, Otakar Brousek ml., Jaroslav Kepka a Petr Lněnička (Přemek)
  • Snímek byl natočen na motivy povídky Stanleyho Bernarda Ellina "Specialty of the House" z roku 1967. Jeho další díla se stala předlohou například i pro televizní seriál Příběhy Alfreda Hitchcocka (od r. 1985). (Candid)

Reklama

Reklama